Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος δολοφονήθηκε στο εξοχικό του σπίτι στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών ενώ η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά εκτιμά πως οι εκτελεστές είναι από το εξωτερικό. 

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Σκαφτούρος: Ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεση - Τα δύο σενάρια για το «συμβόλαιο θανάτου»

Μιλώντας στο MEGA η κυρία Βαρελά ανέφερε ότι ήταν μία στυγνή δολοφονία, καθώς οι δράστες δεν υπολόγισαν πού βρισκόταν και με ποιους ήταν εκείνη την ώρα στο σημείο. Η ίδια τόνισε ότι η εν λόγω υπόθεση της θύμισε τη δολοφονία του επιχειρηματία Γρίβα στην Παλλήνη, ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στον 6χρονο γιο του στο σχολείο. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η υπόθεση δύσκολα θα εξιχνιαστεί, αλλά είναι θετικό το ότι εντοπίστηκε η μηχανή των δραστών. «Έπαιρνε όλα τα προληπτικά μέτρα, και νομίζω πως οι δολοφόνοι περίμεναν μια στιγμή χαλάρωσης για να χτυπήσουν. Ο Σκαφτούρος είχε μονίμως ασφάλεια γύρω του», σημείωσε. 

«Ο μέσος όρος ζωής των “νονών” της νύχτας είναι 40-45 έτη»

«Όσοι έχουν πάρει απόφαση να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου, το εκτελούν παρά τις δυσκολίες. Βλέπουμε ότι η εμπλοκή με τη νύχτα είναι επικίνδυνη και ότι ο μέσος όρος ζωής αυτών των ανθρώπων είναι τα 40-45 χρόνια. Ο Σκαφτούρος πήγε 55 γιατί ίσως τον προστάτεψε το ότι ήταν φυλακισμένος. Αν και υπήρξε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Το λάθος των δραστών ήταν ότι άφησαν τη μοτοσυκλέτα. Ίσως βρεθεί κάποιο ίχνος DNA. Αυτοί “τρώνε” ο ένας τον άλλο, γιατί φοβούνται μεταξύ τους. Υπάρχει ένας ανοιχτός πόλεμος και υπάρχει δυσκολία γιατί υπάρχει ομερτά. Ελπίζουμε να “μιλήσει” η μηχανή και να βρούμε στοιχεία που θα οδηγήσουν στους δράστες. Ο Σκαφτούρος είχε βγει από τη φυλακή το 2018 με περιοριστικούς όρους. Τη μέρα της δολοφονίας του είχε δώσει άδεια στους ανθρώπους που τον προστάτευαν», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Γιάννης Σκαφτούρος: Τα δύο σενάρια για το συμβόλαιο θανάτου 

Την ίδια στιγμή εξετάζονται και τα σενάρια για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση που έχει όλα τα στοιχεία ενός «συμβολαίου θανάτου». Αυτό υποστήριξε και ο ταξίαρχος έν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος που είχε χαρακτηριστικά πως «Δεν είναι τυχαία ούτε η ημέρα ούτε ο τόπος για τη δολοφονία».

Όπως ανέλυσε μιλώντας στο Star «Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε στο χωριό του, η διαφυγή είναι πολύ εύκολη από αυτούς τους ανθρώπους, είναι πολλοί οι διάδρομοι διαφυγής και δεν διακινδυνεύουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτελεστές δεν είναι τυχαίοι: «Ήξεραν να χειριστούν τα όπλα. Πιθανόν να μην τους ενδιέφερε και το εάν θα σκοτωθούν και άλλοι. Πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου», ενώ προσέθεσε πως σίγουρα ο ίσιο θα έπαιρνε μέτρα προστασίας καθώς και στο παρελθόν είχε γίνει εις βάρος του επίθεση.

Όσον αφορά το ποιος παρήγγειλε το συμβόλαιο θανάτου, ο κ. Κατερινόπουλος είπε: «Η μία εκδοχή είναι να δόθηκε μέσα από τη φυλακή, από αντίπαλη ομάδα που θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο που δραστηριοποιούταν και αυτός. Η άλλη εκδοχή είναι να έχει δοθεί από την ίδια του την ομάδα. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία της ομάδας και θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την ομάδα ή να δημιουργήσουν νέα». Όπως εκτίμησε, εάν οι δράστες είναι από άλλη ομάδα, η δολοφονία του «θα μπορούσε να είναι και μήνυμα σε άλλους ανθρώπους».

Το χρονικό της εκτέλεσης 

Οι εκτελεστές φέρονται να έφτασαν στο εξοχικό του Γιάννη Σκαφτούρου γύρω στις 12:00. Οι δράστες αφού μπήκαν έρπην στην αυλή του εξοχικού του 55 ετών θύματος, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, ενώ στο χώρο βρίσκονταν τουλάχιστον 15 άτομα. Πυροβόλησαν τον Γιάννη Σκαφτούρο ο οποίος κατά πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, πριν πέσει νεκρός, ανταπέδωσε τα πυρά. Από τις ριπές τραυματίστηκε η 22χρονη κόρη του θύματος καθώς και ένας 45χρονος, συγγενής εξ αγχιστείας Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος φαίνεται πως τράβηξε όπλο και κυνήγησε για αρκετή ώρα τους δράστες.

Περίοικοι που άκουσαν τους πυροβολισμούς επιχείρησαν να κυνηγήσουν τους δράστες, που αναγκάστηκαν πιθανότατα λόγω βλάβης να εγκαταλείψουν μια από τις μηχανές διαφυγής τους.