Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ρεπορτάζ του BBC από το Ντονμπάς προκαλεί ανατριχίλα γι' αυτό που έρχεται. Όλοι πλέον το περιμένουν. Ακόμα και τα σκυλιά. «Οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι πρόκειται να εντείνουν την επίθεσή τους εδώ. Ακόμα και τα σκυλιά στους δρόμους φαίνεται να το ξέρουν και γαβγίζουν όποτε ακούγεται δυνατός κρότος από πυρά πυροβολικού από μακριά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στη σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας. Για άλλη μια φορά μεγάλες φάλαγγες ρωσικών οχημάτων εντοπίστηκαν από δορυφόρο - αυτή τη φορά κατευθύνονται προς τα ανατολικά. Εδώ στο Ντονμπάς έχουμε δει επίσης σημάδια ότι η Ουκρανία φέρνει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας. Όχι όμως στον όγκο των ενισχύσεων της Ρωσίας».

Για πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές αυτά είναι ξακάθαρα μηνύματα μιας επερχόμενης μάχης που θα είναι πιο σκληρή και πιο αιματηρή από οποιαδήποτε άλλη έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά θα μπορούσε να είναι αποφασιστική για την έκβαση αυτής της σύγκρουσης» αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Διαβάστε ακόμη: «Βίασε Ουκρανές, αλλά πάρε προφυλάξεις» - Ρωσίδα καλεί τον στρατιώτη σύντροφό της να πράξει το αδιανόητο

Και οι δύο πλευρές είχαν, μέχρι τώρα, παρόμοια επίπεδα δυνάμεων στην περιοχή - περίπου 30-40.000 στρατιώτες. Δυτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του BBC, λένε ότι η Ρωσία στοχεύει να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τη δύναμή της στην περιοχή. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο καθώς η Ρωσία ανασυνθέτει τις μονάδες της. Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία έχει χάσει το 20% της δύναμής της. Την ίδια ώρα στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται τα πιο σκληρά στρατεύματα της χώρας. Οι Ουκρανοί τα τελευταία οκτώ χρόνια πολεμούν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία η οποία εξακολουθεί να έχει ένα αριθμητικό πλεονέκτημα. Και αυτό διότι υπήρξε αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων μετά την αποτυχημένη επίθεσή γύρω από το Κίεβο. Η Ρωσία επίσης μάχεται τώρα σε λιγότερα μέτωπα και οι γραμμές εφοδιασμού της δεν θα είναι τόσο μεγάλες.

«Έρχεται μάχη που θα θυμίζει το Κουρσκ»

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, είπε ότι επίκειται μάχη με τανκς στην Ουκρανία που θα θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η πιο αποφασιστική μάχη πρόκειται να ξεκινήσει και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάχη με τανκς σε αυτό το μέρος του κόσμου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Η σύγκρουση στο Ντονμπάς, όπως προβλέπει ο Πολωνός πρωθυπουργός θα θυμίζει τη φρίκη της Μάχης του Κουρσκ μεταξύ των γερμανικών και των σοβιετικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943!

Η μάχη ήταν η τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να κατακτήσει το Ανατολικό Μέτωπο μετά την ήττα από τον Κόκκινο Στρατό στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον προηγούμενο χρόνο. Το Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία 280 μίλια νότια της Μόσχας, έγινε το θέατρο μιας εβδομαδιαίας αιματηρής μάχης που περιελάμβανε βαρύ πυροβολικό, τανκς και πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες.

Η Γερμανία φέρεται να είχε συγκεντρώσει πάνω από 500.000 άνδρες, 10.000 όλμους και πυροβολικά, 2.500 αεροσκάφη και 2.700 τανκς στο μέτωπο στο Κουρσκ. Ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε τα γερμανικά στρατεύματα με πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες, περισσότερα από 20.000 πυροβόλα και όλμους, 2.650 αεροσκάφη και 3.600 τανκς. Ο Κόκκινος Στρατός φέρεται να είχε επιπλέον 1.500 άρματα μάχης να αναπτύξει.

Υπολογίζεται ότι υπήρξαν 800.000 θύματα από τη σοβιετική πλευρά, ενώ οι Γερμανοί είχαν 200.000 θύματα. Η μάχη τελείωσε όταν οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφού δεν μπόρεσαν να σπάσουν την άμυνα του Κόκκινου Στρατού και τα συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Σικελία στις 10 Ιουλίου για να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο.

Ο κυνικός Πούτιν και οι εκκλήσεις Ζελένσκι στη Δύση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή γνωρίζει και αυτός ότι η μάχη που έρχεται θα είναι από τις μεγαλύτερες, τις πιο σκληρές, τις πιο αιματηρές και ίσως η καθοριστική για την έκβαση της σύγκρουσης με τη Ρωσία κάνει διαρκώς εκκλήσεις στη Δύση για να στείλει άρματα μάχης και γενικά πολεμικό υλικό που θα βοηθήσει να αποκρούσουν τον ρωσικό στρατό. «Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα. Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκατό τοις εκατό, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε... αυτή την βεβαιότητα δεν την έχω» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ζελέσκι.

Από την άλλη ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται απόλυτα κυνικός. «Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς. Από τη μια πλευρά, βοηθούμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, απλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία. Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση», τόνισε μιλώντας σε τελετή στο ρωσικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA