Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή (30/9) τα έγγραφα για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία στη διάρκεια μιας τελετής στο Κρεμλίνο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κατά τη διάρκεια της φιέστας που θύμισε αναβίωση... Σοβιετικής Ενωσης, η Μόσχα κήρυξε τις προσαρτήσεις των περιοχών -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο χαρακτηρίζουν τα δημοψηφίσματα ψευδή και δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματά τους

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο. «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον». Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί, την ώρα που η Μόσχα ετοιμάζεται να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές, έπειτα από «δημοψηφίσματα» που έχουν καταγγελθεί από το Κίεβο και τη Δύση.

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά το διάγγελμά του, ενώ αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Μάλιστα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν «δεδικασμένο» με τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια ομιλία γεμάτη εχθρότητα προς τη Δύση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές πυρηνικά όπλα, καταστρέφοντας τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παρεμπιπτόντως, δημιούργησαν ένα προηγούμενο», δήλωσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, «μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη, το Αμβούργο, την Κολωνία και πολλές άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Οι Αγγλοσάξονες ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. «Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream». «Αρχισαν να καταστρέφουν την πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή», είπε ο Πούτιν. «Είναι σαφές σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Βέβαια, εκείνος που ωφελείται το έκανε.»

Μια απότομη μείωση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις που οδήγησαν σε εκτιμήσεις για το ποιος μπορεί να έχει προκαλέσει δολιοφθορά σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς διαδρόμους της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποψιάζεται πως οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας οφείλονται σε δολιοφθορά. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από αυτές. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως η Μόσχα έχει στοιχεία που δείχνουν πως η Δύση βρίσκεται πίσω από μια «τρομοκρατική ενέργεια» όπως τη χαρακτήρισε εναντίον των αγωγών.

Το Κίεβο υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram. Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τη στρατιωτική ηγεσία για να συζητήσουν το «περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης» των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Ο Ζελένσκι δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι ο ίδιος και η στρατιωτική ηγεσία συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΥΠΕΞ: Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και άκυρη

Την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τονίζει, η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη και διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Επιπροσθέτως, διαμηνύει πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο. Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA