Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ στα 96 της χρόνια δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος μιας εποχής, αλλά και την απαρχή μιας επόμενης, η οποία αλλάζει άρδην τη ζωή των Βρετανών. Ο Κάρολος σε μία ιστορική τελετή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασίλειου και ενώ η χώρα τελεί υπό εθνικό πένθος. Για την επόμενη μέρα στον θρόνο, τη Βρετανία, τις προκλήσεις, αλλά και για το μέλλον του ίδιου του βασιλιά Καρόλου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος - αναλύτρια διεθνών θεμάτων, Χριστίνα Πολίτη.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Υπολογίζεται πως 4,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι είδαν την κηδεία

«Η άνοδος του Κάρολου στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας αλλάζει και τις ισορροπίες στη βασιλική οικογένεια. Έχει αρκετές προκλήσεις μπροστά του. Αν συζητούσαμε λίγα χρόνια πριν, θα έλεγα ότι όλα θα αλλάξουν. Μετά όμως από αυτό το 10ήμερο που ζήσαμε και ειδικά τη σημερινή μέρα, αποκαλύφθηκε η μυστικιστική σχεδόν σχέση που έχουν οι Βρετανοί με τη μοναρχία τους. Ετσι όπως έχει γραφτεί η Ιστορία τους. Νομίζω ότι η Ελισάβετ εξασφάλισε τη μοναρχία για τουλάχιστον άλλες δύο γενιές. Ο Κάρολος αυτή τη στιγμή είναι πανέτοιμος να είναι βασιλιάς, αλλά είναι πάρα πάρα πολύ έτοιμος και ο Ουίλιαμ που έμαθε πάρα πολλά πράγματα κοντά της. Αλλωστε, είδαμε πόσο ενωτικός βγήκε προς τα έξω, γιατί ήξερε πάρα πολύ καλά ότι χρειάζεται τα παιδιά μαζί του. Εχει δημιουργήσει μία υπέροχη οικογένεια, η πριγκίπισσα της Ουαλίας η Κέιτ Μίντλετον για μένα είναι ακαταμάχητη εικόνα και θα παίξει μεγάλο ρόλο».

«Τυχεροί που πέθανε στη Σκωτία»

Οσο για το ρόλο της Σκωτίας στη συνέχιση της μοναρχίας, η κ. Πολίτη τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω ότι στο Μπάκιγχαμ ήταν κατά κάποιο τρόπο... τυχεροί που η βασίλισσα πέθανε στη Σκωτία. Γιατί τη Σκωτία την έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για να διατηρηθεί η μοναρχία. Και ο Κάρολος έκανε κινήσεις ματ από την πρώτη εβδομάδα και νομίζω θα τα πάει καλά θα κάνει περικοπές θα εκμοντερνίσει τον θεσμό και θα δώσει το δικό του στοιχείο. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει τη θητεία του μπροστά σε ένα λαό, σε μία κοινοπολιτεία της οποίας η μοναρχία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης. Και νομίζω ότι πάνω σε αυτό το ουράνιο τόξο των αξιών που έμαθε σε όλο τον κόσμο η Ελισάβετ, θα βαδίσει και ο Κάρολος. Νομίζω ότι το δόγμα του θα είναι η διάρκεια, το καθήκον, η πίστη, ο πατριωτισμός και η παράδοση της οικογένειας. Μια βασιλεία που δεν την επιβάλλουν στους Βρετανούς, αλλά πηγάζει φυσικά από μέσα τους». 

Η προσευχή για την καθοδήγηση

Διαρροές από το παλάτι σημειώνουν πως ο βασιλιάς θα επιδιώξει να ηγηθεί με ένα «λιτό» μοντέλο, όπου λίγα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα έχουν ενεργό ρόλο, ώστε το προφίλ της μοναρχίας να ταιριάζει στον 21ο αιώνα και να μειωθεί το κόστος διατήρησης του στέμματος για τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά οικονομικά προβλήματα. Αναφορικά με την Κοινοπολιτεία, ο Κάρολος αναμένεται να επιδείξει ενσυναίσθηση στις κοινωνικές αλλαγές. Ηδη ως διάδοχος, πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει τη βαθιά θλίψη για τις θηριωδίες, τα βάσανα και τη δουλεία που υπέστησαν οι άνθρωποι, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σημείωσε στο ταξίδι του στην Τζαμάικα πως πρόκειται για «μια θηριωδία που στιγματίζει την ιστορία μας».

Ωστόσο, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ φέρνει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των Βρετανών. Μεταξύ άλλων, αλλάζουν ο εθνικός ύμνος, οι τίτλοι που φέρουν τη βασιλική σφραγίδα, τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα αλλά και τα γραμματόσημα. Εξάλλου, η ανακοίνωση της ανακήρυξης του νέου Βασιλιά που διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών σηματοδότησε τη νέα εποχή. Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.

«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…) Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος βασιλιάς. «Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.

Θα ακολουθήσει την παράδοση;

Τη δική του εκτίμηση για τη βασιλεία που θα ακολουθήσει ο Κάρολος, εξέφρασε και ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Όθων Αναστασάκης που μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για την «επόμενη μέρα» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το πρώτο του διάγγελμα, ο βασιλιάς βγήκε «ενωτικός» και έδειξε να είναι έτοιμος από καιρό να αναλάβει το στέμμα και «...δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να το απορρίψει και να το δώσει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς αυτή είναι η συνέχεια της μοναρχίας», ανέφερε αρχικά. «Σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε μια αναταραχή», εξήγησε ο κ. Αναστασάκης. «Η μοναρχία για την Αγγλία είναι θέμα ιστορίας, παράδοσης και θέμα ταυτότητας. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, γιατί κάθε φορά που γίνεται κάτι με τη μοναρχία συμμετέχει παρά πολύ ενεργά», πρόσθεσε.

https://www.megatv.com/embed/?p=736792

Σχετικά με την αναφορά του βασιλιά στον γιο του Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν, ο κ. Αναστασάκης χαρακτήρισε την τοποθέτηση ήπια και τόνισε πως πολλοί περίμεναν ότι δεν θα αναφερθεί στο ζευγάρι καθόλου. Αξίζει να πούμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ διατηρούσε ένα προφίλ χαμηλό, υποτονικό σε απόψεις, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος έχει τοποθετηθεί πολλάκις για διάφορα ζητήματα. «Ο Κάρολος είναι ένας άνθρωπος που έχει μιλήσει, έχει πει τη γνώμη του για το περιβάλλον, για τους μετανάστες στη Ρουάντα και τις οργανικές τροφές. Ωστόσο πιστεύω θα ακολουθήσει την ίδια παράδοση με τη μητέρα του», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης και σημείωσε πως «...από εδώ και πέρα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην εικόνα του Ουίλιαμ και της Κέιτ ως επόμενους βασιλιάδες».

Guardian: «Εχει να αντιμετωπίσει έναν άλλο κόσμο»

Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε ήδη περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως όριζε το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός ήταν η Σκοτία, κατόπιν μετέβη στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία, προτού επιστρέψει στο Μπάκιγχαμ. Το γεγονός ότι η Ελισάβετ ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στα χρονικά της Βρετανίας -γιορτάζοντας τον περασμένο Ιούνιο το πλατινένιο Ιωβηλαίο της για τα 70 χρόνια της στον θρόνο- σήμαινε για τον Κάρολο ότι έπρεπε να περιμένει να φτάσει στα 73 του για να αναλάβει τα «σκήπτρα» σε έναν αναχρονιστικό θεσμό σε κρίση.

Πρόκειται «μακράν για τη μεγαλύτερη αναμονή διαδοχής στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας», σχολίασε πρόσφατα ο Guardian. Ακόμη κι έτσι, πολλοί αμφισβητούν ότι ο ηλικιωμένος νέος βασιλιάς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ρόλο για τον οποίο προετοιμαζόταν από μικρός, αλλά αναλαμβάνει σε έναν κόσμο που έχει έκτοτε δραματικά αλλάξει. Για πολλές γενιές η Ελισάβετ ήταν μια σταθερά σε περιόδους κρίσης. Στέφθηκε με φόντο ένα σκηνικό καταστροφής που είχε αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εζησε τον Ψυχρό Πόλεμο, το Βrexit, τον εν εξελίξει νέο Ψυχρό Πόλεμο και πλείστα όσα σκάνδαλα στη βασιλική οικογένειά της.

Σε αντίθεση με την ίδια, ο Κάρολος ήταν σε πολλά από αυτά πρωταγωνιστής. Ο θυελλώδης γάμος και το διαζύγιο με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, με φόντο την εξωσυζυγική σχέση του με την «αιώνια αγαπημένη» του -εφεξής «βασιλική σύζυγο»- Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Ο τραγικός θάνατος της «θλιμμένης πριγκίπισσας», που ακόμη τροφοδοτεί σενάρια παλατιανής δολοπλοκίας.

«Tι είδους βασιλιάς θα είναι;»

Η καλλιέργεια αργότερα του προφίλ ενός «ακτιβιστή γαλαζοαίματου» δεν εκτόξευσε ιδιαίτερα τη δημοφιλία του Καρόλου. Αντιθέτως, τώρα τον βαραίνει η «σκιά» νέων σκανδάλων με δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών. Η ρήξη των δεσμών με τον δευτερότοκο γιο του, Χάρι, και οι κατηγορίες της νύφης του, Μέγκαν Μαρκλ, για μια ρατσιστική μοναρχία έρχονται να προστεθούν ως στίγματα στο βασιλικό προφίλ του. Οσο για τις πολιτικές παρεμβάσεις του, με πιο πρόσφατη και ηχηρή την αντίθεσή του στις «πτήσεις της ντροπής» για την εξορία προσφύγων και μεταναστών στη μακρινή Ρουάντα;

Πλέον αναμένεται να χαθούν πίσω από την «ουδετερότητα» που απαιτεί ο βασιλικός του ρόλος. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί ο Guardian, «...ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των 14 βασιλείων της Κοινοπολιτείας -από τον Καναδά έως την Αυστραλία- θα απαντήσει ένα ερώτημα που τον ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες: Μετά από μια ζωή ρητών παρεμβάσεων στη δημόσια ζωή, τι είδους βασιλιάς θα είναι;».

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, οικονομικο-κοινωνικής αναταραχής, έκρηξης των ανισοτήτων και δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, ολοένα και περισσότεροι εντός και εκτός βρετανικών συνόρων θέτουν άλλα, πιο καίρια ερωτήματα. Ενα από τα βασικά έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της βασιλικής οικογένειας από τα λεφτά των φορολογουμένων. Ενα άλλο με τους λόγους διατήρησης ενός παρωχημένου θεσμού, όπως αυτός της μοναρχίας, στον 21ο αιώνα. Και στα δύο ερωτήματα έχουν πάντως αρχίσει να απαντούν εμπράκτως το ένα μετά το άλλο τα εναπομείναντα βασίλεια της Κοινοπολιτείας, που είχαν ως αρχηγό κράτους τον Βρετανό μονάρχη, αλλά ανακηρύχτηκαν ή σχεδιάζουν να ανακηρυχτούν Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, διαρρηγνύοντας τους δεσμούς με το Στέμμα και τη «μαύρη» εποχή της αποικιοκρατίας, στην οποία παραπέμπει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA