Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί και η αιματηρή καταστολή της λαϊκής οργής από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης επαναφέρει το ερώτημα αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η σοκαριστική απάντηση βρίσκεται στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη χρονιά. Μεταξύ των πολυάριθμων παρατηρήσεων για παραβιάσεις και καταπατήσεις δικαιωμάτων ξεχωρίζει το κεφάλαιο των εκτελέσεων με την αναφορά για τις εκτελέσεις μικρών παιδιών να προκαλεί τρόμο και αποτροπιασμό. 

Ειδικότερα, στο Ιράν καταγράφεται κάθε χρόνο ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός θανατικών ποινών και εκτελέσεων έπειτα από άδικες δίκες ακόμα και για πράξεις, που δεν συνιστούν στο δυτικό κόσμο τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα οι δολοφονίες εκ προθέσεως. Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον 233 άτομα φέρεται να εκτελέστηκαν. Οι 18 από τις εκτελέσεις αυτές αφορούσαν σε κατηγορίες, που σχετίζονται με ναρκωτικά και οι 11 σε χρησιμοποίηση όπλων με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή περιουσίας ή για εκφοβισμό. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για μυστικές εκτελέσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών με τους εκτελεσθέντες να έχουν υποστεί φρικτά βασανιστήρια για την καταναγκαστική απόσπαση της ομολογίας τους πριν την έκδοση της απόφασης επιβολής της θανατικής ποινής.

Διαβάστε ακόμηΙράν: Δραματική έκκληση ακτιβίστριας - «Σας είχα προειδοποιήσει και δεν με ακούγατε»

Ιράν: Οι εκτελέσεις και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Ναβίντ Αφκάρι εκτελέστηκε κρυφά χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση κατά παράβαση του ιρανικού νόμου. Είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του Αυγούστου του 2018 στο Σιράζ και στη συνέχεια συνελήφθη, καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο για υποτιθέμενο φόνο, που διέπραξε και για χρήση όπλου. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι είχε βασανιστεί για να ομολογήσει με την κυβέρνηση να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του για βασανισμό. Τον Αυγούστο του 2020, ο εκτελέστηκε κρυφά ο Μουστραφά Σελάχι για μια υποτιθέμενη δολοφονία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018. Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες, φέρεται να κρατήθηκε για πάνω από έναν χρόνο στην απομόνωση σε μια προσπάθεια να ομολογήσει. Τα κύρια στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του στη δίκη, που ακολούθησε, ήταν μια μαρτυρία άλλου ατόμου ύστερα από εξαναγκασμό.

Στην έκθεση καταγράφεται η ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβολή της θανατικής ποινής με στόχο την καταστολή της διαφωνίας στο Ιράν παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την υποβολή των αντιφρονούντων σε βασανιστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο μαζικών εκτελέσεων ενηλίκων εντάσσεται και η αδιανόητη συνεχιζόμενη εκτέλεση παιδιών παραβατών. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν 3 εκτελέσεις παιδιών ενώ περισσότερα από 85 παιδιά καταδικάστηκαν την ίδια χρονιά σε θάνατο. Οπως υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ, αν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της ιρανικής κυβέρνησης απαγορεύουν χωρίς εξαίρεση την εκτέλεση ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου εγκλήματος, ο Ποινικός Κώδικας της χώρας διατηρεί τη θανατική ποινή για κορίτσια ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών και 9 μηνών και αντίστοιχα για αγόρια τουλάχιστον 14 ετών και 7 μηνών για εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία και η μοιχεία! 

Οι εκτελέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με απαγχονισμό, εκτελεστικό απόσπασμα, ηλεκτροπληξία, αποκεφαλισμό, πέταγμα από γκρεμό, σταύρωση ή άλλες μεθόδους, που επιλέγονται από δικαστή. Στο Ιράν τα παιδιά-παραβάτες μπορεί να καταδικαστούν επίσης σε ισόβια κάθειρξη και σωματική τιμωρία χωρίς να υφίσταται ηλικιακός διαχωρισμός στην απονομή της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο Ισλαμικός Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι η «σωματική τιμωρία» για τη διόρθωση της συμπεριφοράς ανηλίκων μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Οσον αφορά στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να καταδικαστούν σε μαστίγωση για μια σειρά αδικημάτων, που σχετίζονται με το σεξ, τις ψευδείς κατηγορίες και την κατανάλωση αλκοόλ. 

Ειδικά για το αδίκημα της μοιχείας στην παιδική ηλικία πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η νόμιμη ηλικία για να παντρευτεί ένα κορίτσι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι τα 13 έτη ενώ ακόμη μικρότερα κορίτσια επιτρέπεται να παντρευτούν με την πατρική και δικαστική συναίνεση. Αυτό βέβαια δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τις υποχρεώσεις του κράτους βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σύμφωνα δε, με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Μάρτιος 2018 - Μάρτιος 2019 καταγράφηκαν 13.054 γάμοι κοριτσιών κάτω των 13 ετών ενώ μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 7.323 γάμοι κοριτσιών ηλικίας 10 έως 14 ετών. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2019 η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις τράπεζες, που προσφέρουν «δάνεια γάμου» να το κάνουν χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς γεγονός, που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των γάμων παιδιών μικρής ηλικίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA