Μενού
  • Α-
  • Α+

«Χάνουμε την υπεροχή μας και στον αέρα και στις θάλασσες στο Αιγαίο». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε Τούρκος αναλυτής εξηγώντας στην τηλεόραση της χώρας πως αλλάζουν οι συσχετισμοί με την ενίσχυση της Ελλάδας τόσο με τα F-35 όσο και με τις νέες φρεγάτες, αλλά και λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ!

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία - αναλυτές: «Μήπως η Ελλάδα με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εσενγιούρτ, Σαΐτ Γιλμάζ, ανέλυσε σε χθεσινή εκπομπή του Haber Turk, τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στο Αιγαίο τα F-35 και το γεγονός πως έχει αποκλειστεί η Τουρκία από την προμήθειά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπερτερούν σε εμβέλεια των F-16 κάτι που σημαίνει πως αν «ένα μαχητικό που θα απογειώνεται από την Αθήνα θα μπορεί να πλήξει και τη Σεβάστεια (σ.σ. περιοχή στα βάθη της Τουρκίας)». «Τώρα στους Ελληνες δίνουν και τα F-35. Παράλληλα με τις φρεγάτες και τις κοβέρτες που τους δίνουν οι Γάλλοι, στο Αιγαίο η Ελλάδα θα έχει τη θαλάσσια υπεροχή. Τι θα συμβεί αν δεν μας δοθούν τα F-35 και τα παραχωρήσουν στην Ελλάδα; Να σας πω: Η εμβέλεια των δικών μας F-16 είναι 500 χιλιόμετρα. Ενώ των F-35 είναι 1.100 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα μαχητικό που θα απογειώνεται από την Αθήνα θα μπορεί να πλήξει και τη Σεβάστεια! Δηλαδή με την υποστήριξη της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και λόγω των δικών μας κακών σχέσων με το ΝΑΤΟ, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι χάνουμε την υπεροχή μας και στους αιθέρες και στις θάλασσες στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του ο κ. Γιλμάζ.

Η συγκεκριμένη ανάλυση έρχεται να προστεθεί στις άλλες των τελευταίων ημερών που βάζουν στο προσκήνιο τόσο τα F-35 όσο και τα μαχητικά Rafale που έχει εντάξει στο δυναμικό της.

Διθυραμβικά σχόλια για την ομιλία Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή με άρθρο του στη Hurriyet o πρώην διευθυντής της εφημερίδας και κορυφαίος πλέον Τούρκος αναλυτής, Σεντάτ Εργκίν κάνει διθυραμβικά σχόλια για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανόλης Κωστίδης, χωρίς να ασκήσει ευθεία κριτική στην Άγκυρα, ο Τούρκος αναλυτής, αντιπαραβάλλοντας τις κινήσεις των δύο ηγετών, αφήνει αιχμές για τις επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης. 

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει στο άρθρο της Hurriyet.  Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA