Μενού
pispirigkoy
Ρούλα Πισπιρίγκου | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Ο πατέρας των τριών νεκρών κοριτσιών από την Πάτρα ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Ο Μάνος Δασκαλάκης περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν και τα τρία παιδιά από τη ζωή, αλλά και για τον γάμο του με την Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως οι σχέσεις του ζευγαριού ήταν άριστες μέχρι το 2019 και μετά τον θάνατο της Μαλένας το 2019 υπήρξε ρήξη. Αξιο αναφοράς είναι πως κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ο Δασκαλάκης αναφερόταν στην εν διαστάσει σύζυγό του ως «κατηγορούμενη». 

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε και η Ρούλα Πισπιρίγκου καθόταν στη θέση της και δάκρυσε όταν ο Αλέξης Κούγιας περιέγραψε τις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας. Οταν ο Μάνος Δασκαλάκης ξεκίνησε την κατάθεσή του, η κατηγορούμενη απέφευγε να τον κοιτάξει αλλά κάποια στιγμή όταν μίλησε για την απιστία του και ότι ήταν λάθος του, τον κοίταξε, δείχνοντας αγανακτισμένη. Έκανε νόημα στον Αλέξη Κούγια για τα όσα άκουγε και του έδινε χαρτιά με σημειώσεις. Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου όπου ο Μάνος Δασκαλάκης θα απαντήσει στις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο ποινικολόγος μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας δήλωσε πως στις 7 Φεβρουαρίου «κάποιος θα βρεθεί πολύ άσχημα κατηγορούμενος».

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τα αιτήματα Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε στο δικαστήριο μία σειρά από αιτήματα και μίλησε για ιατροδικαστές που έκαναν λάθη και ξεχρέωναν λογαριασμούς σε τρίτους και ζήτησε νέα τοξικολογική εξέταση στην Τζωρτζίνα. Σύμφωνα με το STAR, ο κ. Κούγιας θα υποστηρίξει ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται άδικα καθώς την ευθύνη έχουν οι γιατροί και θα ζητήσει: 

 1. Να καταθέσουν όσοι έκαναν εξέταση στα σπλάχνα του παιδιού
 2. Να γίνει νέα τοξικολογική εξέταση στην Τζωρτζίνα   
 3. Να καταθέσει ξανά η ιατροδικαστής Λευκίδου
 4. Να κληθεί ως μάρτυρας η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου
 5. Να διαβιβαστούν οι φωτογραφίες από τη νεκροψία της Τζωρτζίνας
 6. Να αναζητηθεί η υπεύθυνη που έλεγξε τον σάκο αναζωογόνησης μετά την ανάνηψη της Τζωρτζίνας 
 7. Να κατατεθεί ο αριθμός με τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα
 8. Να κατατεθούν οι ποσότητες των φαρμάκων που είχαν τα νοσοκομεία
 9. Η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Μάνος Δασκαλάκης: Η εγκυμοσύνη της Πισπιρίγκου και η φράση «εμένα ποιος θα με θέλει με ανάπηρο παιδί»

«Αψογες» χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Μάνος Δασκαλάκης τις οικογενειακές σχέσεις πριν το 2018 και ανέφερε πως απομακρύνθηκε με την σύζυγό του από το 2019, μετά τον θάνατο της Μαλένας και έκτοτε ήταν «τυπικά» μαζί της. Επίσης ο Μάνος Δασκαλάκης είπε πως η κατηγορούμενη είχε εξωσυζυγική σχέση το διάστημα που είχε μείνει έγκυος και πως ο ίδιος πιστεύει ότι το παιδί δεν ήταν δικό του. Διευκρίνισε δε, πως είχε μείνει ο ίδιος με την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο διότι η σύζυγός του ήταν έγκυος, αλλά τότε δεν γνώριζε για την εξωσυζυγική της σχέση. Τότε η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε προχωρήσει σε άμβλωση μετά από συμβουλή των γιατρών. 

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων του δικηγόρου του για το διάστημα μετά  τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας, αφότου η Τζωρτζίνα είχε πάθει ανακοπή και ήταν τετραπληγική, ο Δασκαλάκης ισχυρίστηκε πως η Πισπιρίγκου «ήθελε να ξεφορτωθεί ένα βάρος», το οποίο άφησε να εννοηθεί πως ήταν η 9χρονη και του είχε πει «εμένα ποιος θα με θέλει με ένα παιδί ανάπηρο;». Ολόκληρος ο διάλογος όπως τον παρουσίασε το MEGA: 

 • Μάνος Δασκαλάκης: Υποθετικά πάντα, επειδή θα έφευγα πάλι από το σπίτι, τυχαίνει να είναι η περίοδος που θα έφευγα από το σπίτι, πάλι για τον ίδιο λόγο που έγινε και η απόπειρα και για να ξεφορτωθεί ένα βάρος. 
 • Δικηγόρος: Σας το είχε πει αυτό; 
 • Μάνος Δασκαλάκης: Είχε πει στις συζητήσεις μας, ότι εμένα ποιος θα με θέλει τώρα με ένα παιδί τετραπληγικό; Με ένα παιδί ανάπηρο συγκεκριμένα. 
 • Δικηγόρος: Μεταξύ σας συζητήσεις;
 • Μάνος Δασκαλάκης: Μεταξύ μας συζητήσεις. Οχι τη συγκεκριμένη περίοδο, 15 του μήνα και μετά, σε γενικές συζητήσεις που ήμασταν μαζί. 

Μάνος Δασκαλάκης: Ο τσακωμός και το χαστούκι 

«Υπήρξε ένας τσακωμός με την κατηγορουμένη για μια εξωσυζυγική σχέση και δημιουργήθηκε ένας λεκτικός τσακωμός. Σε αυτό τον τσακωμό άκουγε η Τζωρτζίνα και πήρα το παιδί και το άλλαξα δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Έφυγα από το σπίτι. Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας είχε πρόβλημα. Το παιδί ήταν παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι και το βρέφος μας απεβίωσε» ανέφερε συγκινημένος ο Μάνος Δασκαλάκης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο

Ο θάνατος της Ιριδας, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήταν ο λόγος που μετά από λίγες ημέρες επέστρεψε στο σπίτι για να είναι στο πλευρό της Τζωρτζίνας. «Στις συζητήσεις μας με την κατηγορουμένη μου είπε ότι “θέλω να μείνεις για μένα εδώ”. Της είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και έφυγα πάλι από το σπίτι» κατέθεσε και συνέχισε αναφερόμενος στη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας για την πρωτότοκη κόρη τους. Όπως είπε, η κατηγορούμενη τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε ότι η Τζωρτζίνα έκανε σπασμούς και ζητάει να πάει στο νοσοκομείο.

«Όταν πήγα να το δω το παιδί, οτιδήποτε κι αν τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της για να μου απαντήσει. Επειδή ήταν περίοδος Covid έπρεπε να μείνει μόνο ένας. Εκείνη η κατηγορούμενη. Τις επόμενες ημέρες δεν με άφηναν οι γιατροί να μπω. Δεν ξέρω τι είχε πει στους γιατρούς. Έβαλα το δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να με αφήσουν» είπε και πρόσθεσε πως αν και το παιδί ήταν πεσμένο ψυχολογικά οι γιατροί δεν τους είπαν ότι μπορεί να προκληθεί ανακοπή από τους σπασμούς. «Φεύγω το μεσημέρι και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει «τρέχα το παιδί έμεινε». Πήγα και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν. Τα κατάφεραν μετά από 55 λεπτά. Ήταν το τρίτο παιδί. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό…» περιέγραψε φορτισμένος.

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας 

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην απόφαση τους να μείνουν μαζί για το παιδί. Αλλά, όπως είπε, στις 15 Ιανουαρίου ο Μάνος Δασκαλάκης ανακοίνωσε στην 34χρονη ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν ενωμένοι μόνο για το παιδί. «Στις 17/1 είχε προγραμματισμένη εξέταση το παιδί. Έκανε την εξέταση. Δέχομαι μια κλήση και είναι το παιδί με επιληπτική κρίση να βγάζει αφρούς από το στόμα. Της λέω "τι πήρες να μου δείξεις; Πάρε τους γιατρούς της ΜΕΘ να σου πουν τι να κάνεις". Το παιδί πήγε στο Ρίο. Εμείς θέλαμε στη ΜΕΘ για να μην κολλήσει τίποτα» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας πως η Τζωρτζίνα έκανε ακόμα 2-3 επεισόδια με τον ίδιο να βρίσκεται στο πλευρό της μόνο στο ένα από αυτά.

«Στο ένα επεισόδιο ήμουν παρών. Κατέβηκε μια γιατρός από τη ΜΕΘ και μου λέει δεν έχει τίποτα το παιδί, της λέω “τι πρέπει να πάθει το παιδί μου για να το πάτε στη ΜΕΘ”. Την έβαλαν τελικά στη ΜΕΘ και μας έστειλαν σε άλλο νοσοκομείο για να κάνει εξέταση σε μηχάνημα που δεν είχε το Ρίο. Το παιδί επικοινωνούσε, έπιανε τα αστεία, έβλεπε τηλεόραση. Στο Αγλαΐα Κυριακού το παιδί κατάπεσε τελείως. Ειδικά την τελευταία μέρα δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του καθόλου. Στις 29/1 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο κι όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά είναι τα πράγματα μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας μου» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές και εξήγησε πως πρόθεση του ήταν να στηρίξει τη μητέρα των παιδιών του.

«Σαν μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω ως πατέρας. Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Είχα μια ιατροδικαστική για ηπατική ανεπάρκεια και μια αγενεσία φλεβόκομβου» ανέφερε ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για απειλές της Ρούλας Πισπιρίγκου σε βάρος των συγγενών του. Μάλιστα, μίλησε και για την περίοδο που προηγήθηκε της σύλληψής της κατά τη διάρκεια της οποίας συνομιλούσε με δημοσιογράφο προκειμένου να μάθει την πορεία της έρευνας για το θάνατο της Τζωρτζίνας. «Ο πατέρας μου τη στήριζε την κατηγορούμενη. Ένα απόγευμα του είπε “αν με πάρουν θα τον πάρω μαζί μου”. Έπειτα υπήρξε δημοσίευμα ότι θα έπαιρνε δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Πήρε και απείλησε “αν πάρει Κούγια, θα πράξω αλλιώς”. Ενημερώθηκα ότι μέσα από τον Κορυδαλλό επικοινωνούσε με τη θεία μου και ρωτούσε “πού είναι ο Μάνος και τι κάνει ο Μάνος”. Γενικά υπήρχαν απειλές» κατέθεσε ο Μάνος Δασκαλάκης.