Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για την είσοδο στη χώρα από την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, οριστικοποιήθηκαν με την ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής. Εναλλακτικά θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

  • ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΑ

Τα αναγκαία έγγραφα εισόδου ταξιδιωτών (PLF και διαγωνστικό τεστ) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δύναται να επικουρείται για τον σκοπό αυτό και από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας, κατόπιν συνδρομής που παρέχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις σε χώρες της Ευρώπης

Επίσης οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρίες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην ελληνική Επικράτεια.

Αρχικά η ενημέρωση ανέφερε ότι τα μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο υπήρξε διόρθωση, σύμφωνα με την οποία όπως προαναφέρθηκε τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν όπως είχε προαναγγελθεί από την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου.