Μενού
astunomia
Αστυνομία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή, που λειτουργεί ως συναγωγή φέρεται να είχαν στόχο οι τρομοκράτες που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και έπεσαν στα χέρια των Αρχών έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο νεαρά άτομα ηλικίας 27 - 29 ετών με τον ένα να διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια και τον άλλο τα τελευταία 5.

Οι συλληφθέντες είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα ενώ απασχολούνταν κυρίως σε οικοδομικές εργασίες σε καταστήματα και σε εποχικές εργασίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάζευαν ελιές σε χωράφια σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Διέμεναν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και αρχικά προσήχθησαν με το πρόσχημα ότι ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στη χώρα μας. Στο δωμάτιο τους βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα και στικάκια τα οποία έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο σχεδιασμός της επίθεσης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 30χρονος από το Πακιστάν που βρίσκεται στο Ιράν είχε έρθει σε επαφή αρχικά με τον έναν εκ των δυο συμπατριωτών του και στη συνέχεια στην υπόθεση ενεπλάκη και ο δεύτερος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι τρεις Πακιστανοί γνωρίζονταν από παλιά. Αρχικά τους έστειλε ένα σημείωμα στο οποίο τους υποδείκνυε τον «στόχο» τους ζητώντας τους να το βιντεοσκοπήσουν και να του αποστείλουν οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να προετοιμαστεί μια ένοπλη επίθεση. Οταν του απάντησαν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν οπλισμό και τους στείλει εκρηκτικά τότε τους αντιπρότεινε να κάνουν επίθεση με αέριο ακόμα και να μπουν στην κουζίνα της επιχείρησης και να προκαλέσουν έκρηξη. Επιπλέον από τις συνομιλίες που έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκύπτει ότι επρόκειτο να προχωρήσουν σε δολοφονίες χωρίς να έχουν εξακριβωθεί τα πρόσωπα – στόχοι και μάλιστα για τις «υπηρεσίες» τους θα έπαιρναν από 10.000 – 15.000 ευρώ έκαστος.

Οι κατηγορίες εις βάρος των τρομοκρατών

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και κατ´ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και για το πλημμέλημα της πρόκλησης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωσης λόγω του ότι οι φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή (31/3). 

Θεοδωρικάκος: Οικονομικό το κίνητρο 

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε πως «πρόκειται για μια υπόθεση που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Πρόκειται για δίκτυο τρομοκρατών Πακιστανών και για δύο άτομα υπάρχουν αποδείξεις ότι έστησαν τρομοκρατική οργάνωση που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινού ενδιαφέροντος στόχους. Ο "εγκέφαλος" ήταν ομοεθνής τους στο Ιράν και το κίνητρο ήταν οικονομικού ενδιαφέροντος. Η αστυνομία και η ΕΥΠ συνεχίζουν τις έρευνες». Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως η σύλληψη των δραστών «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Οι Αρχές επέδειξαν απόλυτη ετοιμότητα και η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής προορισμός για όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Εδώ κανείς δεν μπορεί να προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα». 

«Στόχο αθώους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας»

Η ανακοίνωση των Αρχών για την εξέλιξη των ερευνών αναφέρει: Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτήριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA