Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζουν επίπεδο στην επιδημιολογικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας για τον κορονοϊό, περιοχές της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Ισχυρή σύσταση για self test - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Αναλυτικά: 

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2)
  • Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2)
  • Η νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1)

Σύσταση για μάσκα

Σύσταση για υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Η μάσκα φέτος το καλοκαίρι θα είναι υποχρεωτικά στην τσάντα μας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού μετά την «έκρηξη» στα κρούσματα.

«Εξαιρετικά σημαντικό να μη ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η μάσκα είναι από τα βασικότερα» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Συνεχίζουμε με ψυχραιμία. Στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Οι νέοι μας πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, πριν πάνε διακοπές», ανέφερε. 

4.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική 

Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι 4.000, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. O μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια είναι τα 23 έτη και μειώθηκε σχεδόν μία δεκαετία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε ορισμένες περιοχές, επεσήμανε. 

Διαφορετικό το τέταρτο κύμα

«Το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό, πιστεύουμε ότι δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, όπως την άνοιξη, λόγω των εμβολιασμών», σημείωσε. Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στον Νότιο Τομέα Αθηνών, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως η πλειοψηφία είναι 15 έως 19 ετών και δεν υπάρχει διασπορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, διότι, η εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή ανέρχεται περίπου στο 60%. Στον αντίποδα, κρούσματα παρατηρούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες στην Δυτική Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με του Νότιου Τομέα.