Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την μετάλλαξη Όμικρον να προελαύνει σε ολόκληρή την Ευρώπη οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται για το αναμενόμενο κατά γενική ομολογία, κυβέρνησης και επιστημόνων, κύμα που θα φτάσει και στη χώρα μας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είτε σε οικογενειακό κύκλο, είτε σε χώρους διασκέδασης προβληματίζουν. Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα την Τρίτη (21/12) να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε μαγαζιά διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader οι έξοδοι των Χριστουγέννων έχουν καλυφθεί με το δωρεάν self test που δόθηκε σε όλους άνω των 18 ετών, για αυτό και δεν θα υπάρξει κάποιο νέο μέτρο

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Γραμμή άμυνας για να κερδίσουμε χρόνο - Το plan B για τον Ιανουάριο

Το συγκεκριμένο μέτρο συζητήθηκε και στην σύσκεψη που έγινε σήμερα, Κυριακή στο Μαξίμου, παρουσία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Σωτήρη Tσιόδρα. Να σημειωθεί ότι ήταν η καθιερωμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη διαφορά ότι αντί να διεξαχθεί Δευτέρα, έγινε Κυριακή, λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Βουγλαρία.  Σίγουρα πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή και για αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη (21/12) ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία των επαγγελματιών του κλάδου.

Σαρωτικοί έλεγχοι με 10.000 αστυνομικούς 

Παράλληλα στην εφαρμογή με τρόπο αυστηρό των υπαρχόντων μέτρων, θα κινούν οι Αρχές τις επόμενες ημέρες. Ετσι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ερχόμενες γιορτινές ημέρες σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ προβλέπει τη διεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Συγκεκριμένα προβλέπονται έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, εορταστικά πάρτι και νυχτερινά κέντρα. Ακόμη πιο ενδελεχείς έλεγχοι προβλέπονται σε λιμάνια, σταθμούς και βεβαίως αεροδρόμια, τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες πτήσεις.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία μιας ομάδα επέμβασης (task force) για καταδρομικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, όπου παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις χωρίς τήρηση των μέτρων. Στην εκστρατεία ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων αναμένεται να συμμετάσχουν περί τους 10.000 αστυνομικούς, 300 στελέχη της αρχής διαφάνειας και 100 στελέχη της ΔΙ.ΜΕ.Α.

Νέα κρούσματα Όμικρον σε νέες περιοχές 

Εξάλλου σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open TV και της Δέσποινας Βλεπάκη, έχουν εντοπιστεί από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας κι άλλα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον.Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, οι υγειονομικές υπηρεσίες τα εξετάζουν ενδελεχώς, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως είναι κρούσματα με την μετάλλαξη Ομικρον κι αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η διασπορά στη χώρα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι φαίνεται, καθώς όπως προκύπτει από το ίδιο ρεπορτάζ, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές περιοχές απ' αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί μολύνσεις από την «Ο», δηλαδή βρίσκονται εκτός ΑττικήςΚρήτης και Λακωνίας.