Μενού
  • Α-
  • Α+

Να βάλει «φωτιά» στο διπλωματικό σκηνικό προσπαθεί με κάθε τρόπο η Τουρκία που ψάχνει και την παραμικρή ευκαιρία για νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, όμως, οι γείτονες το πήγαν και ένα βήμα... παραπέρα εμπλέκοντας και τη Γερμανία στην τοξικότητα που εκπέμπουν. Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να τα βάλει για μια ακόμη φορά με την Αθήνα, η Αγκυρα έβαλε στο στόχαστρο και το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτ.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία - Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα». Επίσης, επιτέθηκε στη Γερμανία λέγοντας πως είναι «...απαράδεκτο να πέφτει στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ανέφερε: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων, η Τουρκία ανέφερε πως: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου». Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Αμεση απάντηση από την Αθήνα

Οπως ήταν φυσικό, η απάντηση της Αθήνας στο νέο παραλήρημα της Τουρκίας, ήταν άμεση με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν με νόημα ότι «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα, αναφέρεται πως «...είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Αλλωστε, νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, είχε ξεκαθαρίσει πως «...δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομούμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς. Βλέπουμε τις περασμένες ημέρες μια αύξηση της ρητορικής και το ύφος της τουρκικής πλευράς σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών. Όπως έχουν τονίσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών η εξωτερική πολιτική πολιτική βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πάνω σε αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

«Η Ελλάδα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην εκπομπή «Live News», τόνισε ότι οι ισχυρές συμμαχίες και η ισχυρή αποτροπή είναι τα «όπλα» πάνω στα οποία βασίζεται η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: «Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα πήρε μία σημαντική απόφαση για τη διαχείριση κρίσεων. Για πρώτη φορά αποφασίζουμε να αλλάξουμε τον βηματισμό μας όσον αφορά την αντίδρασή μας και πλέον αποφασίζει η Ελλάδα να πάρει την πρωτοβουλία και να μην ακολουθεί κάθε φορά τι κάνει η Τουρκία. Η Ελλάδα βασίζεται στις ισχυρές συμμαχίες και στην ισχυρή αποτροπή».

Επίσης, αναφέρθηκε στο πόσο καθοριστικής σημασίας ήταν η αντίδραση της Γερμανίας μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας». «Με δήλωσή της η γερμανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να την επανακαθορίσει σε σχέση με τον αναθεωρητισμό της. Οι δικές μας ενέργειες είναι πάντα προσεκτικές και ψύχραιμες. Βασίζονται στην πραγματική επιθυμία να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις καλής γειτονίας με όλους μας τους γείτονες. Σε κάθε νησί οι ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται και μελετάνε πολλά σενάρια, που είναι ακραία, αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών είτε σε συμβατικό πεδίο είτε στο υβριδικό». Τέλος, ο κ. Στεφανής τόνισε πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία. Είμαστε προσεκτικοί στις ενέργειές μας, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι για εμάς προέχει η ήρεμη συμβίωση, η πρόοδος και η ευημερία».

Ψάχνεται στην ακροδεξιά ο Ερντογάν και... ονειρεύεται F-16 από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, βλέποντας τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν και με την οικονομία της χώρας του να καταρρέει, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος εις βάρος του και σε μια προσπάθεια να «ψαρέψει» ψήφους... κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας την εθνικιστική ρητορική. Ο Ερντογάν, αφού πούλησε αρκετά καλά την κλιμάκωση της έντασης με τον Ελληνα «εχθρό», προανήγγειλε στη Βουλή και την εισβολή στη Συρία και επανέφερε στο προσκήνιο την Αγιά Σοφιά.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των πολιτών εναντίον του είναι έντονες. Μόλις χθες εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και πολλοί συνελήφθησαν, στην επέτειο της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στο πάρκο Γκεζί. Εξάλλου, ο σουλτάνος αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς ενόψει μιας πιθανής ήττας, έχουν αρχίσει να προβάλλονται οι... επόμενοι αρχηγοί με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να είναι σκληρότερος από ποτέ.

Στο μεταξύ, μόνο ως «τυράκι» μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αγκυρα θα πάρει τελικά τα νέα F-16 από την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, ο Ακάρ, σχετικά με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσε πως «...οι συνομιλίες μας είναι θετικές και έχουν τεθεί οι βάσεις για τη συνέχιση των επαφών. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα καλύψουν τις ανάγκες μας για τα νέα F-16», είπε.

Πάντως, οι Τούρκοι μόλις χθες πήραν ένα «χαστούκι» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία με το βλέμμα στραμμένο στα F-16! Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας με υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και των χωρικών υδάτων, καταγγέλλοντας ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει προκλητική συμπεριφορά παρόλο που ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA