Μενού
  • Α-
  • Α+

«H πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, χάνουμε περιουσίες, ανθρώπινες ζωές», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Αναφέρθηκε στη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη λέγοντας πως οι συνθήκες ήταν αντίξοες και υποστήριξε πως η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο 10 λεπτά μετά την έναρξή της. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη: Κάηκαν περίπου 25.000 στρέμματα - Η εκτίμηση του Meteo

«Στην Πεντέλη υπήρχαν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δύσκολα κατάστασης. Το βράδυ επιδεινώθηκε. Ολες οι δυνάμεις επιχείρησαν σε αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Τα στατιστικά δείχνουν περισσότερες πυρκαγιές. Βέβαια είναι συνθήκες που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. 

Υποστήριξε πως υπήρξε συντονισμός ανάμεσα στις αρμόδιες Αρχές και «ένας σωστός συντονισμός πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά με τις λιγότερες επιπτώσεις». Στην Πεντέλη «η Πυροσβεστική έδωσε μάχη παντού, βράδυ, πρωί, απόγευμα. Εναέρια να πετούν κόντρα στην ώρα και ισχυρούς ανέμους». 

«Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Ευχαριστώ τους αστυνομικούς που βοήθησαν για να μπορέσουμε να φέρουμε τα αποτελέσματα. Ως ομάδα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις ομάδες του στρατού, τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε 485 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής που έδωσαν μάχη σε μία δύσκολη περιοχή. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μέσα σε θυελλώδεις ανέμους» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. 

«Ο σωστός συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη ουσιαστικά βήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Πρακτικά τι έγινε; Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Την ίδια στιγμή αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Ο στόχος να είμαστε έγκαιροι στην απόκρισή μας στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν με όλα τα μέσα 10 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Για να μην εξελιχτεί σε σημείο που μπορεί να ήταν εντελώς εκτός ελέγχου» είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης