Μενού
  • Α-
  • Α+

Τους φόβους πως η χθεσινή ημέρα ενδεχομένως να σηματοδοτήσει και την είσοδο του πολέμου στην Ουκρανία σε μία φάση, εκφράζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Η στάση της Ρωσίας και τα όσα είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στους αξιωματούχους της χώρας του αποδεικνύουν πως η ρωσική πλευρά έχει πλέον στο στόχαστρό της τις υποδομές της Ουκρανίας και θέλησε με τα πυραυλικά πλήγματα να στείλει το μήνυμά της.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτακτη «ψηφιακή» Σύνοδος Κορυφής της G7 σήμερα

Η αντίδραση της Δύσης ήταν άμεση καθώς σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και «να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν» όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Ωστόσο ούτε η χθεσινή βραδιά ήταν ήρεμη για την Ουκρανία που προσπαθεί να γιατρέψει τις νέες πληγές που δημιούργησαν οι πυραυλικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Emine Dzheppar η Ρωσία εκτόξευσε τουλάχιστον δεκαπέντε ρουκέτες - πυραύλους S-300- στη Ζαπορίζια χθες το βράδυ, με στόχο «ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα ιατρικό ίδρυμα και κτίρια κατοικιών».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν ειδοποιήσεις σε πόλεις της Ουκρανίας για ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν ειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις» ανέφερε Οπως είπε μετά το μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού. «Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις ουκρανικές Αρχές αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Δευτέρα ήταν να καταστραφεί γ υποδομή περισσότερών από 30 πόλεων και περιοχών μεταξύ των οποίων το Κίεβο, το Λβιβ, το Ρίβνε, το Ζιτόμιρ, το Τερνοπίλ, το Χμελνίτσκι, το Ιβάνο-Φρανκίβσκ, το Βίνιτσια, το Πρυλούκι, το Νίζιν, το Κονότοπ, το Χάρκοβο, το Κρεμεντσούκ, το Ντνίπρο, το Κρύβι Ριχ, η Ζαπορίζια, το Μικολάιβ.

Νέες ρωσικές προειδοποιήσεις

Η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας ούτε επιδίωξή της, αλλά η Ρωσία θα αντιδράσει στην μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA