Μενού
  • Α-
  • Α+

Χωρίς rapid test οι ανεμβολίαστοι δεν… πάνε πουθενά. Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να σπάει ρεκόρ, την Τρίτη (2/11) ανακοινώθηκαν νέα μέτρα τα οποία αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, βάζοντάς τους πρακτικά σε «lockdown» αφού χρειάζεται να υποβληθούν σε rapid test για καθημερινές δραστηριότητες. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 6.700 κρούσματα, 59 θάνατοι και 434 διασωληνωμένοι

Με την κυβέρνηση να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο γενικού lockdown, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 θα ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα που βάζουν σε «lockdown» τους ανεμβολίαστους. Χωρίς rapid test θα μπορούν μόνο να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ, να επισκέπτονται τα φαρμακεία και να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Από κει και πέρα αποκλείονται από σειρά δραστηριοτήτων αν δεν κάνουν τεστ. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να βρεθούν σε τραπεζικά καταστήματα και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Από κει και πέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται μεικτούς χώρους εστίασης χωρίς αρνητικό rapid test. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορούν να γευματίσουν και να πιουν καφέ καθήμενοι σε τραπέζια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων. Ταυτόχρονα, είναι αδύνατη η πρόσβασή τους σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης, όπως για παράδειγμα μπαρ και νυχτερινά κέντρα, καθώς γι αυτές τις δραστηριότητες απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Όσον αφορά τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, η είσοδος ανεμβολίαστων γίνεται ήδη με rapid test. 

Από το Σάββατο όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 θα μπορούν να επισκέπτονται κομμωτήρια, αισθητικούς και να ψωνίζουν οτιδήποτε -πλην τροφίμων- μόνο με rapid ή PCR test. Όσον αφορά τα γυμναστήρια και τα ταξίδια με αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και πλοία, οι ανεμβολίαστοι ήδη έχουν τον περιορισμό του testing, είτε με rapid, είτε με PCR. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί απαγορεύεται ήδη να μπουν σε γήπεδα για να παρακολουθήσουν αγώνες. 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και φοιτητές 

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως της θέσης εργασίας τους. Επίσης, ήδη σε ισχύ είναι και ο περιορισμός για τους ανεμβολίαστους φοιτητές, οι οποίοι χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα. 

Οι περιορισμοί αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν «διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ταυτόχρονα, απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. 

Αντιδρούν οι έμποροι 

Θέμα ανακύπτει και με το πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, όπου πλέον οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ζητούν από τους πελάτες τους να επιδεικνύουν είτε αρνητικό rapid test είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης για να εισέλθουν. Υπενθυμίζεται οι επιχειρηματίες της εστίασης ήταν υποχρεωμένοι από το κράτος να ζητούν απ' όσους πελάτες επιθυμούσαν να εισέλθουν σε εσωτερικό χώρο τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά, γεγονός που από το Σάββατο αναμένεται να αλλάξει. 

«Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά' και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας δήλωσε: «Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην 'κανονικότητα', που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Είναι προφανές όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά.

Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε 'αχαρτογράφητα νερά', και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».