Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να ζητά αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία από μια στρατιωτική άσκηση στη Λέσβο και έλεγε ότι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του νησιού, γιατί είναι στρατιωτικοποιημένο. Παράλληλα, στο CNN TURK αναφέρεται ότι «η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν - «Να θάψουμε τους σημερινούς Βυζαντινούς»

Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια  δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα». Και προσέθεσε: «Η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος είναι οι περιοχές που η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περισσότερο. Ενώ οι συνθήκες λένε πως η Ελλάδα εδώ δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα. Φυσικά ούτε να έχει και στρατό. Με ξεκάθαρο τρόπο εγκαθιστούν δυνάμεις και βασίζονται στο ΝΑΤΟ όπως τους παροτρύνουν οι ΗΠΑ». 

«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο

Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. 'Δεν μπλοφάρουμε', λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. 'Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση'.

Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία. Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις. Την Πέμπτη η Ελλάδα ανακοίνωσε περίπου 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Το δις εξαμαρτείν του Ερντογάν

Δύο φορές μέσα σε μία μέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να βγάλει το ανθελληνικό του πρόσωπο και να δώσει ένα παραληρηματικό κρεσέντο με αφορμή την άλωση της Πόλης. Υστερα από τα βέλη που εξαπέλυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος, παρέστη σε μια κιτς φιέστα κι απείλησε ξανά ευθέως την Ελλάδα λέγοντας: «Οπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα καταφέρουμε κι εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας».

Το εθνικιστικό παραλήρημα συνεχίστηκε με ατάκες όπως «Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο». Μπροστά από το βήμα στο οποίο απηύθυνε την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονταν άντρες οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της οθωμανικής περιόδου. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA