Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου θα αξιοποιηθεί σε πέντε θεματικές κατευθύνσεις και ισάριθμες οικονομικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές αφορούν την Ιστορία και Πολιτισμό, την Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και Γνώση, την Ευεξία και Ηρεμία.

Αντίστοιχα, οι οικονομικές δραστηριότητες σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών, καταστήματα/πωλήσεις αγαθών, παραγωγή, φιλοξενία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Ιστορία και Πολιτισμός – Μουσεία, καφέ και εργαστήρια τέχνης

Σύμφωνα με την παρουσίαση, στη θεματική Ιστορία και Πολιτισμός, οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στην ανακτορική κτηριακή ενότητα, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

«Οι παρεμβάσεις οι οποίες προβλέπονται εδώ είναι στην ουσία οι εργασίες τις οποίες έχουν δρομολογήσει, θα εκτελέσουν και θα συνεχίζουν να εκτελούν στο μέλλον οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Δηλαδή, η ανακτορική ενότητα θα αποκατασταθεί και θα αξιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες.

Επίσης, θα αποκατασταθούν και θα αξιοποιηθούν οι κήποι και τα συνοδευτικά κτήρια με δημιουργία μουσείων, ιστορικού καφέ, εστιατορίου, εργαστηρίων τέχνης και αξιοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή – Ποδηλασία, ιππασία, περπάτημα

Στη θεματική Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, οι δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν στις μεγάλες δασικές εκτάσεις του κτήματος.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες προβλέπονται είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους να μπορεί να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες με τη διαμόρφωση μονοπατιών (ποδήλατα, ιππασία, περπάτημα κλπ), με τις απαραίτητες υποδομές ασφαλείας (πυρασφάλεια, κτλ.).

Εξετάστηκαν, επιπλέον, δραστηριότητες όπως το trekking, η γνωριμία με το δάσος, παρατηρητήρια πανίδας και χλωρίδας, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, χώροι υπαίθριου αθλητισμού και η δημιουργία δασικού χωριού.

«Όλα αυτά είναι αναστρέψιμα», είπε η υπουργός, ενώ ως προς την πρόταση των μελετητών για τη δημιουργία ενός Γηπέδου Γκολφ με σχετική ακαδημία και ξενώνα, η κυρία Μενδώνη πληροφόρησε ότι «αυτό, ήδη χτες, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αποκλείστηκε. Μια τέτοια δραστηριότητα απαιτεί ιδιαίτερες μελέτες, ιδιαίτερα το Γκολφ που είναι πάρα πολύ απαιτητικό σε νερό και ξέρουμε ότι η Αττική σε πάρα πολλές στιγμές αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα λειψυδρίας».

Αγροτική Οικονομία – Αναβίωση κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων

Στη θεματική Αγροτική Οικονομία, μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες στις διαθέσιμες εκτάσεις/κτήρια του κτήματος στην περιοχή του «Χωριού», αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες και προσδίδοντας ειδικό χαρακτήρα στο κτήμα.

Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν κυρίως χαρακτήρα επιδεικτικό – αγροτουριστικό.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων κτηρίων, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν για τις διάφορες αγροτικές /κτηνοτροφικές δραστηριότητες (οινοποιείο, ελαιώνας, αρωματικά φυτά, κλπ.), ενώ εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα αγροτουρισμού, εστιατορίου με τοπικά προϊόντα, αλλά και πιθανή εκτεταμένη αγροτική εκμετάλλευση.

Έρευνα και Γνώση - Φιλοξενία ερευνητικών και start up δραστηριοτήτων

Στη θεματική Έρευνα και Γνώση, οι δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν σε υφιστάμενα κτήρια ή σε νέα δόμηση, σε συναφείς με το αντικείμενο του κτήματος τομείς (αγροτικά, περιβαλλοντικά, κτλ.), προσδίδοντας «μονιμότητα» στη χρήση του κτήματος.

«Η νέα δόμηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά σε όλο το κτήμα τα 3.000 τ.μ., προκειμένου να υποστηριχθούν βασικές λειτουργίες των υφισταμένων κτηρίων», διευκρίνισε η Λίνα Μενδώνη.

Επίσης, προτείνεται να οργανωθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης, καθώς και η φιλοξενία ερευνητικών και start up δραστηριοτήτων σε συναφή αντικείμενα με τον χαρακτήρα του κτήματος.

Ευεξία και Ηρεμία – Spa, ξενώνας, κατάστημα καλλυντικών

Τέλος, οι δραστηριότητες που αφορούν στην Ευεξία και στην Ηρεμία ολοκληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη με πιο σύνθετες παρεμβάσεις, κυρίως σε υποστηρικτικά κτήρια της ανακτορικής ενότητας.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε υφιστάμενα κτήρια της υποστηρικτικής ενότητας ανακτόρων αλλά και νέα δόμηση ανάλογα με την κλιμάκωση των σεναρίων. Θα αναπτυχθούν χώροι ευεξίας (spa), ξενώνας πολυτελείας σε ιστορικού χαρακτήρα κτίρια, χώροι εκδηλώσεων, κατάστημα καλλυντικών προϊόντων του κτήματος καθώς και γαστρονομικό εστιατόριο.

«Θέλουμε το Κτήμα Τατοΐου να καταστεί ελκυστικός χώρος για όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στη στρατηγική που έδωσε στους μελετητές το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει αναλάβει από τον Αύγουστο του 2019 την εντολή συντονισμού όλου του έργου.

«Το μείζον δεν είναι να αποκατασταθεί το Κτήμα. Ας πούμε ότι τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται βρίσκονται. Το πρόβλημα είναι πώς το ίδιο το Κτήμα θα είναι από μόνο του βιώσιμο, πώς η βιωσιμότητά του θα εξασφαλίζεται με ίδια έσοδα και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας», τόνισε η υπουργός.

Η μελέτη είναι χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λαζαρίδη. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η υπουργός είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία συγκρότησης της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (που θα εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). «Στόχος είναι το μάξιμουμ δυνατό των μελετών να έχουν ωριμάσει ως τον Αύγουστο του 2022 προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη από εκεί και πέρα η χρηματοδότησή τους. Αυτό δεν αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέρος του Ιστορικού Πυρήνα που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ και είναι ένα άλλο κεφάλαιο», σημείωσε η υπουργός.

Κτήμα Τατοΐου

Το κτήμα Τατοΐου, έκτασης περίπου 42.000 στρεμμάτων, εντός της οποίας περιλαμβάνονται ο ιστορικός πυρήνας περίπου 1.600 στρεμμάτων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, με ξενικά και ενδημικά είδη χλωρίδας, καθώς και σπάνια, απειλούμενα είδη πανίδας.

Εντός του υπάρχουν συνολικά 55 κτήρια, από τα οποία τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003.

Διαβάστε Ακόμα 

Τατόι: Βρέθηκαν οι 70 εξαφανισμένες βαλίτσες της βασίλισσας Φρειδερίκης

Όλα όσα αποκάλυψαν οι εργασίες στο Τατόι: Οι άμαξες, τα έπιπλα εποχής και τα παιχνίδια

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...