Μενού
  • Α-
  • Α+

Ατύχημα χαρακτήρισε τον θάνατο του 17χρονου από τη Μάνδρα ο δικηγόρος του 14χρονου, Ιωάννης Βέρρας. Εις βάρος του 14χρονου που πυροβόλησε ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έρευνα τόσο για τον θάνατο του παιδιού όσο και για τις καταγγελίες κακοποίησης στην οικογένεια. 

Διαβάστε ακόμη: Μάνδρα: Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του 14χρονου που σκότωσε τον 17χρονο αδερφό του

Ο κ. Βέρρας εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη (4/11), όταν σκοτώθηκε ο 17χρονος υποστηρίζοντας πως «η αμέλεια ήταν δεδομένη». Οπως είπε στον ΑΝΤ1, ο θανών «είχε ανακαλύψει που έκρυβε ο πατέρας ένα παλιό όπλο, το πήρε. Πήγαν να κυνηγήσουν με τον αδερφό του και κολλητό του. Βρήκαν το αγριογούρουνο, δίνει το όπλο ο 17χρονος και πάει να τρομάξει το ζώο για να δώσει την κατεύθυνση να το πυροβολήσουν. Ο 14χρονος κρατούσε το όπλο». Οσο για το γεγονός ότι ο 14χρονος κρατείται ακόμα στη ΓΑΔΑ εξαιτίας προθεσμίας που του δόθηκε για να απολογηθεί, ο δικηγόρος υποστήριξε πως σκοπός ήταν να δώσει άμεσα εξηγήσεις αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. «Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης υπογράψαμε και ζητήσαμε να απολογηθούμε άμεσα, προτού καν χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας. Να καταθέσει δηλαδή το παιδί από την ψυχούλα του τι βίωσε, να το κρίνει ο ανακριτής εκείνη τη στιγμή και να αποφασίσει την τύχη του» είπε και επεσήμανε πως «δεν μπορείς να καθοδηγήσεις την κατάθεση και την απολογία ενός 14χρονου σε τέτοιο σοκ». 

Καθοριστικό σημείο στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρεται να ήταν ο εντοπισμός της θήκης της καραμπίνας στη στάνη της οικογένειας. Ο 14χρονος πιέστηκε από τους Αστυνομικούς μετά τον εντοπισμό της θήκης αυτής, καθώς αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για ύπαρξη καραμπίνας. Εν τέλει ομολόγησε. Μετά το συμβάν ο 14χρονος γύρισε στο σπίτι της οικογένειας και δεν είπε στους γονείς τους τι συνέβη. Πέρασαν αρκετές ώρες προκειμένου να βρεθεί η σορός του 17χρονου. 

Καταγγελίες για σωματική κακοποίηση από τον πατέρα

Στο μεταξύ, το Χαμόγελο του Παιδιού είχε δεχθεί ανώνυμες καταγγελίες βάσει των οποίων τα παιδιά της οικογένειας δέχονταν σωματική κακοποίηση από τον πατέρα και σοβαρή παραμέληση και από τους δύο γονείς. Συγκεκριμένα τέλη Ιουνίου του 2021 το Χαμόγελο έλαβε μια ανώνυμη αναφορά, βάσει της οποίας τα παιδιά μιας οικογένειας, στην περιοχή της Μαγούλας, δέχονταν σωματική κακοποίηση από τον πατέρα και σοβαρή παραμέληση και από τους δύο γονείς. Την αναφορά αυτή το Χαμόγελό την προώθησε στην αρμόδια Εισαγγελία. Επιπλέον τον Απρίλιο του 2022 το Χαμόγελο έλαβε εκ’ νέου ανώνυμη αναφορά, για την ίδια οικογένεια όπου και πάλι καταγγέλλει ότι τα παιδιά κακοποιούνται σωματικά, ότι παραμελούνται και πρόσθετα ότι τα ανήλικα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Και σε αυτή την περίπτωση το Χαμόγελο έστειλε την αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία με την ένδειξη του επείγοντος. Πλέον γίνεται έρευνα αναφορικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες ενώ από την ιατροδικαστική έκθεση στη σορό του 17χρονου δεν βρέθηκαν σημάδια κακοποίησης. Ο δικηγόρος του 14χρονου ισχυρίζεται πως από πέρυσι είχε αναλάβει η Εισαγγελία Ανηλίκων και κοινωνικός λειτουργός έκανε έρευνα και αυτοψία με  πάνω από 10 απρόοπτες επισκέψεις. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης θεωρεί πως ο θάνατος του 17χρονου ήταν ατύχημα: «Υπήρχαν 8 παιδιά, είχαν γίνει κάποιες αναφορές από το Χαμόγελο του Παιδιού, φαίνεται εκεί που έγιναν αναφορές δεν έδειξαν το ενδιαφέρον που έπρεπε να δείξουν και φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, ένα 14χρονο παιδί να πυροβολήσει τον αδερφό του, από λάθος απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό φαίνεται από τις πρώτες έρευνες που έγιναν από την Αστυνομία. Δεν δείχνει να κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Ένα παιδί όμως που πήρε ένα όπλο από ένα σεντούκι που το φύλαγε ο πατέρας του, χωρίς άδεια, το ήξεραν τα παιδιά, που είχε τις σφαίρες εκεί για αγριογούρουνο».