Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Παλάτι του Μπάκινχαμ με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης (8/9) ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της μακροχρόνιας βασιλείας της. Ο θάνατος της βασίλισσας βύθισε στο πένθος όλη τη Βρετανία και σημαίνει το τέλος της 2ης μακροβιότερης μοναρχίας του κόσμου. Το Παλάτι έχει συγκλονιστεί από πολλούς θανάτους και ένας από αυτούς ήταν και εκείνος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα, που αποτελεί θέμα συζήτησης μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς την αποχαιρετά ο βρετανικός Τύπος - Τα «μαύρα» πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πέθανε την Πέμπτη (8/9) σε ηλικία 96 ετών, από αυτό που βλέπουμε στην επιτυχημένη σειρά του Netflix «The Crown». Η Νταϊάνα η μοναχική παρία, έξω από τα... νερά της και πνιγμένη στη βασιλική μεγαλοπρέπεια. Η γυναίκα που παρακολουθούσε αβοήθητη τον άκαρδο σύζυγό της να συνεχίζει την εξωσυζυγική του σχέση και η ψυχρή και απομακρυσμένη μονάρχης να κάνει τα στραβά μάτια. Αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η πραγματική ιστορία είναι πιο περίπλοκη.

Για αρχή, η Νταϊάνα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αουτσάιντερ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν νονά του μικρότερου αδερφού της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, και ο πατέρας της Νταϊάνα - ο Βίσκοντ Αλθορπ - ήταν ο Εκουέρι της βασίλισσας (προσωπικός συνοδός). Η πριγκίπισσα ήξερε πώς να χειρίζεται τους βασιλικούς, αν και ο Andrew Morton, συγγραφέας του βιβλίου «Diana: Her True Story» του 1992, παραδέχεται ότι φοβόταν την πεθερά της τις πρώτες μέρες.

Η Νταϊάνα βρήκε λίγα κοινά με τον κατά 12 χρόνια μεγαλύτερό της αρραβωνιαστικό. Υποψιαζόμενη ότι ο Κάρολος δεν είχε τελειώσει ποτέ τη σχέση του με την Καμίλα, η πριγκίπισσα υπέκυψε στην κατάθλιψη και τη βουλιμία. Κανείς δεν την βοήθησε, όπως σημείωσε η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward στο βιβλίο της «The Queen and Di». Ωστόσο, μετά τον γάμο, σύμφωνα με τη βασιλική βιοράφος, η βασίλισσα «κατανόησε περισσότερο τις δυσκολίες της Νταϊάνα» και ανέπτυξαν έναν ισχυρό δεσμό. Η Νταϊάνα είχε πει κάποτε ότι «έχω την καλύτερη πεθερά στον κόσμο».

Αλλά καθώς η σχέση της Νταϊάνα και του Καρόλου γινόταν δύσκολη, το ίδιο έγινε και με τη βασίλισσα. Η Seward έγραψε πώς η μονάρχης άρχισε να φοβάται τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις της συναισθηματικής πριγκίπισσας: «Η πριγκίπισσα έκλαψε τρεις φορές σε μισή ώρα ενώ περίμενε να σε δει» είπε κάποιος στη βασίλισσα και εκείνη απάντησε: «Την είχα για λίγη ώρα και έκλαιγε ασταμάτητα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ προφανώς ήθελε να βοηθήσει τη νύφη της, αλλά δεν ήξερε πώς. «Για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, υπήρχε η ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο η βασίλισσα θα παρέμβει για να τα κάνει τα πράγματα εντάξει στον γάμο τους ξανά», είπε ο ιδιωτικός γραμματέας της Νταϊάνα, Πάτρικ Τζέφσον, στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 «Two Golden Queens».

https://www.instagram.com/p/ChvNjnzsSKk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών γενεών. Ανάμεσα σε δύο δυνατές γυναίκες», έγραψε ο Τζέφσον. «Υπήρχε μια συγκεκριμένη σχολή παραδοσιακής βασιλικής σκέψης ότι η Νταϊάνα έπρεπε να σταματήσει να είναι ανόητη». Ο ρόλος της ως συμβολική και σιωπηλή φιγούρα στράφηκε εναντίον της με το διαζύγιο του γιου της και της Νταϊάνα. Ενώ η αρχική απάντησή της ήταν να κλειδωθεί στο Balmoral και να παρηγορήσει τα εγγόνια της, ο κόσμος απαίτησε το αντίθετο. Οι τίτλοι των ταμπλόιντ φώναζαν «Δείξε μας ότι νοιάζεσαι!» και καλούσαν τη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο και να διατάξει να κατέβει ο Γιουνιόν Τζακ πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αρνήθηκαν και για πέντε ημέρες έμειναν στο πρωτόκολλο, το οποίο όριζε ότι η Νταϊάνα δεν ήταν πλέον βασιλική και επομένως δεν έπρεπε να της φέρονται σαν να είναι. Τελικά, παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που έπεισε τη βασίλισσα να επιστρέψει και να κατευνάσει τις εντάσεις κάνοντας ζωντανή μετάδοση στο έθνος (ήταν επίσης η Ντάουνινγκ Στριτ που την προέτρεψε να αναφερθεί ως γιαγιά).

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτή ήταν η μία φορά σε ολόκληρη τη βασιλεία της βασίλισσας όπου παρερμήνευσε τη διάθεση του έθνους. Στην επετειακή έκδοση της βιογραφίας του το 2017, ο Μόρτον έγραψε: «Μια από τις πολλές ειρωνείες της ζωής [της βασίλισσας] είναι ότι ο αντίκτυπος της Νταϊάνα στη βασιλική οικογένεια μετριέται από το πόσο πιο φιλόξενο είναι τώρα το σπίτι του Γουίνδσορ για τους νεοφερμένους».

Ο θάνατος της Νταϊάνα και οι φήμες για τον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο ξαφνικός θάνατος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου το 1997 συγκλόνισε τον πλανήτη και προκάλεσε κύμα συγκίνησης και βαρύ πένθος τόσο στην πληθυσμό της Αγγλίας όσο και σε όλο τον κόσμο. Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον σωματοφύλακά της Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του αυτοκινήτου Χένρι Πολ. Από το μοιραίο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στα 36 της χρόνια επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της. Ο Ντόντι και ο Χένρι είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγο αργότερα. 

Σε μια επιστολή, που γράφτηκε μετά το θάνατο της Νταϊάνα, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε γράψει: «Ήταν πράγματι τρομερά λυπηρό και είναι μια τεράστια απώλεια για τη χώρα. Αλλά η δημόσια αντίδραση στο θάνατό της και η υπηρεσία στο Abby, φαίνεται ότι ένωσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με έναν μάλλον εμπνευσμένο τρόπο.  Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν τη σχέση τους παγωμένη, λόγω του γεγονότος ότι η Νταϊάνα δεν έγινε μέλος της οικογένειας υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Οι αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή του θανάτου της, παραμένουν «ζωντανές» ακόμα και σήμερα, με τους συνωμοσιολόγους να επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δυστύχημα. Οι εικασίες «φούντωσαν» το 2004, όταν η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αποκάλυψε πως δέκα μήνες πριν το θάνατό της, η Νταϊάνα είχε γράψει μια επιστολή στον πρώην μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, στην οποία ανέφερε πως υποψιαζόταν ότι ο Κάρολος ήθελε να τη σκοτώσει. «Αυτή η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα “ατύχημα” στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Αλ Φαγιέτ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι ο γιος του δολοφονήθηκε, κάτι όμως που διαψεύδουν οι αξιωματούχοι και οι αυτόπτες μάρτυρες. Ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Μεντζάχντι, 29 ετών, που βρισκόταν με το αυτοκίνητό του ακριβώς μπροστά από τη λιμουζίνα, δήλωσε πεπεισμένος ότι επρόκειτο για ατύχημα.

«Αν υπήρξε συνωμοσία, θα πρέπει να διαπράχθηκε από αόρατους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανική εφημερίδα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απρόθυμη να κάνει μια άμεση δημόσια δήλωση. Αλλά και να θρηνήσει ανοιχτά. Αμέσως μετά το δυστύχημα της πριγκίπισσας παρέμεινε στο ανάκτορο του Μπαλμόραλ. Αρνήθηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο. Έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα μόνο έπειτα από πίεση του πρωθυπουργού. Για μερικές ημέρες το αντιμοναρχικό συναίσθημα θέριεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Η εμφάνιση της βασίλισσας στην τηλεόραση η επιστροφή της στο Λονδίνο και η έκφραση της θλίψης της για το χαμό της πριγκίπισσας ανέτρεψαν τελικά το κακό κλίμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA