Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο της Κομισιόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς όπως μετέδωσε το Reuters, ενώ υπάρχει μια συμφωνίας επί της αρχής, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών επί της... ουσίας!

Διαβάστε ακόμη: New York Times: Προβληματικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ η Τουρκία

Στην πραγματικότητα στις Βρυξέλλες γίνεται ένα μεγάλο.. παζάρι για τις νέες κυρώσεις που μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών, με τη σκυτάλη να περνά πλέον στους ηγέτες και στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Οι προσδοκίες τη δεδομένη χρονική στιγμή και για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες, είναι χαμηλές, κάτι που διαφάνηκε και από τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα», ανέφερε και σημείωσε ότι «το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ».

Τα ναι μεν... αλλά για το 6ο πακέτο 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν διπλωμάτες στο Reuters, αφήνουν για αργότερα τις αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η απαγόρευση. Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, τα 27 έθνη θα συμφωνήσουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ θα απαγορευτούν, αν και με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters – το οποίο μπορεί ακόμη να αναθεωρηθεί ξανά – μελετάται μια συμφωνία για κυρώσεις πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων, και παραπέμπονται για αργότερα οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Επικρατεί συγκρατημένη... απαισιοδοξία

Νεότερες πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα οριστικοποιήσουν τους όρους για αυτήν την προσωρινή εξαίρεση. Αντίθετα, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν μια λύση, η οποία θα αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που θα εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που δεν θα έχουν πρόσβαση.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι σε οποιαδήποτε προοπτική για μια συνολική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας να λέει ότι είναι πιο ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας τον επόμενο μήνα. Η επόμενη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Ιουνίου.

Το παρασκηνιακό τετ α τετ Μακρόν με Ορμπαν 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι ο πλέον αρνητικός για το 6ο πακέτο κυρώσεων δήλωσε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν μια αποδεκτή συμβιβαστική λύση», ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του. Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά: «Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε».

«Προχωράμε προς μια συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε... αγκαζέ τον Ορμπαν σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ουγγρικές αντιδράσεις. Οι δυο τους τα είπαν ιδιαιτέρως για τη στάση που κρατάει η Ουγγαρία σε ένα παρασκηνιακό τετ α τετ.  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συναίνεση αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα πότε μπορεί αυτό να συμβεί. «Ακούγεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση - και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει», είπε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα φτάσουμε σε συμφωνία... σύντομα»

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένεται μια συμφωνία τον επόμενο μήνα. «Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση μέχρι τώρα», είπε η Κάλλας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι «δεν είναι εύκολες αποφάσεις», προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εντός των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, θα ληφθούν αποφάσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ: «Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος».

Αυτοί είναι που αντιδρούν...

Η εξάρτηση από το ρωσικό αργό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως και η ικανότητά τους να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες από άλλες πηγές. Οι 27 χώρες-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για κυρώσεις και η Ουγγαρία είναι ο κύριος πόλος αντίστασης. Σύμφωνα με την Βουδαπέστη η διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και απαιτούνται επενδύσεις περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που θα φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Τονίζει ότι η μακροπρόθεσμη μετατροπή της οικονομίας της μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ και προσβλέπει στην ΕΕ να παράσχει τα κεφάλαια για μια τέτοια μετάβαση.

Παρομοίως, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία που επίσης δεν διαθέτουν θάλασσα όπως γράφει το Reuters, εξέφρασαν ανησυχίες. Όπως και η Ουγγαρία, βασίζονται στον νότιο αγωγό Druzhba από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, προσφέρθηκε στις τρεις χώρες μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για να μειώσουν το ρωσικό πετρέλαιο και η ΕΕ ανέφερε ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές πετρελαίου, ώστε να βοηθήσει τις τρεις χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA