Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2020, ο Τζόνι Ντεπ έχασε δίκη στη Βρετανία για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της εφημερίδας Sun. Παρόλα αυτά, την Τετάρτη, κέρδισε μια παρόμοια δίκη εναντίον της πρώην συζύγου του Άμπερ Χερντ σε μια αίθουσα δικαστηρίου των ΗΠΑ. Στην αρχή της πρόσφατης δίκης του, πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονταν πως ο διάσημος ηθοποιός είχε μικρότερες πιθανότητες να κερδίσει από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι ΗΠΑ διαθέτουν πολύ ισχυρά μέτρα προστασίας της ελευθερίας του λόγου. Και, όμως, τα κατάφερε. 

Διαβάστε ακόμη: Δίκη Johnny Depp - Amber Heard: Ποια είναι η δικηγόρος σταρ Καμίλ Βάσκεθ που χάρισε τη νίκη στον ηθοποιό

Το γεγονός ότι το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κυρία Χερντ ήταν ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση με ένα άρθρο στην Washington Post στο οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης σημαίνει ότι δεν πίστεψαν στη μαρτυρία της. Ο Μαρκ Στέφενς, δικηγόρος διεθνών μέσων ενημέρωσης, είπε στο BBC ότι είναι «πολύ σπάνιο» ουσιαστικά η ίδια υπόθεση να εκδικάζεται στις δύο εν λόγω χώρες και να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Θεωρεί μάλιστα ότι ο κύριος παράγοντας που επηρέασε τη νίκη του κ. Ντεπ στην Αμερική ήταν το γεγονός ότι η δίκη του στις ΗΠΑ ήταν ενώπιον ενόρκων ενώ η δίκη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για ένα άρθρο στη βρετανική ταμπλόιντ που τον αποκαλούσε «κακοποιητή σύζυγο», ήταν μόνο ενώπιον δικαστή.  «Η Άμπερ Χερντ έχασε συνολικά και από το δικαστήριο της κοινής γνώμης και από το σώμα ενόρκων» είπε.

Τόσο στη δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, οι δικηγόροι του κ. Ντεπ υποστήριξαν ότι η κυρία Χερντ έλεγε ψέματα - για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους, επιτέθηκαν στον χαρακτήρα της και ισχυρίστηκαν ότι αυτή ήταν στην πραγματικότητα η βίαιη σύντροφος. Αυτή είναι μια κοινή τακτική άμυνας σε δίκες σεξουαλικής επίθεσης και ενδοοικογενειακής βίας που ονομάζεται «άρνηση, επίθεση και αντιστροφή θύματος και δράστη» ή «Darvo», είπε ο κ. Στέφενς. Η στρατηγική στρέφει τα δεδομένα για το φερόμενο θύμα, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το «διέπραξε κακοποίηση ο κατηγορούμενος» στο «είναι πιστευτό το υποτιθέμενο θύμα».

«Αρνούνται ότι έκαναν οτιδήποτε, αρνούνται ότι είναι ο πραγματικός δράστης και επιτίθενται στην αξιοπιστία του ατόμου που επικαλείται την κακοποίηση και στη συνέχεια αντιστρέφουν τις λίστες του θύματος και του δράστη», επεσήμανε ο δικηόρος. Στη δίκη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Στίβενς είπε ότι ο δικαστής αναγνώρισε αυτή τη στρατηγική και απέρριψε πολλά στοιχεία που δεν αφορούσαν άμεσα το αν ο Ντεπ διέπραξε επίθεση ή όχι.

Η Χάντλεϊ Φρίμαν, δημοσιογράφος του Guardian που κάλυψε και τις δύο υποθέσεις, είπε στο BBC ότι μια άλλη σημαντική διαφορά ήταν το γεγονός ότι η αμερικανική δίκη μεταδόθηκε τηλεοπτικά, μετατρέποντας τη δικαστική υπόθεση σε «αθλητικό δρώμενο».  Κάθε ανατροπή της δίκης παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους - πολλοί από τους οποίους στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον κ. Ντεπ.  Κάθε ανατροπή της δίκης παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους - πολλοί από τους οποίους στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον κ. Ντεπ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA