Μενού
  • Α-
  • Α+

Βουβός πόνος και απέραντη θλίψη. Η Βρετανία θρηνεί την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ που έφυγε χθες στα 96 της και αφού είχε περάσει 70 ολόκληρα χρόνια στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και μακροβιότερη βασίλισσα στα παγκόσμια χρονικά (το ρεκόρ κατέχει ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας από το 1715 με 72 έτη βασιλείας), η Ελισάβετ Β’ κρατούσε γερά επί επτά δεκαετίες τα σκήπτρα όχι μόνο στο θρόνο της, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Διαβάστε ακόμη: Πότε και πώς θα γίνει η στέψη του βασιλιά Καρόλου και γιατί μπορεί να καθυστερήσει για πολλούς μήνες

Τα βρετανικά ταμπλόιτς συμμετέχουν και αυτά στο πένθος. Σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό, προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.

Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της. Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η Independent. Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη». Η εφημερίδα Financial Times συνόψισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».

Η εφημερίδα The Times επέλεξε τον τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον», ενώ η Daily Mirror ευχαριστεί την βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Daily Star διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία», η Daily Mail «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες». Για τη Daily Express, «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή».

Τι θα γίνει με τη σορό και το πρωτόκολλο για το νέο βασιλιά

Το πρωτόκολλο για τη σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά «σφιχτό». Περίπου στις 10 το πρωί, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι χθες πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες. Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες. Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η «Επιχείρηση Μονόκερος» αποτελεί μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ακολουθήσει μετά την αναγγελία θανάτου της Ελισάβετ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες (υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Overstudy») θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα. Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Οι αλλαγές στη σειρά διαδοχής

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ', Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα - σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γααλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA