Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αποτρέψαμε τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το 2020, είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε». Μόνο ως ομολογία αποτυχίας μπορεί να θεωρηθεί η τελευταία τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με την επικίνδυνη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων 3 μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Στα συνολικά 8 χρόνια, που υπήρξε επικεφαλής της Συμμαχίας ο Νορβηγός πρώην πρωθυπουργός ήταν ενήμερος από την ελληνική πλευρά με κάθε λεπτομέρεια για τις διαστάσεις της τουρκικής επιθετικότητας. Ποτέ δεν την αποδέχτηκε όμως. Αντιθέτως, κράτησε σταθερά ίσες αποστάσεις όλο αυτό το διάστημα, όπως άλλωστε κάνει και τώρα τη στιγμή, που η Τουρκία απειλεί με απόβαση στο Αιγαίο, μιλώντας συνεχώς για «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έδειξε, όπως και οι προκάτοχοί του, ιδιαίτερη «κατανόηση» στις θέσεις της Τουρκίας διατηρώντας ουδέτερη στάση για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας εις βάρος της χώρας μας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκλαμβάνει αυτή τη θέση ως ανοχή εάν όχι ως ενθάρρυνση στους σχεδιασμούς του στην ευρύτερη περιοχή. Με την ενεργή απειλή πολέμου της Τουρκίας να αποτελεί μία ασυμβίβαστη συνθήκη στους κόλπους της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας των 30 χωρών-μελών, ο Γενς Στολτενμπεργκ όχι μόνο εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για την τουρκική επεκτατικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, που έχει χτυπήσει «κόκκινο» ύστερα από την προαναγγελία στρατιωτικών επιχειρήσεων επί ελληνικού εδάφους, αλλά σε κάθε ευκαιρία συνεχίζει να εξάρει το ρόλο της γείτονα ως πολύτιμη σύμμαχο. 

Γενς Στόλτενμπεργκ: Προβάρει κοστούμι τραπεζίτη

Η ετήσια σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, αποτελεί την αυλαία της θητείας του Νορβηγού επικεφαλής της Συμμαχίας, που λήγει την 1η Οκτωβρίου, καθώς ήδη προβάρει κοστούμι κεντρικού τραπεζίτη στη χώρα του. Η επιλογή του δύο φορές πρωθυπουργού της Νορβηγίας και πρώην υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Φεβρουάριο για τη θέση του αφεντικού της Norges Bank μπορεί φαινομενικά να μην αποτέλεσε έκπληξη όμως δεν ήταν λίγες οι ενστάσεις, που διατυπώθηκαν εντός και εκτός Νορβηγίας για τον διορισμό του αναφορικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ανεξαρτησία του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εξαιτίας των στενών σχέσεων του με την κυβέρνηση. Οι υποστηρικτές του πάντως, έσπευσαν να σημειώσουν πώς η μακρόχρονη ηγετική εμπειρία και το πολιτικό του βάρος είναι αδιαμφισβήτητοι παράγοντες, που εγγυώνται μία εξίσου επιτυχημένη πορεία και στα νέα του καθήκοντα.   

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ λοιπόν από την 1η Δεκεμβρίου θα βρεθεί στο τιμόνι του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στο είδος του στον κόσμο καθώς η Norges Bank εποπτεύει το κρατικό επενδυτικό ταμείο πετρελαίου με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 1,3 τρισ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση εντός της Συμμαχίας για το πρόσωπο, που διαδεχτεί τον απερχόμενο ΓΓ στην πιο κρίσιμη περίοδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Τα κέρδη του νορβηγικού ταμείου είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μόνο για τη χρονιά του 2021 ανήλθαν στο ποσό των 177 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας απόδοση 14,5%,  μια από τις καλύτερες επιδόσεις, που έχουν σημειωθεί από την ίδρυση του το 1996. Αντίστοιχα, το 2020 τα έσοδα έφτασαν τα 123 δισ. δολάρια. 

Η κοινωνική κατανομή του κολοσσιαίου οικονομικού μεγέθους ταμείου αντιστοιχεί σε περίπου 230.000 ευρώ για κάθε Νορβηγό πολίτη. Τροφοδότης του τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με τη Νορβηγία να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ευρώπης και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Κατάρ. Με ποσοστά συμμετοχής σε 9.338 εταιρείες σε 70 χώρες και έχοντας στην κατοχή του σχεδόν το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας είναι ένας επενδυτικός γίγαντας, που ενισχύει καθοριστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον των χωρών, στις οποίες επιλέγει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του. 

Νορβηγικά funds σε τουρκικές εταιρείες

Οπως στην περίπτωση της Τουρκίας, όπου τα διθυραμβικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου έχουν αναδείξει ως ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία τις άνω των 800 εκατ. δολαρίων επενδύσεις του νορβηγικού ταμείου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία, ενόψει των σχεδιασμών της Αγκυρας και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι τοποθετήσεις των Νορβηγών σε τουρκικές εταιρείες ενέργειας.

Ειδικότερα, το νορβηγικό fund αγόρασε μετοχές σε 4 τουρκικές εταιρείες με επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 140 εκατ. δολαρίων έως το τέλος του 2020. Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά στη σιδηρουργία Eregli με 66 εκατ. δολάρια, ακολουθούμενη από την επένδυση 35,57 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία διύλισης πετρελαιοειδών TÜPRAŞ, την τοποθέτηση 23,2 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία Kardemir Karabuk Iron and Steel Industry Trade ενώ επενδύθηκαν 13,45 εκατ. δολάρια στην εταιρεία ενέργειας Petkim. Μέχρι το τέλος του 2019, το ταμείο είχε αποκτήσει μετοχές σε 6 τουρκικές εταιρείες ενέργειας με επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 117 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, το νορβηγικό ταμείο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεριδίου στην Türk Traktor ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας σε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες λογισμικού. Παράλληλα, οι Σκανδιναβοί έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τουρκία σε υπηρεσίες επικοινωνίας, σε εταιρείες παραγωγής γυαλιού, χημικών, επίπλων, τροφίμων και ποτών. 

Το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας ή το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, εκτός από χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων επενδύει κεφάλαια σε ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα λειτουργώντας ως χρηματοοικονομικό απόθεμα και ως μακροπρόθεσμο σχέδιο αποταμίευσης για τις επόμενες γενιές. Η ψήφιση του σχετικού νόμου από το νορβηγικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε το 1990 και τα πρώτα χρήματα κατατέθηκαν στο ταμείο το 1996. Αν και τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρονται στο ταμείο, αυτές οι καταθέσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το μισό της αξίας του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει κερδηθεί από τις επενδύσεις των εσόδων στο εξωτερικό σε μετοχές ενώ το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει εκατοντάδες ακίνητα σε πρωτεύουσες ξένων χωρών αποφέροντας μεγάλα εισοδήματα μέσω ενοικίασης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA