Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις πρώτες της δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ έκανε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας επιστρέφοντας από το Μπαλμόραλ, όπου έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών από τους υποστηρικτές της, η Λιζ Τρας δήλωσε: «Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη: Λιζ Τρας: Διορίστηκε επίσημα νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Στην έναρξη της ομιλίας της, η Λιζ Τρας αναφέρθηκε στον προκάτοχό της. «Ο Μπόρις Τζόνσον ολοκλήρωσε το Brexit, την εκστρατεία εμβολιασμού για τον Covid και αντιστάθηκε στη ρωσική επιθετικότητα. Η ιστορία θα τον δει ως έναν πρωθυπουργό με τεράστια σημασία», ανέφερε.

Μιλώντας προς τους πολίτες, σημείωσε ότι θέλει να δει τη Βρετανία να εργάζεται, να χτίζει και να μεγαλώνει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαράδεκτους ενεργειακούς λογαριασμούς. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα αναλάβει δράση αυτήν την εβδομάδα για το ζήτημα και για να διασφαλίσει τις ενεργειακές προμήθειες.

 Έτσι, αφού απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχο της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν ένας πρωθυπουργός με τεράστια συνέπεια» σκιαγράφησε τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Πρώτα απ' όλα υποσχέθηκε περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεύτερον δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παγώσει τις τιμές ενέργειας καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν κατά 80%.

Τέλος υποσχέθηκε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

«Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία», είπε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά. «Αλλά θα το κάνουμε», τόνισε η Λιζ Τρας υποσχόμενη να δουλεύει καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της. «Θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν. Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επεσήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA