Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα ταξίδι... έκπληξη πραγματοποίησε στην Ουκρανία την Κυριακή (8/5), η Τζιλ Μπάιντεν. H σύζυγος του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται στην Ουκρανία, όπου και είχε συνάντηση με την Ολένα Ζελένσκα. Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ταξιδεύει μόνη της σε εμπόλεμη ζώνη. Τότε, η Μισέλ Ομπάμα είχε βρεθεί στο Κατάρ, και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Αl-Udeid.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Bono των U2 έδωσε συναυλία στο μετρό του Κιέβου - Πρόσκληση του Ζελένσκι

Συγκεκριμένα, η Τζιλ Μπάιντεν πέρασε τα σύνορα Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά από επίσκεψη στο συνοριακό φυλάκιο Vysne Nemecke στη σλοβακική πλευρά. Η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρυβόταν εδώ και καιρό μαζί με τα παιδιά της. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημόσια.

Η Τζιλ Μπάιντεν και η Ολένα Ζελένσκα είχαν συνάντηση σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για τους Ουκρανούς που έχουν φύγει από τις εστίες τους λόγω του πολέμου. Η Ζελένσκα βγήκε από ένα μαύρο SUV που φύλαγε ένας Ουκρανός στρατιώτης. Η Μπάιντεν της έδωσε λουλούδια και οι δυο τους αγκαλιάστηκαν. Στη συνέχεια συναντήθηκαν σε ένα μικρό δωμάτιο πίσω από κλειστές πόρτες για περισσότερο από μία ώρα.

«Ήθελα να έρθω την Ημέρα της Μητέρας», είπε η Τζιλ Μπάιντεν κατά την άφιξή της. «Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να δείξουμε στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτός ο πόλεμος είναι βάναυσος. Και ο λαός των ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

«Το νιώθουμε», απάντησε η Ζελένσκα.

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη», συνέχισε η Ζελένσκα. «Διότι καταλαβαίνουμε τι χρειάζεται για να έρθει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ εδώ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όταν οι στρατιωτικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες ηχούν καθημερινά -ακόμη και σήμερα».

«Όλοι νιώθουμε την υποστήριξή σας και όλοι νιώθουμε την ηγεσία του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Ημέρα της Μητέρας είναι μια πολύ συμβολική ημέρα για εμάς, γιατί νιώθουμε επίσης την αγάπη και την υποστήριξή σας σε μια τόσο σημαντική ημέρα».

Η επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και δεν ήταν στο δημόσιο πρόγραμμα της Τζιλ Μπάιντεν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA