Μενού
  • Α-
  • Α+

Με φόντο το σταδιακό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου, το Βερολίνο έθεσε σήμερα σε καθεστώς εποπτείας τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού «Rosneft», με τo διυλιστήριό της να περνά εξ' ολοκλήρου στον έλεγχό της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει και τρεις ακόμη εταιρείες φυσικού αερίου, τη Uniper και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH (SEFE), πρώην Gazprom Germania, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της γερμανικής ενεργειακής αγοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Θα πληρώνει το 25% του φυσικού αερίου σε ρούβλια – Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν

Το διυλιστήριο πετρελαίου, έχει κομβικό ρόλο στον ανεφοδιασμό του Βερολίνου με καύσιμα, ενώ μέχρι τώρα ήταν υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο της Rosneft Deutschland, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα της Γερμανίας, ως προς τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Η επιβολή των γερμανικών κυρώσεων γίνεται υπό το πλαίσιο εφαρμογής ευρωπαϊκών αποφάσεων, προκειμένου η Μόσχα να τιμωρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει γνωστό το γενικότερο πλαίσιο. Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απάντησε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά». Ενας στους δύο Γερμανούς φοβάται ότι το κόστος ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα θα προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση. «Είναι μια μεγάλη απόφαση για την προστασία της χώρας μας», ήταν η ατάκα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Ολαφ Σολτς προσπαθώντας να επαναφέρει την αισιοδοξία στη χώρα του. 

Αλλωστε, από τότε που η Ρωσία περιόρισε δραματικά τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Το Οσλο δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Μιλώντας στο ρεπορτάζ του Alpha ο Μάκης Παπαγεωργίου, ειδικός για Ενεργειακή θέματα, τόνισε: «Η Νορβηγία έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα πολύ μεγάλων ποσοστό των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των αγωγών αλλά και με υγροποιημένο φυσικό αέριο.  

Το επικρατέστερο σενάριο στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επιδότηση του φυσικού αερίου, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Ο χρόνος για τις ανακοινώσεις «κλείδωσε» και έτσι την επόμενη εβδομάδα αυτό που όλοι αναμένουν να μάθουν είναι ο τρόπος που θα δοθεί η επιδότηση, αν και ήδη υπάρχει ένα επικρατέστερο σενάριο. Εξάλλου, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε πως «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου», ενώ προανήγγειλε παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο στίγμα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η είναι υπό συζήτηση τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή εάν θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την εξοικονόμηση. Στα πρότυπα, δηλαδή, του μπόνους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιδότηση για το ρεύμα θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση και θα αφορά όλες τις κατοικίες και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες για να εξασφαλίσει κάποιος έξτρα έκπτωση (πέραν αυτής που προκύπτει από την επιδότηση) θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρυσι. Δίνεται έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης. Η διαφορά είναι ότι το ύψος της κρατικής επιδότησης, σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει το ύψος αυτής για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εξάλλου, η ατάκα του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την επιδότηση έριξε εν μέρει φως στο κυβερνητικό πλάνο και για το φυσικό αέριο: «Παρεμβάσεις θα γίνουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της». Ετσι, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. προκειμένου να οριστικοποιήσει και τις δικές της αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί πως όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θέρμανσης θα διπλασιάζεται.

Διχασμένη η Ε.Ε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενόψει του επικείμενου έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προκύψει μια απόφαση στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί εντονότατο παρασκήνιο. Συγκεκριμένα, φωτιά έχουν πάρει οι διεργασίες με συμμαχίες γύρω από το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Από τη μια υπάρχουν χώρες που πιέζουν και επιθυμούν η Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ από την άλλη υπάρχουν κράτη - μέλη που εναντιώνονται κάθετα σε μια τέτοια προοπτική.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει μια συμφωνία όσον αφορά τα τρία μέτρα που έχει προτείνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και συνοψίζονται στην αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια φέτος το χειμώνα, το πλαφόν σε τιμές υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και την εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Καθώς ως προς τα προαναφερθέντα μένει να γίνουν διαπραγματεύσεις μόνο ως μικρές λεπτομέρειες μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είναι το πλαφόν του φυσικού αερίου, μέτρο που δυνητικά θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.

Αυτοί που είναι ανοιχτά υπέρ...

Υπέρ της συμφωνίας τίθενται χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία αλλά και η χώρα μας ενώ χώρες, κυρίως προς το Βορρά, με ενδεικτικό παράδειγμα την Σουηδία, την Γερμανία και την Ολλανδία που δηλώνουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικές. Σημειώνεται πως οι θετικά διακείμενες, ως προς αυτό το μέτρο, χώρες συνεννοούνται μεταξύ τους ώστε να επεξεργαστούν από μόνες τους σχετικές τεχνικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο καθώς η κομισιόν δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη πρόταση παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια σαφή εντολή ως προς αυτό από τουλάχιστον 15 χώρες κατά το προηγούμενο συμβούλιο. Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια σε αυτή την «συμμαχία» να προστεθούν κι άλλες, ενδεχομένως δυνατότερες χώρες, δυνητικά και η Γαλλία.

Μάλιστα ωθούν ως προς το να υπάρχει τουλάχιστον ένα ντραφτ για συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών, εκτιμώντας πως ότι μόνο με το πλαφόν θα υπάρχει λύση ενώ αντιπαραβάλλεται πως επί της ουσίας η ύπαρξη μόνο των τριών παραπάνω μέτρων θα μπορέσει μόνο να γίνει μια διαχείριση για να προστατευτούν καταναλωτές και νοικοκυριά για φέτος τον χειμώνα και δεν γίνεται παρέμβαση στην πηγή του προβλήματος. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αλλά ενδεχομένως και μετά προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Νέα «καρφιά» Σαρλ Μισέλ κατά Φον Ντερ Λάιεν

Εξάλλου, τον αναβρασμό της Ευρώπης, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και ενόψει ενός δύσκολου από την ακρίβεια χειμώνα, απεικονίζουν οι σαφείς αιχμές που άφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη δυστοκία λήψης άμεσων και τολμηρών μέτρων. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Σαρλ Μισέλ ζητά πιο συγκεκριμένες προτάσεις και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Για τις τιμές υπάρχει πρόταση στο τραπέζι…είναι καλή, αλλά αρκεί; Δεν το νομίζω. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε παραδεχτεί λίγο νωρίτερα ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας οφείλεται στην ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλο αυτό έχει υψηλό κόστος. Ωστόσο, η ελευθερία μας, η διεθνής έννομη τάξη και η δημοκρατία είναι ανεκτίμητες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA