Μενού
tsitkalidis
Ο κυβερνήτης Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του χειριστή του F-4 Phantom, του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη που αγνοείται από το πρωί της Τετάρτης όταν και συνέβη το μοιραίο δυστύχημα με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο υποσμηναγό και συγκυβερνήτη Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Πλέον τα σωστικά συνεργεία έχουν επεκτείνει τις έρευνες και κάτω από τη θάλασσα, με δύτες να έχουν ριχτεί στη μάχη, ενώ και σε επίπεδο τεχνολογίας έχει επιστρατευτεί υποβρύχιο ραντάρ. Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολη, μιας και το ανάγλυφο του βυθού είναι δύσκολα προσεγγίσιμο, με χαράδρες και μεγάλα βάθη που φτάνουν από τα 100 μέτρα μέχρι και τα 1.000.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, είναι πιθανό ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε καν να αντιδράσει, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το «κουφάρι» του μαχητικού ή έστω κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός του cockpit. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σκέφτονται να «επιστρατεύσουν» και ωκεανογραφικό σκάφος για να βρεθεί ο σμηναγός, καθώς θεωρείται «ζήτημα τιμής»

Την ίδια στιγμή, οι εμπειρογνώμονες αναζητούν τα αίτια της συντριβής του Phantom «ξεσκονίζοντας» τις λεπτομέρειες της άσκησης. Ευελπιστούν πως θα ανασυρθούν κρίσιμα κομμάτια του αεροσκάφους όπως οι κινητήρες, τα πτερύγια και κάποια όργανα. Σύμφωνα με το STAR τα σενάρια που εξετάζουν είναι τα εξής:

  1. Αιφνίδια βλάβη στα πηδάλια του αεροσκάφους 
  2. Λάθος χειρισμός του κυβερνήτη (για παράδειγμα ακραίος ελιγμός)
  3. Ξαφνική αδιαθεσία του κυβερνήτη 
  4. Σύγκρουση με πουλί 
  5. Παραίσθηση του πιλότου (η θάλασσα ήταν «λάδι» και δημιουργεί ψευδαίσθηση ως προς το ύψος του αεροσκάφους) 

 

«Είδα φωτιά στη θάλασσα» 

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του δεύτερου Phantom είδε την στιγμή που το μαχητικό εξερράγη και κατέπεσε στη θάλασσα. Οι πιλότοι του πρώτου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά κι ενημέρωσαν τον πύργο ελέγχου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κυβερνήτης του F-4 Phantom (Νο.1) είδε με τα μάτια του τη συντριβή του μοιραίου μαχητικού. «Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No.2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους στους συναδέλφους του μόλις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Ανδραβίδα: Ο αγνοούμενος σμηναγός ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια 

Η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» επισκέφθηκε το χωριό του 31χρονου σμηναγού, στο Γρανίτη Νευροκοπίου, στη Δράμα και ο πρόεδρος της κοινότητας, Χαράλπαμπος Παϊσίδης, ανέφερε πως «ο Στάθης ήταν το καλύτερο παιδί. Άριστος μαθητής, πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος. Το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος, αυτό ήθελε να κάνει, να πετάει». Επίσης, φίλος του αγνοούμενου πιλότου είπε ότι «όλοι θα ήθελαν να έχουν ένα παιδί σαν τον Στάθη, να είναι περήφανοι. Η επιλογή του ήταν να γίνει πιλότος. Ήταν άριστος μαθητής, μπορούσε να πάει σε όποια σχολή ήθελε, όμως εκείνος ήθελε να γίνει πιλότος. Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια, δυστυχώς δεν πρόλαβε». «Ο Στάθης είναι από τα καλύτερα παιδιά. Χαμογελαστός, κοινωνικός, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί», πρόσθεσε στη συνέχεια μια οικογενειακή φίλη.

Image removed.