Μενού
  • Α-
  • Α+

Την μητέρα της Γαρυφαλλιάς, της κοπέλας που το καλοκαίρι του 2021 δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στην Φολέγανδρο, φιλοξένησε η εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι». Η δίκη του καθ' ομολογίαν δράστη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου με τον 30χρονο να δικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Νάξου και την εισαγγελική πρόταση, ο δολοφόνος είχε πλήρη επίγνωση των πράξεων του.

Διαβάστε ακόμη: Μάνδρα: Σενάριο συγκάλυψης και 3ου ατόμου ερευνά η ΕΛΑΣ - Για αυτό κρατείται ο 14χρονος

«Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή για μας, για όλη την οικογένεια και για τα παιδιά μου και τον σύζυγό μου. Πώς μπορεί κάποιος να αντικρίσει με δύναμη και σθένος έναν άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού του; Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουμε. Δεν ξέρω τι μας περιμένει. Μαζεύουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτό το παιδί απέναντι στη Γαρυφαλλιά μας, να τη δικαιώσουμε, όσο γίνεται βέβαια και εκείνη και εμάς. Γιατί δικαίωση για μας θα ήταν να γυρίσει πίσω στο παιδί μας που δυστυχώς δεν γίνεται» είπε αρχικά η μητέρα άτυχης Γαρυφαλλιάς.

Η Αλεξάνδρα Μάκου σε ερώτηση για το αν θεωρεί το έγκλημα προμελετημένο απάντησε: «Εάν με ρωτάτε γιατί το έκανε, δεν υπάρχει απάντηση σε ένα γιατί. Δεν αφαιρούμε μια ανθρώπινη ζωή»

«Η συγγνώμη για μένα δεν έχει κανένα νόημα»

O δράστης δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τους γονείς της Γαρυφαλλιάς ενώ σύμφωνα με τη μητέρα της «Δεν έχει νόημα η συγγνώμη του. Δεν θέλω να μου πει συγνώμη, θέλω να γυρίσει το παιδί μου πίσω που δεν γίνεται. Οπότε η συγνώμη για μένα δεν έχει κανένα νόημα». Η κα Μάκου δεν περιμένει κάποια δικαίωση, καθώς η μόνη δικαίωση θα είναι εκείνη που θα προστατεύει όλα τα παιδιά από την έμφυλη βία.

«Όσα γνώριζα γι' αυτόν ήταν μέσα από την κόρη μου. Μου είχε μιλήσει για εκείνον. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτόν. Θέλω η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, γιατί εμείς όλες οι οικογένειες που έχουμε χάσει τα παιδιά μας, που μας τα πήραν έτσι, περιμένουμε μια δικαίωση από την πολιτεία και από το κράτος. Και αυτή η δικαίωση δεν είναι μόνο για τα δικά μας παιδιά. Θέλω να καταλάβετε ότι αυτή η δικαίωση είναι για όλα τα παιδιά, γιατί χθες ήταν το δικό μου παιδί και εύχομαι πραγματικά από την πρώτη στιγμή και το ευχόμουν, να είναι το τελευταίο και να είμαι και τελευταία μάνα, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει σταματημό».

Στη συνέχει σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή η δικαίωση αφορά όλους μας και ζούμε σε μια κοινωνία που βλέπει ατιμωρησία. Βλέπω ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, οπότε πρέπει να το ισορροπήσουμε αυτό, γιατί υπάρχει ένας αναβρασμός στην κοινωνία μας, που δημιουργεί και βίαιες συμπεριφορές από τον κόσμο».

Για τον λόγο που η δίκη γίνεται τόσο καιρό μετά και στη Σύρο, η ίδια εξηγεί πως: «Η δίκη γίνεται ένα χρόνο και μερικούς μήνες μετά, γιατί έπρεπε να επισημανθούν κάποια πράγματα, όπως ότι αυτός δεν έχει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα […] Είχαμε υποβάλει το αίτημα, η δίκη να γίνει σε κάποιο από τα δικαστήρια εδώ στην Αθήνα και όχι στη Σύρο. Δεν έγινε δεκτό οπότε θα πρέπει να μεταφερθούμε όλοι εκεί».

«Τα παιδιά δεν επιστρέφουν, η δικαίωση να είναι δικαίωση»

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς γνωρίζει ότι το παιδί της δε θα έρθει πίσω, όμως κυνηγάει τη δικαίωση για την ελληνική κοινωνία. «Θέλουμε τα ισόβια να είναι ισόβια. Γιατί να έχει το δικαίωμα και να μιλάμε συνεχώς για τα δικαιώματα των δολοφόνων και να μη μιλάμε και για το δικαίωμα το δικό μας να μην αντικρίσουμε πάλι αυτό τον άνθρωπο; […] Και θέλετε να μου πείτε ότι αυτός ο άνθρωπος που έκανε ένα έγκλημα με τα χέρια του, επειδή «του χάλασε η φάση» όταν θα βγει έξω πάλι, δεν θα του ξαναχαλάσει η φάση;», προσθέτει

«Τα παιδιά μας δεν επιστρέφουν, όμως η δικαίωση πρέπει να είναι δικαίωση και όχι μόνο για τα παιδιά μας, για την ελληνική κοινωνία. Είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Δεν αφορά μόνο την οικογένεια της Γαρυφαλιάς» είπε χαρακτηριστικά στο τέλος.