Μενού
  • Α-
  • Α+

Και εκεί που όλα έδειχναν πως το θρίλερ θα είναι ολονύκτιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε μέσω Twitter, πως επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο!

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ. Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (και) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Επιπλέον, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά περίπου το 90% η ποσότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αργού μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Aυτό, πάντως, που έχει αξία, πλέον, είναι να δούμε πως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Είναι ενδεικτικό πως, όπως αναφέρει το Politico, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως «η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό».

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται κατά 50% με 96% από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις νέες υποδομές. Οι εγγυήσεις από τους εταίρους τους αφορούν ακριβώς πώς θα αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας τους αν κλείσει η στρόφιγγα. Αλλά, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας εκνευρισμό για τη στάση της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA