Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα με τους γονείς, Μάνο Δασκαλάκη και Ρούλα Πισπιρίγκου να τελούν μνημόσυνο για τον θάνατό τους. Σήμερα, συμπληρώνονται 40 ημέρες από τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ένας χρόνος από τον θάνατο της Ιριδας και τρία χρόνια από τον θάνατο της Μαλένας και η οικογένειά τους έκανε μνημόσυνο στη μνήμη τους. 

Το μνημόσυνο τελέστηκε μακριά από τις κάμερες σε κλίμα οδύνης για τον θάνατο των τριών παιδιών. Αισθητή ήταν και η παρουσία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις ή επεισόδια. Μάλιστα, στην πόρτα του Ιερού Ναού ήταν δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι επέβλεπαν την διαδικασία.

Διαβάστε ακόμηΓιώργος Κυπαρίσσης: 300.000 ευρώ τα λύτρα που βρέθηκαν - Ποιος οργάνωσε την απαγωγή

Πάνος Σόμπολος: Αν είναι έγκλημα θα μείνει στην ιστορία των αστυνομικών χρονικών

Ο Πάνος Σόμπολος, μιλώντας στο OPEN, επαναλαμβάνει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και τονίζει ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει «θα μιλάμε για το έγκλημα του αιώνα». «Πολλοί με ρωτούν γι' αυτή την υπόθεση "τι πιστεύεις" και "τι μπορεί να έχει γίνει;". Εγώ απαντώ. Δεν μπορώ να αποκλείσω καμία εκδοχή. (...) Ούτε όμως και την εγκληματική ενέργεια μπορείς να αποκλείσεις. Σε καμία περίπτωση. Πολλοί με ρωτάνε αν το έκανε συγγενικό πρόσωπο. Απαντώ: Δεν αποκλείω τίποτα. Γιατί; Γιατί τα έχω δει όλα στα δεκάδες χιλιάδες εγκλήματα που έχω καλύψει στη δημοσιογραφική μου πορεία. Αν αποδειχθεί τελικά ότι έχουμε εγκληματική ενέργεια οπωσδήποτε θα είναι το έγκλημα του αιώνα και θα μείνει στην ιστορία των αστυνομικών χρονικών», ανέφερε στο Open και το «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο δημοσιογράφος, Πάνος Σόμπολος.

Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, σημείωσε: «Καταρχάς το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως βλέπετε, έχουν δημοσιευτεί οι εκθέσεις των δύο πρώτων παιδιών και μάλιστα κάποιοι εκ των πραγματογνώμων έχουν εκφράσει δημόσια την άποψή τους και νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τις δύο πρώτες εκθέσεις ότι υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης.

Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη διαδικασία, δηλαδή της διαδικασίας που γίνεται στο τρίτο παιδί για να έχουμε τουλάχιστον μία έναρξη μίας διαδικασίας όμως απ' ό,τι είδαμε με τους συναδέλφους βλέπουμε ότι ουσιαστικά από αυτά που έχουν δημοσιευτεί πρέπει να υπάρξει μία επαναξιολόγηση και της πρώτης και της δεύτερης έκθεσης.

Πράγματι, θα σας έλεγα ότι φαίνεται ότι τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σωστά και μάλιστα για να γίνω πιο συγκεκριμένος στην πρώτη έκθεση φαίνεται ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα παθολογοανατομική εξέταση, δηλαδή όταν πήγαμε στο μικροσκόπιο είδαμε τα σωστά ευρήματα στη συνέχεια όμως ο ιατροδικαστής προφανώς έχει την ευθύνη να αξιολογήσει όλο το υλικό και να ορίσει την αιτία θανάτου και το μηχανισμό. Εκεί πιθανά χρειάζεται μία επαναξιολόγηση γιατί υπάρχει μία πληθώρα ευρημάτων και δυστυχώς υπάρχει μία κατεύθυνση συγκεκριμένη ενώ στα πλαίσια της διάγνωσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα». Συμπλήρωσε επίσης: «Αν δει κάποιος την πρώτη και τη δεύτερη έκθεση έχουν κάποια κοινά ευρήματα».

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται, πάντως, οι καταθέσεις τουλάχιστον 15 υγειονομικών από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα. Στελέχη των Αρχών μιλούν για μία έρευνα που έχει λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και για «εξαιρετικά κατατοπιστικές καταθέσεις», τονίζοντας, παράλληλα, πως «γίνονται προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» για τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Οι δυο ανακοπές 

Το ζητούμενο των ερευνών είναι να διαπιστωθεί γιατί το παιδί παρουσίασε δύο καρδιακές ανακοπές και άλλα ασαφή προβλήματα υγείας μόνο τις στιγμές τις οποίες νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο, με τα ίδια πάντα οικεία πρόσωπα στο πλευρό του. Γιατροί και νοσηλευτές στο σύνολό τους, εξάλλου, αποκλείουν περιπτώσεις άλλων νοσημάτων, ενώ μιλούν για αργοπορημένη κλήση τους όταν το κορίτσι παρουσίαζε επικίνδυνη επιδείνωση στον εκάστοτε θάλαμο που νοσηλευόταν.

Την ίδια ώρα, στη δικογραφία που σχηματίζεται θα ενταχθούν οι φάκελοι νοσηλείας της Τζωρτζίνας σε τέσσερα νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα, καθώς και οι φάκελοι των θανάτων της τριάμισι ετών Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και της επτά μηνών Ιριδας, στις 21 Μαρτίου 2021 στο σπίτι της οικογένειας, για τους οποίους επίσης διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων.

Μυστήριο και με τον θάνατο της Μαλένας

Ειδικότερα, ο θάνατος της μικρής Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνεται από άλλη εξέταση τι μπορεί να την προκάλεσε, ενώ δεν εξηγείται γιατί δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό εύρημα στις ηπατολογικές εξετάσεις που είχαν προηγηθεί λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του κοριτσιού.

Σύμφωνα με ιατροδικαστές, η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται και στη λήψη τοξικής ουσίας, η οποία δεν εντοπίσθηκε, όμως, στην τοξικολογική εξέταση. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη προ τριετίας διερεύνηση εξετάσθηκε μόνο αν το κοριτσάκι είχε λάβει… αλκοόλ, ή ναρκωτικά και όχι άλλες τοξικές ουσίες.

Παράλληλα, θα εξετασθεί γιατί ενώ οι γονείς προχωρούσαν σε υμνητικά σχόλια αμέσως μετά τον θάνατο της Μαλένας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Ελπίς», σε δεύτερο χρόνο διατύπωναν κατηγορίες για κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερημένη ανάνηψη, αργοπορημένες αντιδράσεις.

Αντιφάσεις και για τον θάνατο της Ίριδας

Αμεση θα είναι και η επανεξέταση του φακέλου της επτά μηνών Ιριδας. Το νεκρό βρέφος βρήκε στην κούνια του η θεία του (αδελφή της μητέρας του) που, όπως κατέθεσε, έμενε τότε στο σπίτι επειδή η αδελφή της βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, ο οποίος τους είχε εγκαταλείψει λίγες ώρες νωρίτερα.

Εντούτοις, στην κατάθεση της συγγενούς και σε πρόσφατες δηλώσεις της υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για την ώρα εντοπισμού του νεκρού κοριτσιού, του χρόνου που το προσέγγισε για τελευταία φορά η μητέρα του, που κλήθηκε να επιστρέψει σπίτι ο πατέρας, την ειδοποίηση του ΕΚΑΒ αλλά και για το ποιος προσπάθησε πρώτος να το επαναφέρει στη ζωή.

Αντίστοιχα, θα γίνει νέα διερεύνηση των αιτιών θανάτων της Ιριδας, καθότι αμφισβητείται η γνωμάτευση ότι έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου, δηλαδή ότι γεννήθηκε χωρίς τον φυσικό «βηματοδότη» της καρδιάς. Κι αυτό γιατί καρδιοχειρουργοί και ιατροδικαστές αναφέρουν ότι αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο έως «ανύπαρκτο» εύρημα, αφού έχουν καταγραφεί μόλις τρεις-τέσσερις περιπτώσεις την τελευταία 50ετία σε ολόκληρο τον κόσμο.