Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 19 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πολλές υποδομές -κυρίως ηλεκτροδότησης- κατεστραμμένες, που θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να αποκατασταθούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας εκτοξεύθηκαν από την πλευρά της Ρωσίας 84 πύραυλοι κρουζ και 24 drones και από αυτά, οι 43 πύραυλοι και τα 13 UAV, καταρρίφθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Μπαράζ εκρήξεων στη Ζαπορίζια, σειρήνες σε όλη την Ουκρανία - Σε νέα φάση ο πόλεμος μετά τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας

Η ουκρανική έκδοση του Forbes επιχείρησε να αποτιμήσει σε χρήματα το κόστος αυτής της επίθεσης από την πλευρά της Ρωσίας. με βάση τους υπολογισμούς τους ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα σε περίπου μισή ημέρα «σπατάλησε» περί τα 400 με 700 εκατομμύρια δολάρια! Οι εκτιμήσεις του κόστους  των εκτοξευόμενων πυραύλων έχει τόσο μεγάλο εύρος πειδή ο ακριβής αριθμός των πυραύλων κάθε τύπου είναι ακόμη άγνωστος. 

Οπως αναφέρθηκε, εκτοξεύτηκαν πύραυλοι τύπων Kh-101, Kh-55, Caliber, Iskander, S-300, Tornado-S. Το Forbes υπολόγισε το κόστος με βάση την υπόθεση ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν οι υψηλής ακρίβειας πύραυλοι Kh-101 και τακτικής εμβέλειας (S-300, Tornado-S) και οι υπόλοιποι είχαν στόχο την αεράμυνα της Ουκρανίας. Για τον υπολογισμό του κόστους αυτών των πυραύλων, η ιστοσελίδα χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκτιμήσεις: το κόστος των πυραύλων Kh-101 είναι 13 εκατομμύρια δολάρια, των «Kalibr» - 6,5 εκατομμύρια δολάρια, των «Iskander» - 3 εκατομμύρια δολάρια, των «Onyx» - 1,25 εκατομμύρια δολάρια, των Kh-22 - 1 εκατομμύριο δολάρια και των «Point-U» - 0,3 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια αποτιμάται το συνολικό κόστος όλων των drones.

Πάνω από 16,6 δισ. δολάρια σε έξι μήνες

Μία από τις τελευταίες μαζικές επιθέσεις στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε από τους Ρώσους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Συνολικά, στις 25-26 Ιουνίου, η Ρωσία και η Λευκορωσία εκτόξευσαν 60 έως 80 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με συνολικό κόστος από 150 έως 220 εκατομμύρια δολάρια, υπολόγιζε τότε το Forbes. Το κόστος των πυραύλων που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή μόνο στο Κίεβο ήταν 50–60 εκατομμύρια δολάρια.

Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου, οι Ρώσοι εκτόξευσαν περισσότερους από 1.300 πυραύλους κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κόστισαν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία κατέστρεψε ρωσικό εξοπλισμό αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια έξι μηνών πολέμου (από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 24 Αυγούστου) . Οι Ρώσοι έχασαν 12.142 τεμάχια εξοπλισμού (χωρίς να υπολογίζονται οι πύραυλοι). Μόνο στο Φιδονήσι και στη γύρω θάλασσα, η Ρωσία υπολογίζεται πως έχασε εξοπλισμό αξίας άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA