Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ασφυκτικός στρατιωτικός κλοιός, που σχημάτισε η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν ως «υποδοχή» της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι κατά την άφιξη της στην Ταϊπέι, καθιστά την περιοχή το δεύτερο πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη μετά την Ουκρανία. Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των ενεργειών του Πεκίνου με τη διεξαγωγή «ειδικής επιχείρησης» κατά του αυτόνομου νησιού, το οποίο η Κίνα θεωρεί επαρχία της, θα σημάνει την ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ καθώς η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει την Ταϊβάν σε περίπτωση, που δεχτεί επίθεση.  

Διαβάστε ακόμη: Νάνσι Πελόζι: Εφυγε από την Ταϊβάν με επόμενους σταθμούς Ιαπωνία και Νότια Κορέα - Αιχμές από Κίνα

Η κρίση στην Ταϊβάν αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη γεωστρατηγική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του σχεδιασμού του αμερικανικού Πενταγώνου και το κύριο πεδίο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Τα 36 έθνη και ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού με τις 3.000 διαφορετικές γλώσσες και τις 2 από τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (Κίνα-Ιαπωνία) συνιστούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις ενός στρατηγικά πολύπλοκου γεωγραφικού πεδίου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η περιοχή Ασία-Ειρηνικός είναι μια άκρως στρατιωτικοποιημένη ζώνη με 7 από τους 10 μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου και 5 πυρηνικές δυνάμεις. 

Γιατί οι ΗΠΑ υπερέχουν στρατιωτικά της Κίνας

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM) είναι η ισχυρότερη μονάδα του αμερικανικού στρατού, που επιχειρεί σε ένα γνώριμο πεδίο έχοντας πολεμήσει κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του πολέμου της Κορέας και του πολέμου του Βιετνάμ, με τον επικεφαλής της να απευθύνεται στον Αμερικανό πρόεδρο. Αντιπροσωπεύει το 60% του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το 55% των χερσαίων δυνάμεων και το 40% του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση και με οικονομικούς όρους τα 19 τρισ δολάρια, που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για τις ένοπλες δυνάμεις τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τα 3 τρισ δολάρια των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας το αντίστοιχο διάστημα αποτυπώνουν το συσχετισμό δυνάμεων των δύο υπερδυνάμεων με Ουάσιγκτον και Πεκίνο να βρίσκονται στα χαρακώματα αναμένοντας την επόμενη κίνηση της απέναντι πλευράς στην κρίση της Ταϊβάν.   

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η στρατιωτική τεχνολογική υπεροχή τους, η απόλυτη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων τους και η πλούσια εμπειρία τους στο σύγχρονο πόλεμο είναι οι βασικοί παράγοντες, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους από την Κίνα, οι δυνάμεις τις οποίας δεν έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις πλήρους κλίμακας. Οι Κινέζοι στρατηγοί κατατάσσουν τη χώρα τους ως 5η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Ειδικότερα, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό είναι 8ο στον κόσμο πίσω από την Ιαπωνία και την Ινδία ενώ η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκεται στην 7η θέση εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων μαχητικών και drone υψηλής τεχνολογίας με το Πεκίνο να φιλοδοξεί να γίνει η 2η παγκόσμια στρατιωτική δύναμη όχι νωρίτερα από το 2049.

Σε επίπεδο συγκριτικών αριθμών, οι ναυτικές δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας αποτελούνται από 63 πολεμικά πλοία άνω των 3.000 τόνων με συνολική χωρητικότητα 447.000 τόνων, ενώ το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει 120 πολεμικά πλοία με σύνολο χωρητικότητας 2 εκατ τόνους. Η αναλογία εκτοξεύεται υπέρ των ΗΠΑ στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας καθώς διαθέτει 426 μονάδες ενώ η Κίνα μόλις 22. 

«Φαβορί» η Αμερική και σε μάχη στη θάλασσα

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στις τάξεις του 441 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και 118 ελικόπτερα ενώ οι αντίστοιχες αμερικανικές δυνάμεις ανέρχονται σε συνολικά 2.448 αεροσκάφη και 1.249 ελικόπτερα. Τα δύο αεροπλανοφόρα της Κίνας μπορούν να μεταφέρουν 70 αεροσκάφη, ενώ τα 11 των ΗΠΑ έχουν δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων από 800 αεροσκαφών. Οσον αφορά στα υποβρύχια, ΗΠΑ και Κίνα διαθέτουν ισάριθμες μονάδες όμως τα αμερικανικά σκάφη υπερτερούν τεχνολογικά με τα υπό εξέλιξη προγράμματα ναυπήγησης να αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη κρούσης του αμερικανικού στόλου. Επιπλέον, οι Αμερικανοί διαθέτουν 31 πλοία εφοδιασμού γρήγορης μάχης συνολικής χωρητικότητας 1,29 εκατομμυρίων τόνων ενώ οι Κινέζοι μόνο 12 συνολικής χωρητικότητας 330.000 τόνων.

Στο μεταξύ, εντυπωσιακή είναι η διασπορά δυνάμεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο καθώς ο αμερικανικός στρατός διατηρεί 516 εγκαταστάσεις σε 41 χώρες και βάσεις σε περισσότερες από 80 χώρες. Στο πεδίο των ετήσιων αμυντικών δαπανών, η Ουάσιγκτον δαπανά 156 δισ δολάρια σε 800 βάσεις στο εξωτερικό τη στιγμή, που ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου είναι 180 δισ δολάρια. Η διαφορά των αριθμητικών δεδομένων γίνεται μεγαλύτερη στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών με τις ΗΠΑ να κατέχουν περισσότερες από 5.500 πυρηνικές κεφαλές και τον κινεζικό στρατό να μπορεί να αναπτύξει περισσότερες από 200 με την προοπτική διπλασιασμού του αριθμού τους στο τέλος της δεκαετίας.

Εκτός από τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό, που βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 29.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα και άλλους 45.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία. Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, που έχει υπογράψει Ουάσιγκτον, με την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA