Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε χώρο βασανιστηρίων για τα άτυχα ζώα είχε μετατραπεί μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κω. Γι' αυτό και κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες της μονάδας οδηγούνται στο Αυτόφωρο μετά τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο των τριών ορειβατών

Η δίκη ξεκίνησε στο Αυτόφωρο την περασμένη εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου) και διακόπηκε για να συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή (11 Ιανουαρίου). Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σχετικά με την προστασία των ζώων αν και οι φωτογραφίες και τα βίντεο δείχνουν συνθήκες μαρτυρίου για τις συνολικά 50 αγελάδες.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, όταν κάτοικος της Κω κατήγγειλε στην αστυνομία δύο κτηνοτρόφους για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων τους. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, στο Πλατύ Κυπαρίσσι, αντίκρυσαν σκελετωμένες αγελάδες, άλλες πεσμένες στις λάσπες να ξεψυχούν και πολλά ζώα ήδη νεκρά, θαμμένα πρόχειρα με κλαδιά και σκουπίδια. Όσα ήταν ακόμη ζωντανά κατέρρεαν από την ασιτία και από τις συνθήκες που τους επέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, ενώ έχουν στην κατοχή τους πάνω από 50 αγελάδες, δε διαθέτουν ούτε εγκαταστάσεις ούτε κατάλυμα για τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν μονίμως εκτεθειμένα στη ζέστη, τη παγωνιά και τη βροχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως είχαν άδεια κτηνοτρόφου και εισεπράτταν τις επιδοτήσεις για τα ζώα, παρόλο που και για τα δυο απαιτείται έλεγχος συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την ευζωία των ζώων.

Στη δίκη παρέστη εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για να υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ενώ συνήγορος τους είναι ο αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του και τον πρωτογενή τομέα Παναγιώτης Αβριθής. Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της δίκης το αίτημα να παραστεί η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή δεν έγινε δεκτό όπως και το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι 24 βοοειδή ήταν σκελετωμένα και έξι βρέθηκαν νεκρά μέσα στον υποτιθέμενο χώρο διαβίωσης τους.