Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο κρούσμα της υπο-παραλλαγής ΒΑ.2.75.2 της παραλλαγής Oμικρον του κορονοϊού, γνωστή και ως «Κένταυρος»,  εντοπίστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (13/9). Το ΒΑ.2.75.2 έχει χαρακτηριστεί στέλεχος «ενδιαφέροντος». Εχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδά κ.ά.), ενώ έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία, όπου και καταγράφηκε για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ΒΑ.2.75.2 δεν προκαλεί ανησυχία. Είναι μία υπο-παραλλαγή της Oμικρον και δεν φαίνεται να μπορεί να επικρατήσει σε περιοχές όπου κυριαρχεί η ΒΑ.5. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πιο μολυσματική από την ΒΑ. 5», σχολιάζει ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής.

Οι αναλύσεις του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ κατέδειξαν ότι στο σύνολο των  664 δειγμάτων που εξετάστηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022, απομονώθηκε το στέλεχος Oμικρον (B.1.1.529). Οι πιο συχνές υπο-παραλλαγές ήταν οι ΒΑ.4 (Oμικρον 4) και BA.5 (Oμικρον 5). Η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε στη BA.5, με ποσοστό 89,7%.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι ΒΑ.5 και «Κένταυρος» έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η «Κένταυρος» μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με ομάδα ειδικών από το ΕΚΠΑ, φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτές οι παραλλαγές ανταγωνίζονται κατά κάποιο τρόπο η μία την άλλη και είναι σχεδόν ισοδύναμες. Έτσι, άνθρωποι που είχαν BA.5 δεν είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική μόλυνση με BA.2.75 και το αντίστροφο.

Σε καθοδική τροχιά η επιδημία στη χώρα

Η επιδημία στη χώρα παραμένει σε πτωτική πορεία, με τους ειδικούς να ατενίζουν το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφονται 33.590 κρούσματα COVID-19, σημειώνοντας 17% μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς ( -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς ( -16% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 101, ενώ καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19 (-30% εβδομαδιαία μεταβολή),

Οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση εντός του φθινοπώρου (Οκτώβριο ή Νοέμβριο), εντούτοις εκτιμούν ότι η πορεία της επιδημίας εφέτος θα είναι σαφώς καλύτερη από άλλες χρονιές, δεδομένου ότι η λοίμωξη από κορονοϊό δεν προκαλεί σε τόσο μεγάλη συχνότητα σοβαρή νόσο σε άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία και ουσιαστικά ο κίνδυνος είναι υψηλός κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, ενδεχομένως να έχουμε μία τροποποιημένη πορεία σε περίπτωση που αναδυθεί μία νέα παραλλαγή -και όχι υπο-παραλλαγή όπως η BA.4, η BA.5, η ΒΑ.2.15 ή «Κένταυρος» κ.ο.κ.- με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αυτό -αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί- δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο Insider, «είναι δεδομένο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν θα έχουμε την ανάδυση μίας παραλλαγής η οποία θα μπορεί να κυριαρχήσει. Αν θα έχει, δηλαδή, πλεονεκτήματα σε σχέση με την Oμικρον. Επειδή η Oμικρον έχει πολύ υψηλή μολυσματικότητα, η μικρή πιθανότητα αφορά στο αναδυθεί κάτι εκ νέου, το οποίο θα είναι πιο μολυσματικό από την Oμικρον και θα έχει και πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA