Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών με την κυβέρνηση Μακρόν, γυναικολόγος στο επάγγελμα, καταγγέλθηκε για βιασμό από δύο γυναίκες. Οι εν λόγω βιασμοί φέρονται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως γυναικολόγου.

Διαβάστε ακόμη: Λεπέν: Ο Μακρόν μου πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ήταν 25 Μαΐου όταν έγινε η πρώτη καταγγελία. Η εισαγγελία του Παρισιού λέει ότι η έρευνα ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, για να «διαπιστωθεί εάν τα γεγονότα είναι πιθανό να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ποινικού χαρακτηρισμού». Οι έρευνες ανατέθηκαν στο τμήμα για την καταστολή της παραβατικότητας κατά προσώπου (BRDP).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Παρισιού, αυτή την Πέμπτη 16 Ιουνίου υποβλήθηκε δεύτερη μήνυση. Πηγή που γνωρίζει το θέμα προσθέτει ότι τα υποτιθέμενα γεγονότα έλαβαν χώρα επίσης «σε ιατρικό περιβάλλον» το 2016 σε μια ενήλικη γυναίκα. Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η δεύτερη υπουργός της Γαλλικής κυβέρνησης που καταγγέλλεται για βιασμό.

Πριν την Ζαχαροπούλου, ο Νταμιέν Αμπάντ, υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία που κατηγορήθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίησή του ότι έχει βιάσει δύο γυναίκες, στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, όπως οι ίδιες κατήγγειλαν σε συνέντευξή τους.

Γαλλία: Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Νταμιέν Αμπάντ

Σφίγγει ο κλοιός για τον υπουργό αλληλεγγύης του Εμανουέλ Μακρόν, Νταμιέν Αμπάντ, καθώς  188 υπογράφουσες γυναίκες -εκλεγμένες αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, μέλη του φεμινιστικού κινήματος και καλλιτέχνες, ζητούν την παραίτηση του. 

Η πίεση στον υπουργό της Γαλλίας αυξάνεται αφού, έναν μήνα πριν, όταν διορίστηκε από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, ήρθαν στο φως τρεις καταγγελίες εναντίον του για βιασμούς και άσκηση σεξουαλικής βίας. «Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί ο Νταμιέν Αμπάντ, όπως απαιτούν τα καθήκοντά του, να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον;», ρωτούν οι υπογράφουσες το αφιέρωμα, το οποίο ξεκίνησε από το Παρατηρητήριο της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας στην πολιτική και τη φεμινιστική ένωση #NousToutes. «Όταν τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό ή απόπειρα βιασμού και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν καταθέσει για εντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του, μπορεί;», τονίζεται στο δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν και τρεις γυναίκες βουλευτές – η Λορένς Ροσινιόλ των Σοσιαλιστών, η Αλίς Κοφέν των Οικολόγων και η Κλεμεντίν Οτέν της Αριστεράς. Την ημέρα δημοσίευσης του αφιερώματος, εκατό γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Place du Chatelet στο Παρίσι για να ζητήσουν τις παραιτήσεις Αμπάντ, αλλά και του υπουργού εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA