Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μόσχα βρίσκεται επί ποδός για την πραγματοποίηση της στρατιωτικής παρέλασης της 9ης Μαΐου στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Και ενώ οι τελευταίες της πρόβες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως χρησιμοποιεί την παραδοσιακή παρέλαση για να κάνει επίδειξη δύναμης, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Ετσι, όπως αποκάλυψε η Daily Mail, σε μία από τις πρόβες του Σαββάτου συμμετείχαν και πυρηνικοί πύραυλοι! Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα σημείωσε πως συμμετείχε ο θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο δείχνει drone να καταστρέφει ρωσικό πλοίο στο Φιδονήσι - Πύραυλοι στην Οδησσό

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διηπειρωτικό όπλο, το οποίο ζυγίζει 49,6 τόνους, μπορεί να ταξιδέψει έως και 24.500 km/h και είναι ικανό να χτυπήσει στόχους έως και 12.000 km μακριά - που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη μέσα σε λίγα λεπτά. Το όπλο μαζικής καταστροφής ακολούθησαν αρκετοί εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M. Οκτώ μαχητικά MiG-29 πέταξαν επίσης σε σχηματισμό «Ζ» - το διακριτικό που χρησιμοποιούσε ο στρατός του Πούτιν ως σύμβολο της στρατιωτικής του δράσης στην Ουκρανία, το οποία οι επικριτές παρομοίασαν με τη σβάστικα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί.

Παράλληλα, όπως σημείωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και μετέδωσε το AFP, οι αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας. Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται σε συνθήκες πραγματικής μάχης στην Ουκρανία, όσοι μείνουν πίσω θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία με το μυαλό στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εξαπολύσει πόλεμο από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι εξαγγελίες του Πούτιν και τα μηνύματα στη Δύση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του, την ώρα που θα παρακολουθούν και οι δυτικές πρωτεύουσες με τον Ρώσο πρόεδρο να έχει μια ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις, καθώς η Μόσχα έχει αναφέρει πολλές φορές την πυρηνική απειλή. Σημειώνεται ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα ορισμένοι υποστήριζαν ότι αυτή την ημέρα ο Πούτιν θα ανακοίνωνε την 9η Μαΐου τη λήξη της εισβολής στην Ουκρανία, νέες πληροφορίες από το Reuters από την Κόκκινη Πλατεία θα ακουστούν προειδοποιήσεις για «συντέλεια του κόσμου».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα πετάξει πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Πάντως, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες περί γενίκευσης του πολέμου, κάνοντας λόγο για «ανοησίες». Παράλληλα, το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.

Δεν θα παραστούν ξένοι ηγέτες 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν, είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ενισχύσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ο Πούτιν καλείται από κάποιους Ρώσους στρατιωτικούς να εξαπολύσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην Ουκρανία, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει στη Δύση ότι θεωρεί τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους.

Οι ΗΠΑ συντονίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με άμεση αμερικανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας. «Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές δράσεις εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Βολόντιν είναι γνωστός υπέρμαχος αυτού που η Μόσχα αποκαλεί την «ειδική επιχείρησή της» στην Ουκρανία. Ο ίδιος δήλωσε πως ξένοι σύμβουλοι εργάζονται στην Ουκρανία από τότε που σημειώθηκε αυτό που ονόμασε «πραξικόπημα», σε μια προφανή αναφορά στη δημοκρατική εκλογή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

Η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με βαρέα όπλα για να το βοηθήσουν να απωθήσει τη ρωσική επίθεση, η οποία οδήγησε στην κατοχή τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όχι όμως του Κιέβου. Εντούτοις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως πει ότι δε θα πάρουν οι ίδιοι μέρος στις εχθροπραξίες, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη σύρραξη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA