Μενού
  • Α-
  • Α+

Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Θερμοπυρηνικοί πύραυλοι στις πρόβες για την παρέλαση της 9ης Μαΐου - Τι θα πει ο Πούτιν

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο Reuters δεν είχε δει κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα λέει το Bloomberg

Στο μεταξύ, το Bloomberg με σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το επόμενο σημείο όπου θα γίνουν σφοδρές συγκρούσεις θα είναι η Μαύρη Θάλασσα! Την ώρα που όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με το τι θα ανακοινώσει στις 9 Μαΐου, το Bloomberg σε ανάλυση που αναδημοσιεύει και η Washington Post εξηγεί γιατί το επόμενο σημείο όπου θα γίνουν σφοδρές συγκρούσεις θα είναι η Μαύρη Θάλασσα.

Με μια πρώτη ματιά, το μικροσκοπικό ουκρανικό ναυτικό, μόλις 5.000 ναύτες εν ενεργεία και μια χούφτα μικρών παράκτιων σκαφών, φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά έναντι των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων. Ο στόλος του Κρεμλίνου στη Μαύρη Θάλασσα αποτελείται από περισσότερα από 40 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής. Οι Ρώσοι φαίνονται έτοιμοι να αποκόψουν την ουκρανική οικονομία από την πρόσβαση στη θάλασσα - ουσιαστικά αναδημιουργώντας τη στρατηγική Anaconda που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν τον 19ο αιώνα για να πνίξει τη Συνομοσπονδία στον αμερικάνικο Εμφύλιο.

Αλλά η ρωσική επιτυχία είναι ελάχιστα εγγυημένη, υποστηρίζει η συγκεκριμένη ανάλυση. Ο λόγος είναι ότι οι Ουκρανοί αποδεικνύονται εκπληκτικά ανθεκτικοί στη θάλασσα, όπως και στην ξηρά, καθώς έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων εναντίον των ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Πώς όμως θα εξελιχθεί η σύγκρουση στη θάλασσα τους επόμενους μήνες; «Πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία επισκέφθηκα το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και γευμάτισα με τον επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, Βικτό Μαξίμοφ. Είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε στη ναυαρχίδα του και να παρακολουθήσουμε το ρωσικό ναυτικό. Οι Ρώσοι διαθέτουν πάνω από τρεις δωδεκάδες ικανά πολεμικά πλοία με άμεση πρόσβαση στις κρίσιμες πλωτές οδούς της βόρειας Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον μερικό έλεγχο του 60% της ακτογραμμής της Ουκρανίας από την Κριμαία μέσω της Αζοφικής Θάλασσας μέχρι τη ρωσική ενδοχώρα. Η Ουκρανία έχει χάσει τα μεγάλα πολεμικά της πλοία, τα οποία κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν το 2014, και πρέπει να ακολουθήσει μια προσέγγιση ανταρτοπόλεμου. Μέχρι στιγμής, παίζει πολύ καλά ένα αδύναμο χαρτί», σημείωσε ο αναλυτής Τζέιμς Σταυρίδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA