Μενού
  • Α-
  • Α+

Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Ουκρανία, μετά και το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, προειδοποιώντας παράλληλα την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της. «Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας - δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Πούτιν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Η μερική επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει. Η Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στην διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, δήλωσε από την πλευρά της στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο - δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε. Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Οπου φύγει... φύγει οι Ρώσοι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Την ίδια ώρα, το μήνυμα του Πούτιν μάλλον τρομοκράτησε τους πολίτες της Ρωσίας παρά τους καθησύχασε ότι όλα βαίνουν καλώς στο μέτωπο της Ουκρανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα εισιτήρια για πτήσεις χωρίς επιστροφή στη Ρωσία έχουν γίνει ανάρπαστα από χθες μετά και τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ανακοίνωση ότι θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι προκάλεσε φόβους ότι άντρες που βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία δεν θα μπορούν να φύγουν από τη Ρωσία. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι θα επιστρατευτούν αυτοί που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες ενώ δεν θα κληθούν οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, και το Γερεβάν στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), ήταν sold out, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales. Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη Μόσχα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Απελευθέρωση της Ουκρανίας»

Ο Πούτιν από την πλευρά του στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του επαναδιατύπωσε τον στόχο του για την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που αποκάλεσε «ζυγό» της Ουκρανίας. Η Ρωσία θεωρεί ότι το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ που απαρτίζουν το Ντονμπάς είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες. Στον αντίποδα, η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλες οι ουκρανικές περιοχές  που τελούν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι παρανόμως κατεχόμενες.

Η Ρωσία κατέχει περί το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών του Λουγκάνσκ από τον Ιούλιο έπειτα από βραδεία στρατιωτική προώθηση και πολύμηνες σφοδρές μάχες. Οι εδαφικές αυτές κατακτήσεις τελούν πλέον υπό απειλή, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πρόσφατα από την επαρχία του Χαρκόβου, χάνοντας τον έλεγχο των βασικών γραμμών τροφοδοσίας τους για τις περισσότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το διάγγελμα Πούτιν, σε μία συντονισμένη κίνηση, οι τοποθετημένες από την Μόσχα αρχές τεσσάρων υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών ανακοίνωσαν σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωσή τους με την Ρωσία.

Σοϊγκού: Η μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν. Η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει 25 εκατ. άνδρες αλλά η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς. Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δυτικοί διοικητές είναι στο Κίεβο και ηγούνται επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο βλέπουμε (να γίνεται στην Ουκρανία), πρόσθεσε ο υπουργός, είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα.

Η μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα οδηγήσει «σε τεράστια τραγωδία», προειδοποίησε από την πλευρά του ο φυλακισμένος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι. «Ολα αυτά θα οδηγήσουν σε τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών», δήλωσε ο υπ' αριθμόν ένα πολέμιος του Κρεμλίνου κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε μία από την πληθώρα των δικών εναντίον του, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κίεβο: «Προβλέψιμη» η ρωσική επιστράτευση

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. Σε γραπτό του μήνυμά του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ίδιος είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση. «Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε ο ίδιος. «Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Δύση: «Πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά οι απειλές Πούτιν»

Η σημερινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σε αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση - δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν. Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει» σ' αυτό που αποκάλεσε δυτικές απειλές και τόνισε πως δεν μπλοφάρει.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ. «Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό». Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση. «Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία», επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά «χάρη στη μαζική στήριξη (...) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία, δεν θα αναγνωριστούν ποτέ.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση. «Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει», τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS. «Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο. «Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανησυχία στις γειτονικές χώρες

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν. «Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας. «Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA