Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολα τα σενάρια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σκληρύνει τη στάση του στη Δύση λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα FAZ, η Κομισιόν σχεδιάζει να αποκτήσει έκτακτες εξουσίες προκειμένου να παρεμβαίνει στην παραγωγή ορισμένων αγαθών σε κρίσιμες καταστάσεις, εάν ο  Πούτιν αποφασίσει να «πατήσει το κουμπί».

Στέλεχος της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στη FAZ πως εξετάζεται έκτακτο σχέδιο για το πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφύγει προβλήματα στον εφοδιασμό όπως έγινε με την πανδημία του κορονοϊού και πως δεν θέλει πλέον εταιρείες στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν μόνες τους προφυλάξεις. Το λεγόμενο μέσο έκτακτης ανάγκης για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ορίζει διάφορα στάδια που ανοίγουν διάφορες εξουσίες στην Επιτροπή ανάλογα με την κατάσταση.

Η «λειτουργία επαγρύπνησης», η οποία θα μπορούσε να δηλωθεί για ένα γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιτρέπει στην Επιτροπή να ζητήσει δεδομένα της εταιρείας και να προτείνει τη δημιουργία «στρατηγικών αποθεμάτων» πρώτα και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, να το επιβάλει. Σε κατάσταση κρίσης, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύει άμεσα σε ποιες παραγγελίες θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα οι εταιρείες, ανέφερε η εφημερίδα. Οι εταιρείες θα εξαιρούνται μόνο σε περίπτωση που οι συνθήκες προκαλούν οικονομικές δυσκολίες ή για λόγους παραγωγικής ικανότητας.

Σύμφωνα με τη FAZ, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ενεργοποίηση αυτών των τρόπων λειτουργίας, καθώς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής, αλλά το τίμημα θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, αναφέρει. Οι εξουσίες σχεδιάζονται για να εμποδίσουν τα κράτη μέλη να θέτουν περιορισμούς στις εσωτερικές τους αγορές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης –όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με απαγορεύσεις εξαγωγών για μάσκες προσώπου π.χ. – μέσω της διαφάνειας και του καλύτερου συντονισμού των μέτρων που λαμβάνει κάθε χώρα.

Αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και συντονισμού σε περίπτωση κρίσιμης κατάστασης, στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας υπηρεσιών και αγαθών και στη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας βασικών προϊόντων. Αξιωματούχος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο, λέγοντας ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει έγγραφα που διαρρέουν. Η FAZ πιστεύει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντιμετωπίσει κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μαζί με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα πρέπει να της ανάψουν «πράσινο φως» πριν κάτι τέτοιο τεθεί σε ισχύ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA