Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, θα πρέπει να αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίου ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει λεπτομέρειες από το προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters θα υπάρχουν εξαιρέσεις στο εμπάργκο και αυτές έχουν να κάνουν με τις παραδόσεις μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Ενεργειακή ακρίβεια, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και επισιτιστική επάρκεια

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμά, καθώς δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο, οι ηγέτες θα αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων, για αργότερα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα» σχολίαζε σε γαλλικά Μέσα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ωστόσο παρουσιαζόταν αισιόδοξος καθώς: «Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μελών μια συμφωνία», ενώ δεν έδειξε να πιστεύει πως η απόφαση μπορεί να μην παρθεί λόγω αντιδράσεων χωρών όπως η Ουγγαρία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνει το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων. 

«Προτρέπει δε το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο. Το Reuters καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Κυρώσεις στη Ρωσία: Η αντίδραση της Ουγγαρίας

Όπως έχει αναφέρει το Reader.gr η συμβιβαστική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις της Ουγγαρίας, είναι από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο να εξαιρεθεί για ένα διάστημα η διάθεσή του μέσω θαλάσσιων αγωγών όπως ο Druzhba που τροφοδοτεί Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Να περιοριστεί κοινώς η απαγόρευση μόνο στη διάθεση με δεξαμενόπλοια. Η πρόταση αυτή ικανοποιεί εν μέρει την Ουγγαρία, που έχει δηλώσει ότι απαιτούνται περίπου 5 χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και την απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ζητά περαιτέρω εγγυήσεις. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αναμένουν τα ψιλά γράμματα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπό το επιχείρημα ότι η οικονομία της θα καταρρεύσει, καθυστερεί μία σειρά άλλων πτυχών του 6ου πακέτου κυρώσεων στη Μόσχα, όπως η αποπομπή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank από το σύστημα SWIFT, την απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την Ε.Ε και την προσθήκη περισσότερων φυσικών προσώπων στη λίστα των ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA