Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ φέρνει αλλαγές στο Παλάτι, με τον πρίγκιπα Κάρολο να ανεβαίνει πλέον στον θρόνο και να γίνεται ο νέος βασιλιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Καμίλα να πρόκειται να στεφθεί ως «βασιλική σύζυγος» («Queen Consort»), σύμφωνα με την επιθυμία της εκλιπούσας μονάρχη. Ποια είναι όμως η 75χρονη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, την οποία η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε αποκαλέσει «αντροχωρίστρα», καθώς αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» στον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «παγωμένη» σχέση με τη Νταϊάνα και οι φήμες για εμπλοκή της στον θάνατό της

Κάποτε η Νταϊάνα την αποκαλούσε «Ροτβάιλερ», όμως η Καμίλα, η δεύτερη σύζυγος του νέου βρετανικού βασιλιά, Καρόλου, που μπορεί να μην κέρδισε ποτέ πλήρως το κοινό, είναι τώρα η Queen Consort, κατέχοντας έναν τίτλο που λίγοι θα πίστευαν ότι ήταν πιθανό να αποκτήσει 25 χρόνια πριν. Η Καμίλα θα στεφθεί Queen Consort, καθώς ήταν η «ειλικρινής επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», όπως τονιζόταν σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε την παραμονή της 70ής επετείου από την άνοδό της στον θρόνο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται μάλιστα για τον ίδιο τίτλο που απονεμήθηκε στην Ελισάβετ, τη σύζυγο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και γιαγιά του Καρόλου, η οποία μετά το θάνατο του μονάρχη έλαβε τον τίτλο της Βασίλισσας Μητέρας (Queen Mother).

«Οταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα δώσετε σε αυτόν και στη σύζυγό του, Καμίλα, την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε. Και είναι η ειλικρινής μου επιθυμία όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως Queen Consort καθώς συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία», είχε γράψει σε επιστολή της η βασίλισσα τον περασμένο Φεβρουάριου στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της.

Οταν η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, η δημοφιλής, λαμπερή πριγκίπισσα Νταϊάνα, πέθανε σε ηλικία 36 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997, η Καμίλα απεικονίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως η πιο μισητή γυναίκα στη Βρετανία, κάποια που δεν θα μπορούσε ποτέ να παντρευτεί τον Κάρολο, πόσο μάλλον να γίνει βασίλισσα.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα έμειναν σε διάσταση το 1992 και χώρισαν το 1996. Η Νταϊάνα είχε κατηγορήσει την Καμίλα, που συχνά απεικονιζόταν ως αδικοχαμένη και χυδαία, ότι κατέστρεψε τον γάμο της και η 75χρονη τώρα Καμίλα συγκρίνεται διαρκώς με τη φωτογενή πρώτη σύζυγο του Καρόλου. Αλλά ο Κάρολος και η Καμίλα όντως παντρεύτηκαν το 2005 και έκτοτε έχει αναγνωριστεί, αν και απρόθυμα από κάποιους, ως βασικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, της οποίας η ηρεμιστική επίδραση στον σύζυγό της τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τον ρόλο του.

«Θα υπέφερα τα πάντα για σένα. Αυτή είναι η αγάπη. Αυτή είναι η δύναμη της αγάπης», είπε η Καμίλα στον Κάρολο σε μια κρυφά ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία που δημοσιοποιήθηκε το 1993. Οποιεσδήποτε μακροχρόνιες αμφιβολίες για το μελλοντικό της καθεστώς διαλύθηκαν τελικά στην 70ή επέτειο από την άνοδο της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν η Ελισάβετ έδωσε την ευλογία της στην Καμίλα να πάρει τον τίτλο Queen Consort, λέγοντας ότι ήταν «ειλικρινής επιθυμία» να το κάνει.

«Καθώς επιδιώξαμε μαζί να υπηρετήσουμε και να υποστηρίξουμε την Αυτή Μεγαλειότητα και τους ανθρώπους των κοινοτήτων μας, η αγαπημένη μου σύζυγος ήταν το σταθερό στήριγμα του εαυτού μου καθ' όλη τη διάρκεια», είπε τότε ο Κάρολος.

Γεννημένη Camilla Shand το 1947 σε μια εύπορη οικογένεια - ο πατέρας της ήταν ταγματάρχης και έμπορος κρασιού που παντρεύτηκε μια αριστοκράτισσα - μεγάλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, σε ένα εξοχικό κτήμα και σπούδασε στο Λονδίνο πριν πάει στο Mon Fertile τελειώνοντας το σχολείο στην Ελβετία και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Britannique στη Γαλλία.

Κινήθηκε σε κοινωνικούς κύκλους που την έφεραν σε επαφή με τον Κάρολο, τον οποίο γνώρισε σε ένα γήπεδο πόλο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Ο κόσμος του αναποδογύρισε και δεν νομίζω ότι πραγματικά συνήλθε ποτέ από αυτό», είπε ο Christopher Wilson, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη σχέση του ζευγαριού.

Το ζευγάρι έβγαινε για ένα διάστημα και ο βιογράφος Jonathan Dimbleby είπε ότι ο Charles είχε σκεφτεί τον γάμο εκείνη την εποχή, αλλά ένιωθε πολύ νέος για να κάνει ένα τόσο σημαντικό βήμα. Καθώς αφιερώθηκε στη ναυτική του σταδιοδρομία, η Καμίλα συνέχισε να παντρεύεται έναν αξιωματικό ιππικού, τον ταξίαρχο Andrew Parker Bowles. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, τον Τομ και τη Λόρα. Χώρισαν το 1995.

«Τρεις από εμάς σε αυτόν τον γάμο»

Ο Κάρολος παντρεύτηκε την 20χρονη Νταϊάνα το 1981 σε έναν γάμο που μάγεψε όχι μόνο τη Βρετανία αλλά τον κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και τον Χάρι, η σχέση έγινε δύσκολη λίγα χρόνια αργότερα και ο πρίγκιπας αναζωπύρωσε το ειδύλλιό του με την πρώην αγαπημένη του, την Καμίλα. 

Το βάθος της σχέσης τους αποκαλύφθηκε στο κοινό το 1993, όταν δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες μια απομαγνητοφώνηση μιας κρυφά ηχογραφημένης ιδιωτικής συνομιλίας, με προσωπικές λεπτομέρειες όπως ο πρίγκιπας που δήλωσε επιθυμία να ζήσει μέσα στο παντελόνι της Parker Bowles και να μετενσαρκωθεί σε ταμπόν. 

«Το μεγάλο σου επίτευγμα είναι να με αγαπάς», είπε. «Ω αγάπη μου, πιο εύκολο από το να πέσεις από μια καρέκλα», απάντησε εκείνη. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το επόμενο έτος, ο Κάρολος παραδέχτηκε ότι είχε ξαναρχίσει τη σχέση τους λιγότερο από έξι χρόνια μετά τον γάμο με την Νταϊάνα, αλλά είπε ότι ήταν μόνο αφού ο γάμος τους είχε ανεπανόρθωτα διαλυθεί.

Ωστόσο, η Νταϊάνα ονόμασε την Καμίλα «το ροτβάιλερ» και την κατηγόρησε για τον χωρισμό. Καθώς η σχέση της με τον Κάρολος κατέρρευσε, ανέφερε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το 1995: «Ημασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε είχε λίγο κόσμο». Ενώ η Νταϊάνα έφερε αίγλη στον Οίκο του Ουίνδσορ με τα αστραφτερά της φορέματα, πολλοί Βρετανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο Κάρολος προτιμούσε την Καμίλα.

«Ο Κάρολος ήταν ανόητο να ρισκάρει τα πάντα με την Καμίλα για έναν άντρα στη θέση του», είπε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Ελισάβετ, σε μια επιστολή προς την Νταϊάνα. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον με τα καλά του μυαλά να σε αφήνει για την Καμίλα». Ωστόσο, όσοι είναι κοντά στον Κάρολο λένε ότι η Καμίλα του παρείχε μια απόδραση από τα αυστηρά βασιλικά του καθήκοντα και την ανατροφή του στο παλάτι, όπως κανείς άλλος.

Μετά την κατάρρευση του γάμου του με την Νταϊάνα, λέγεται ότι της αγόρασε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και ένα άλογο και της έστελνε καθημερινά τσαμπιά κόκκινα τριαντάφυλλα. «Το ότι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: στην Camilla Parker Bowles, ο πρίγκιπας βρήκε τη ζεστασιά, την κατανόηση και τη σταθερότητα που πάντα λαχταρούσε και δεν είχε καταφέρει να βρει ποτέ με κανένα άλλο άτομο», έγραψε ο Dimbleby στο εξουσιοδοτημένο βιογραφικό του.

«Η σχέση τους... αργότερα θα παρουσιαζόταν απλώς ως μια βαρετή υπόθεση. Για τον πρίγκιπα, ωστόσο, ήταν μια ζωτική πηγή δύναμης για έναν άνθρωπο που είχε στεναχωρηθεί πέρα ​​από κάθε λόγια από μια αποτυχία για την οποία κατηγορούσε πάντα τον εαυτό του».

https://www.instagram.com/p/CdsW4tQMgqY/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η... ανακατασκευή της εικόνας της

Μετά το θάνατο της Νταϊάνα, οι βασιλικοί βοηθοί, επιφορτισμένοι με την ανοικοδόμηση της αμαυρωμένης φήμης της βασιλικής οικογένειας που έχει πληγεί από χρόνια αρνητικών ιστοριών στα μέσα ενημέρωσης για απιστίες, άρχισαν σιγά σιγά να ενσωματώσουν την Καμίλα σε έναν πιο δημόσιο ρόλο. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού μαζί έγινε σε ένα πάρτι γενεθλίων για την αδερφή της Καμίλα στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου το 1999 και μέχρι το 2005 μπόρεσαν να παντρευτούν.

Στα χρόνια που πέρασαν, η κριτική στον Τύπο έχει σχεδόν στερέψει καθώς έγινε σταθερά εδραιωμένο μέλος της οικογένειας και οι βασιλικοί παρατηρητές λένε ότι η άτακτη αίσθηση του χιούμορ της βοήθησε να κερδίσει όσους τη συναντούσαν. «Φαίνεται να είναι ένα ζευγάρι πολύ ευτυχισμένο στην παρέα του άλλου», είπε στο Reuters ο Σάιμον Λιούις, γραμματέας επικοινωνίας της βασίλισσας από το 1998 έως το 2001.

«Εκείνη την περίοδο που ήμουν στο παλάτι, υπήρχαν όλες οι εικασίες για τη σχέση τους, τι επρόκειτο να συμβεί - όλα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί, όλα έχουν τελειώσει και νομίζω (είναι) στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι πολύ ευτυχισμένο στο πετσί τους». Όταν το βασιλικό αυτοκίνητο που μετέφερε το ζευγάρι συνελήφθη στη βία στο Λονδίνο το 2010 μετά από διαμαρτυρίες φοιτητών και η Καμίλα φέρεται να τρυπήθηκε με ένα ραβδί από ένα ανοιχτό παράθυρο, οι εφημερίδες επαίνεσαν τη στωικότητά της όταν αργότερα αστειεύτηκε: «Υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα».

https://www.instagram.com/p/CdvDyELMRDY/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το 2013 συνόδευσε τον σύζυγό της για τα κρατικά εγκαίνια του κοινοβουλίου, μια περίσταση μεγάλης μεγαλοπρέπειας, καθισμένη δίπλα στον Κάρολο, τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο και φορώντας την τιάρα της μητέρας της βασίλισσας. Οι ειδικοί των δημοσίων σχέσεων λένε ότι ήταν το αποτέλεσμα πολύ σκληρής και προσεκτικής δουλειάς από την ομάδα δημοσιότητας του πρίγκιπα, αν και οι βοηθοί είπαν ότι οφειλόταν κυρίως στην προσωπικότητα της ίδιας της Καμίλα.

«Νομίζω ότι στην περίπτωση της δούκισσας απλώς ο κόσμος τη γνώρισε καλύτερα και τους άρεσε αυτά που είδαν και άκουσαν για αυτήν», δήλωσε στο Reuters ένας πρώην ανώτερος βοηθός του παλατιού.«Δεν είναι μια απροκάλυπτη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να την κάνεις να φαίνεται ωραία. Είναι ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της».

Ερωτηθείς πώς η Καμίλα τα κατάφερε με το να χαράξει έναν ρόλο, ο ίδιος ο Κάρολος είπε στο CNN το 2015: «Μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά νομίζω ότι ήταν εξαιρετική στον τρόπο που αντιμετώπισε αυτά τα πράγματα». Οι ταμπλόιντ εφημερίδες που κάποτε ασκούσαν έντονη κριτική, τώρα την επαινούν. «Κανείς δεν προσποιείται ότι ήταν εύκολο για τη Δούκισσα της Κορνουάλης να ακολουθήσει την Νταϊάνα. Αλλά με ήρεμη αξιοπρέπεια, εύκολο χιούμορ και ορατή συμπόνια, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Είναι, πολύ απλά, ο βράχος του Καρόλου», έγραψε η Daily Mail φέτος τον Φεβρουάριο.

Το ίδιο έντυπο, σχεδόν 17 χρόνια πριν από την ημέρα που ο Κάρολος και η Καμίλα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους, είχε πει: «Ετσι, το κοινό έχει τώρα διάθεση να συγχωρήσει τον άθλιο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στην Νταϊάνα; Εκεί που κάνουν λάθος, ωστόσο, είναι να επιτρέψει στην Καμίλα να γίνει γνωστή ως Η Βασιλική Υψηλότητα - ο ίδιος ο τίτλος που αφαιρέθηκε τόσο ανελέητα από την Νταϊάνα μετά το διαζύγιό της».

Ωστόσο, η Camilla δεν κέρδισε ποτέ πλήρως την ευρεία δημόσια αγάπη. Σύμφωνα με μια τακτική παρακολούθηση δημοσκοπήσεων του YouGov, τον Μάιο του 2022, μόλις το 20% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι θα έπρεπε να είναι βασίλισσα ενώ το 39% θεώρησε ότι θα έπρεπε να λάβει τον τίτλο της συζύγου της πριγκίπισσας. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση για την Daily Mail αφού η βασίλισσα υποστήριξε ότι έγινε Queen Consort έδειξε ότι το 55% υποστήριξε αυτή την κίνηση σε σύγκριση με το 28% που ήταν αντίθετο.

Ενώ πολλοί Βρετανοί δεν συγχωρούν οποιονδήποτε ρόλο έπαιξε στη διάλυση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Χάρι έδειξε ότι αυτό δεν συνέβαινε με αυτόν και τον μεγαλύτερο αδερφό του. «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ήταν πάντα πολύ κοντά σε εμένα και τον Γουίλιαμ», είπε ο Χάρι σε μια συνέντευξη για τα 21α γενέθλιά του το 2005. «Δεν είναι η κακιά θετή μητέρα».

Το πρωτόκολλο για τον νέο βασιλιά και οι αλλαγές στους τίτλους

Πλέον ο Κάρολος θα είναι επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας υπηρεσίας και είναι ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση έχει καθήκον να παραμείνει πολιτικά αμερόληπτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο εάν συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις για τις οποίες είναι γνωστός.

Οι νέοι διάδοχοι του βρετανικού θρόνου

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ', Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει λοιπόν τον τίτλο «βασίλισσα - σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γαλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA