Μενού
  • Α-
  • Α+

Να κλείσουν την στρόφιγγα που τροφοδοτεί με χρήμα την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, αποφάσισαν οι 7 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη. Η G7 αποφάσισε να καταρτίσει ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, ένα σχέδιο που όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί να εκτοξεύσει και τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι των χωρών της G7, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, λένε ότι το άνευ προηγουμένου μέτρο, που θα ξεκινήσει να υφίσταται από τις 5 Δεκεμβρίου, θα μειώσει την τιμή που πληρώνεται η Ρωσία για το πετρέλαιό της, χωρίς να μειώσει ωστόσο τις εξαγωγές πετρελαίου της στις παγκόσμιες αγορές,  σύμφωνα με το Reuters. Βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να... κλωτσήσει σ' αυτά τα μέτρα και να προκαλέσει πανικό στις αγορές πετρελαίου. απωθήσει, προκαλώντας άγχος στις αγορές πετρελαίου, ακόμη και όταν το σχέδιο συνδυάζεται.

Το διεθνές πρακτορείο επικοινώνησε με εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσει πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ύστερα από την απόφαση των G7 να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και στην προσπάθειά τους να στρατολογήσουν κι άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία σε πολύ χαμηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μόσχα κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδά της μέσω αυτών των αυξημένων πωλήσεων αργού στην Ινδία και την Κίνα.

Αλλά ακόμα κι αν η Ινδία και η Κίνα δεν προσχωρήσουν, ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές για την Ασία και άλλους καταναλωτές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Πολιτική Μπεν Χάρις δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι εάν η Κίνα διαπραγματευτεί ξεχωριστή έκπτωση 30%-40% στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του ανώτατου ορίου τιμής «το θεωρούμε νίκη». Θα περάσουν πιθανότατα εβδομάδες μέχρι να αποφασιστεί η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου και δύο προϊόντων πετρελαίου, πρόσθεσε ο Χάρις.

Ταβάνι τα 40-60 δολάρια το βαρέλι

Η ClearView Energy Partners που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της G7 μιλούσαν για ένα εύρος τιμής από 40 μέχρι 60 $ ανά βαρέλι για το αργό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανώτερο όριο αυτού του εύρους αντιστοιχεί στις ιστορικές τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ το κατώτερο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, Bob McNally, σημείωσε από την πλευρά του, ότι οι χώρες της G7 που είχαν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία μπορεί να είναι υποστηρικτές ενός υψηλότερου ορίου, ενώ ένα πολύ χαμηλότερο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να στερήσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους εξαγωγείς πετρελαίου. «Το επίπεδο του ορίου θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς λόγους», δήλωσε ο Bob McNally.

Ο Craig Kennedy, συνεργάτης στο Κέντρο Ευρασιατικών και Ρωσικών Σπουδών Davis του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπε ότι η G7 έχει μακροπρόθεσμη μόχλευση επειδή η Μόσχα περιορίζεται από έναν μικρό στόλο δεξαμενόπλοιων έναντι της τεράστιας κλίμακας εξαγωγών που χρειάζεται. Εάν η Ρωσία δεν θέλει να πουλάει στο ανώτατο όριο, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει την παραγωγή της, κάτι που θα μπορούσε να επιβάλει μακροπρόθεσμο κόστος στα κοιτάσματα πετρελαίου της.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Μόσχα

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές σε χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο και οι φόβοι για την απειλή αυτή θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη στις αγορές πετρελαίου πριν από τον Δεκέμβριο. Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πλήγμα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποκριθεί λαμβάνοντας μέτρα πέραν των ρωσικών συνόρων πριν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι πιστεύω ότι ο Πούτιν θα το κάνει πολύ οδυνηρό στο δρόμο για τις 5 Δεκεμβρίου», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, σε εκδήλωση του Brookings Institution στις 9 Σεπτεμβρίου. Διαθέτουν επίσης (οι Ρώσοι) περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες παραγωγής, είτε πρόκειται για τη Λιβύη, είτε για το Ιράκ, κι έχουν την ικανότητα να προκαλούν προβλήματα σε άλλες χώρες παραγωγούς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA