Μενού
  • Α-
  • Α+

Πυρηνικός «πυρετός» επικρατεί στην Ουκρανία με την τοπική κυβέρνηση να ετοιμάζει τη διανομή χαπιών ιωδίου ως προληπτικό μέτρο στο ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει σε επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι διανέμει χάπια ιωδιούχου καλίου σε συντονιστικά κέντρα, ώστε να μπορούν να μοιραστούν στον πληθυσμό σε περίπτωση εκκενώσεως περιοχών μετά από πυρηνική επίθεση.

Την ίδια ώρα δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι παρά τα σενάρια και την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, δεν έχει διαπιστωθεί ασυνήθιστη κινητικότητα στις ρωσικές μονάδες που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα. Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές από την Ουάσινγκτον χαρακτήρισαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν για μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία μέσω τρένου ως Fake News.

Οσον αφορά τα χάπια ιωδίου, χρησιμοποιούνται για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε ραδιενέργεια. Ομως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει, αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Financial Times: Τα 3 σενάρια για να πατήσει το κουμπί ο Πούτιν

Την ίδια ώρα βέβαια, η Ουκρανία αλλά και γενικότερα η Δύση είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής καθώς εντείνονται οι φόβοι και τα σενάρια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κάνει πράξη τις απειλές του και θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου κερδίζουν διαρκώς έδαφος απωθώντας τους Ρώσους εισβολείς. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και ένα δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφέρονται και ομαδοποιούνται τα τρία σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Στο πρώτο σενάριο η Μόσχα επιλέγει ως κίνηση εντυπωσιασμού τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου σε ακατοίκητη περιοχή περνώντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους πως οι απειλές της δεν είναι «μπλόφα». Ως παράδειγμα μάλιστα παρατίθεται μία υποθετική ρίψη πυρηνικών στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα. Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν πως μία τέτοια κίνηση παρά το ότι θα δημιουργούσε «μούδιασμα» δεν θα σταματούσε ούτε την ουκρανική προέλαση στα πεδία των μαχών ούτε και τον ασφυκτικό κλοιό κυρώσεων από τη Δύση προς τη Ρωσία.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο εναντίον στρατιωτικού στόχου στην Ουκρανία. Στο σενάριο αυτό οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και υποδομές θα ήταν πολύ μεγάλες καθώς η Ρωσία διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλη γκάμα τέτοιου τύπου πυρηνικών. Κάποιες φτάνουν μέχρι και τους 100 κιλοτόνους όταν η πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα 77 χρόνια πριν ήταν μόλις 15 κιλοτόνων.

Το τρίτο και πλέον εφιαλτικό σενάριο περιλαμβάνει τη χρήση στρατηγικού πυρηνικού όπλου και μάλιστα ενάντια σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση αυτή το «κουτί της Πανδώρας» του πυρηνικού ολέθρου θα έχει οριστικά και αμετάκλητα ανοίξει και κανένας, ούτε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν γνωρίζει την εξέλιξη μίας τέτοιας κίνησης.

Υποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλά για τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης καθώς ένας στρατιωτικός χάρτης που εμφάνισε σήμερα, Τρίτη (4/10) το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, δείχνει μια σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας στη νότια Ουκρανία. Αυτός ο χάρτης, σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο χάρτης που εμφανίζει την περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας που ελέγχουν ακόμη. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, ούτε σχολίασε αυτή την ορατή στρατιωτική υποχώρηση που εμφανίζεται στους χάρτες.

Ήδη στις 11 Σεπτεμβρίου, η μετάδοση εικόνων στρατιωτικών χαρτών στην ενημέρωση του ρωσικού στρατού είχε επιβεβαιώσει την έκταση της ρωσικής υποχώρησης στην περιοχή του Χαρκόβου. Σε αυτό το στάδιο, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν δώσει ακριβείς πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Χερσώνας. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο περιορίστηκε να υπογραμμίσει σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», έγραψε στο Facebook. Ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Γεβγκένι Ενίν, έκανε λόγο για 50 τοποθεσίες που απελευθερώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας χωρίς να διευκρινίσει το πότε και πού, ενώ ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος εδώ και πολλές εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA