Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η επιθετικότητα της Αγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τα τουρκικά drones πραγματοποιούν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, μία εξαιρετικά σοβαρή αποκάλυψη έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην εξ Ανατολών απειλή. Η τεχνολογική πρόοδος της Τουρκίας στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως φαίνεται, δεν εξαντλείται μόνο στην εξουδετέρωση χερσαίων και θαλάσσιων στόχων αλλά προεκτείνεται και στη διενέργεια χημικού και βιολογικού πολέμου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ραγδαίες, όπως προδιαγράφονται, εξελίξεις στην περιοχή μας. Σύμφωνα λοιπόν, με τα έγγραφα, που παρουσιάζει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για το τουρκικό καθεστώς, η Μόσχα κατηγορεί την Αγκυρα ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα

Διαβάστε ακόμη: Προκλήσεις δίχως τέλος από την Τουρκία: «Η Ελλάδα ψεύδεται για την Μικρασιατική Καταστροφή»

Η αποκάλυψη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών

Ειδικότερα, βάσει των εγγράφων, που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Οπως είναι γνωστό, επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν ύστερα από υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες της αλληλογραφίας μεταξύ της τουρκικής εταιρείας και των ουκρανικών αρχών, η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, φανερώνει την πρόθεση του Κιέβου να μετατρέψει τα τουρκικά drones σε πλατφόρμες εξαπόλυσης χημικών και βιολογικών πληγμάτων. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι η Ουκρανία έχει στείλει αίτημα στην Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σύστημα, που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος πετώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων. 

Την αποκάλυψη αυτή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ακολούθησε ύποπτη σιγή ασυρμάτου από την πλευρά της Τουρκίας έως την 7η Σεπτεμβρίου οπότε και η Αγκυρα υπέβαλε τελικά γραπτή δήλωση λέγοντας ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος της BWC από το 1974 και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη σύμβαση. «Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλα», αναφέρεται στην τουρκική θέση. 

Τουρκία: Η απάντηση για τα drones 

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές αρχές είναι πεπεισμένες για τα πραγματικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τομέα των drones, που αποτελεί την αιχμή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Καταρχάς, στην υποκλαπείσα επιστολή της Κρατικής Υπηρεσίας Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας προς την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία υποβάλλονταν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Μεταξύ αυτών, και 2 ερωτήματα αναφορικά με το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο και το σύστημα-μηχανισμό ψεκασμού αερολύματος. «Είναι το UAV εξοπλισμένο με σύστημα/μηχανισμό ψεκασμού αερολυμάτων χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων;», αναφερόταν στην ερώτηση νούμερο 9. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Bayraktar σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για τον ψεκασμό χημικών παραγόντων πολέμου πάνω από το εχθρικό έδαφος», ανέφερε η Ρωσία στην επιστολή της προς τον ΟΗΕ ισχυριζόμενη ότι διαθέτει ακόμα περισσότερα στοιχεία, που το αποδεικνύουν. 

Βάσει των όσων υποστηρίζει η Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, εντοπίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό αερολύματος. Βέβαια, στην επίσημη απάντηση της η Αγκυρα μπορεί να απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς αποκαλύπτει όμως ότι έχει ένα ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου για ειρηνικούς, όπως σημειώνει, σκοπούς με στόχο «να αναπτύξει ικανότητες για την αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών».  Ολα τα παραπάνω στοιχεία εκ των πραγμάτων προσδίδουν νέες ανησυχητικές διαστάσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης drones από την Τουρκία.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιχειρησιακά ενεργών μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπολογίζονται σε 200, έχοντας ως κύριο πεδίο δράσης τους το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την ένταξη και νέων μονάδων να πραγματοποιείται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απειλής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την καθυστερημένη διάψευση της τουρκικής πλευράς το γεγονός και μόνο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κρίσιμο διάστημα για την πορεία των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA