ΔΙΕΘΝΗ
14/07/2022 21:59

Μάριο Ντράγκι: Τα δύο πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία

Η παραίτηση Ντράγκι απεικονίζει την πολύμηνη πολιτική κρίση στην Ιταλία που ευελπιστούσαν να σιγήσει από την παρουσία του στην πρωθυπουργία - Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σωτήρης Βαλάρης
Επιμέλεια: Σωτήρης Βαλάρης
Μάριο Ντράγκι: Τα δύο πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Ακόμα και πρόωρες εκλογές στην Ιταλία μπορεί να φέρει η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από πρωθυπουργός της χώρας, η οποία δεν γίνεται δεκτή από τον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, που τον πιέζει να μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη απεικονίζει την πολύμηνη πολιτική κρίση στην γείτονα χώρα που ευελπιστούσαν να σιγήσει από την παρουσία του «Super Draghi» στην πρωθυπουργία.

Διαβάστε ακόμη: Μάριο Ντράγκι: Πολιτικό θρίλερ με την παραίτησή του - Δεν την δέχεται ο Ματαρέλα

Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είναι τα ακόλουθα: Το πρώτο είναι ο Μάριο Ντράγκι, να λάβει και πάλι την πρωθυπουργική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και να ζητήσει στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή και Γερουσία. Το κόμμα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε τότε να ψηφίσει υπέρ και να τελειώσει η κρίση. Ενδεχομένως, ο Ντράγκι θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη και χωρίς τους βουλευτές των Πέντε Αστέρων. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνέχιζε με νέα πλειοψηφία.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο Ντράγκι να αποφασίσει να παραιτηθεί αγνοώντας τις πιέσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινούσαν νέες διαβουλεύσεις. Μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα δώσει εντολή στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο αρχηγός του κράτους θα διέλυε τα δυο σώματα και η χώρα θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η ένταση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το χρηματιστήριο

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί για την επίλυση της κρίσης, ο Ντράγκι επέμενε ότι δεν θα συνέχιζε να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνο να υποχωρήσει κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο ύστερα από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Η δραματική παραίτηση Ντράγκι

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρετε η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΤΑΛΙΑ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ
Σωτήρης Βαλάρης
Επιμέλεια: Σωτήρης Βαλάρης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ