Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών. Σε μία άρτια τελετή που είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, η λαοφιλής γυναίκα που βρισκόταν στον θρόνο για πάνω από 70 χρόνια αποχαιρετίστηκε από τους Βρετανούς

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα δάκρυα που άφησε ο βασιλιάς Κάρολος πάνω από το φέρετρο στην κηδεία της μητέρας του

Ο τελευταίος σταθμός της Ελισάβετ ήταν το παρεκκλήσι κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου παρευρέθηκαν περίπου 800 άτομα. Από το φέρετρο της Ελισάβετ αφαιρέθηκε το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα και βυθίστηκε στη βασιλική κρύπτη υπό τους ήχους της γκάιντας. Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Η βασίλισσα ενταφιάστηκε μαζί και με τον πρίγκιπα Φίλιππο, σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πλήθος κόσμου στο Ουίνδσορ

Η υποδοχή του φέρετρου έγινε με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. Ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν τις θέσεις τους.

Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη «θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της. Εν μέσω ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, που έχει συχνά προβλήματα, η ήρεμη και αξιοπρεπής παρουσία της μας έχει δώσει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όπως το έκανε, με θάρρος και ελπίδα».

Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή. Η διαδρομή μάλιστα είχε κλείσει και οι αρχές δεν επέτρεπαν άλλους επισκέπτες.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο έχει πάρει την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ εδώ και χρόνια. Μεγάλο μέρος της μουσικής έχει συνθέσει ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις, που για πολλά χρόνια μεταξύ 1933 και 1961 έπαιζε μουσική στο παρεκκλήσι. Η νεαρή τότε πριγκίπισσα πολλές φορές επισκεπτόταν το παρεκκλήσι ενώ πιστεύεται ότι ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις την έμαθε να παίζει πιάνο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αντίο» από τα σκυλιά και το άλογό της

Στο Ουίνδσορ βρέθηκε και η Έμα, το άλογο της βασίλισσας. Στο προαύλιο του Κάστρου του Ουίνδσορ βρέθηκαν τα δύο αγαπημένα κόργκι της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Μούικ και η Σάντι για να την αποχαιρετίσουν. Τα δύο σκυλιά κρατούσαν δύο φρουροί του κάστρου περιμένοντας να φτάσει η πομπή με τη σορό της βασίλισσας. Ο πρίγκιπας Αντριου, συνομίλησε με τους φρουρούς που κρατούσαν τους σκύλους που έχει αναλάβει να φροντίζει μετά τον θάνατο της μητέρας του.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η νεκρώσιμη ακολουθία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας προς το Αββαείο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο «God Save the King».

Στο Αββαείο βρέθηκαν εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι αλλά και εστεμμένοι από όλο τον κόσμο. Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο ύμνος που ζήτησε

Κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή. Αμέσως μετά, η χορωδία έψαλε έναν ύμνο που είχε ακουστεί το 1947, στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον τότε Φίλιπ Μαουντμπάτεν, στη συνέχεια πρίγκιπα Φίλιππο. Ο ύμνος είναι βασισμένος στον Ψαλμό 23 και είναι γνωστός για τη φράση «αν και διαβαίνω το σκοτεινό μονοπάτι του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανένα κακό. Γιατί Εσύ είσαι μαζί μου και ο δρόμος σου με ανακουφίζει» και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ζητήσει να γίνει η ψαλμωδία. Ο συγκεκριμένος ύμνος είχε ψαλθεί και στην κηδεία του πατέρα της. 

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε. Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τα δάκρυα της βασιλικής οικογένειας 

Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο απαγορεύει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κλαίνε δημοσίως, ο βασιλιάς Κάρολος δάκρυσε μπροστά στο φέρετρο της μητέρας του. Ο γιος της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του -Άννα, Άντριου και Έντουαρτ- στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας.

Στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου ο βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα είναι φανερά καταβεβλημένοι. Ο Κάρολος φαινόταν συντετριμμένος και εξαντλημένος την ώρα που το φέρετρο μεταφερόταν μέσα στο Αββαείο για να ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία. Μέσα στο Αββαείο ο φακός απαθανάτισε τον νέο βασιλιά να δακρύζει μπροστά από το φέρετρο της μητέρας του. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από την εφημερίδα «The Sun» και είναι η μόνη που κυκλοφόρησε με τον βασιλιά να κλαίει. 

Η 7χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας Σάρλοτ αν και φαινόταν ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής στο Αββαείο ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που το φέρετρο με τη βασίλισσας Ελισάβετ τοποθετείτο στη νεκροφόρα που το μετέφερε στο Κάστρο του Ουίνσδορ, αναφέρει η βρετανική Sun.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA