Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν οι Αρχές έλαβαν μια κλήση για ένα «ύποπτο» φορτηγό. Σύμφωνα με την καταγγελία, άκουσαν κραυγές από το εσωτερικό του. Αυτό που αντίκρισαν όμως οι αξιωματούχοι, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα τραγωδία λαθρεμπορίας ανθρώπων στις ΗΠΑ, καθώς στο φορτηγό - «φέρετρο» εντοπίστηκαν νεκροί τουλάχιστον 50 μετανάστες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από Μεξικό, Ονδούρα και Γουατεμάλα, έψαχναν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τα σύνορά τους. Εν τέλει τους βρήκαν νεκρούς από την ζέστη (η θερμοκρασία στο Τέξας ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου), χωρίς νερό και κλιματισμό, αλλά και... πασπαλισμένους με καρυκεύματα για να μη... μυρίζουν. 

Διαβάστε ακόμη: Νάνσι Πελόζι: «Εσπρωξε» παιδάκι σε φωτογράφιση και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

«Η φτώχεια και η απόγνωση» οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 50 μεταναστών που εγκαταλείφθηκαν σε φορτηγό του Τέξας, δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού,Andres Manuel Lopez Obrador. Πάντως, και ο  κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, κατηγορεί ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. «Οι θανατηφόρες πολιτικές ανοιχτών συνόρων του Μπάιντεν ευθύνονται για αυτό » ήταν τα πρώτα λόγια του μετά την τραγωδία. Ο Ρεπουμπλικανός αρχηγός της πολιτείας ισχυρίζεται ότι η «άρνηση του προέδρου να επιβάλει τον νόμο» προκάλεσε ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά λαθρεμπορίας ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ- Μεξικού. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δεκαέξι επιζώντες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας και εξάντλησης. Η αστυνομία δεν είναι βέβαιη ότι έχει καταγράψει όλους από το φορτηγό και δεν γνωρίζει ποιος είναι ο συνολικός αριθμός.  Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπαρντ επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ότι ο νεκρός περιλαμβάνει 22 μετανάστες από το Μεξικό, επτά από τη Γουατεμάλα και δύο από την Ονδούρα. Οι άλλοι μετανάστες δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι μεταξύ των νεκρών δεν υπάρχουν παιδιά.

Η γερουσιαστής Marsha Blackburn, από το Τενεσί, επέμεινε: «Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε ένα φορτηγό-ρυμουλκούμενο στη ζέστη του Τέξας σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα συμπονετικό για την πολιτική ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης Μπάιντεν». Ο υποψήφιος κυβερνήτης του Τέξας για τον πρώην βουλευτή των ΗΠΑ Μπέτο Ο'Ρουρκ ζήτησε «επείγουσα δράση» για την αντιμετώπιση της κρίσης του λαθρεμπορίου ανθρώπων.  

«Αυτό είναι καταστροφικό. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο Σαν Αντόνιο σήμερα», ανάρτησε στο Facebook τη Δευτέρα. «Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση — εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ανθρώπων και αντικατάστασή τους με διευρυμένες οδούς για νόμιμη μετανάστευση που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας και καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας».

Τα πολύνεκρα δρομολόγια μεταναστών στο Τέξας

Το 2017, η αστυνομία του Σαν Αντόνιο ανακάλυψε 39 μετανάστες χωρίς έγγραφα μέσα σε ένα επίσης «καυτό» φορτηγόμε αποτέλεσμα 10 θανάτους. Ο οδηγός του φορτηγού καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2018. Εν τω μεταξύ, το 2003, 19 μετανάστες χωρίς έγγραφα βρέθηκαν νεκροί στη Βικτώρια μετά από ασφυξία σε ένα τρέιλερ χωρίς αέρα. Η συνοριακή περιπολία του Τομέα της Κοιλάδας του Ρίο Γκράντε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέκοψε τέσσερα συμβάντα λαθρεμπορίας ανθρώπων που είχαν ως αποτέλεσμα 50 συλλήψεις. Τουλάχιστον 650 μετανάστες πέθαναν διασχίζοντας τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το 2021, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μέρος των Ηνωμένων Εθνών, άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA