Μενού
estiatoria-psyri
Το εβραϊκό εστιατόριο «στόχος» | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σχεδίαζαν να υλοποιήσουν στην Ελλάδα τρεις Πακιστανοί ωστόσο εντοπίστηκαν έγκαιρα μετά τη συνεργασία της ΕΥΠ με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία «Μοσάντ». Τόσο τα στελέχη της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια αναφορικά με το τι κρύβουν τα κινητά τηλέφωνα των δυο νεαρών Πακιστανών 27 και 29 ετών που έχουν συλληφθεί και τα στικάκια που εντοπίστηκαν στο χώρο που διέμεναν για να διαπιστωθεί εάν είχαν χαρτογραφήσει μελλοντικούς στόχους για βομβιστικές επιθέσεις ή ακόμα και πληροφορίες για τη συνδεσμολογία ενός εκρηκτικού μηχανισμού αλλά και τις επαφές που είχαν στη χώρα μας.

Καθοδηγητής τους φαίνεται πως είναι ένας 30χρονος Πακιστανός που διαμένει στο Ιράν και ο οποίος τους έδινε τις εντολές. Μια από αυτές ήταν να πάνε στο Ψυρρή σε εβραϊκό εστιατόριο που χρησιμοποιούνταν για συνεστιάσεις αλλά και ως συναγωγή. Να καταγράψουν το χώρο σε βίντεο και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να καταστρώσουν τρομοκρατική επίθεση. Αρχικά η εντολή ήταν να εκτελέσουν όσους θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της επιχείρησης με όπλα ωστόσο οι δυο Πακιστανοί απάντησαν πως δεν είχαν καταφέρει να βρουν τον απαραίτητο οπλισμό. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να τους τροφοδοτήσουν με όπλα ενώ «άκαρπες» είχαν αποβεί, όπως όλα δείχνουν, και οι προσπάθειες να «στρατολογήσουν» αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Όπως προκύπτει μέσα από τις συνομιλίες με τον 30χρονο που έχουν καταφέρει να ανακτήσουν οι αστυνομικοί οι δυο νεαροί Πακιστανοί φέρονται να ρώτησαν τρόπο απόκτησης εκρηκτικών με τον καθοδηγητή τους να τους προτείνει ακόμα και να ανατινάξουν την κουζίνα του εστιατορίου.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του OPEN ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» πίεζε τους συλληφθέντες να προβούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην επίθεση: «γιατί καθυστερείτε; Γιατί δεν προχωράτε τα χτυπήματα; Εάν δεν καταφέρετε να βρείτε τα όπλα προχωρήστε σε χτύπημα με μαχαίρια». Επίσης για την επίθεση «μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα για να το γαζώσετε ή ακόμα και χειροβομβίδες ή εκρηκτικά», έγραφε στο WhatsApp ενώ όταν οι συλληφθέντες είπαν πως δεν μπορούν να βρουν όπλα τους προέτρεψε να επισκεφτούν το εστιατόριο όταν θα έχει κόσμο και να βάλουν φωτιά με φιάλες προπανίου. Ακόμη σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ο 30χρονος προέτρεπε τους δύο συλληφθέντες να στρατολογήσουν άτομα για να προβούν σε δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα, υποσχόμενος αμοιβές 15.000 ευρώ καθώς έγραφε στα μηνύματα «να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, να σκοτώσουμε όσους μπορούμε». Στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός δικτύου τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως οι τρεις Πακιστανοί γνωρίζονταν από παλιά. Οι δύο συλληφθέντες τρομοκράτες ηλικίας 27 - 29 ετών είχαν μπει πριν από περίπου 4-5 χρόνια παράνομα στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα ενώ απασχολούνταν κυρίως σε οικοδομικές εργασίες σε καταστήματα και σε εποχικές εργασίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάζευαν ελιές σε χωράφια σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Διέμεναν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και αρχικά προσήχθησαν με το πρόσχημα ότι ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στη χώρα μας αλλά στο δωμάτιό τους βρέθηκαν τα πειστήρια και τους ασκήθηκαν διώξεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν μπει στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ από το φθινόπωρο του 2022.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και κατ´ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και για το πλημμέλημα της πρόκλησης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωσης λόγω του ότι οι φέρονται να έπαιρναν εντολές από τον 30χρονο. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία επετεύχθη εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως είπε, η εξάρθρωση του δικτύου επετεύχθη ύστερα από την αποτελεσματική συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που διενήργησαν έρευνες σε Αθήνα και Ζάκυνθο.

Επίσης σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Μοσάντ είχε πάρει μέρος στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το κύκλωμα. «H υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που ματαιώθηκε με επιτυχία από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια του Ιράν να προωθήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση. «Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην προετοιμασία πληροφοριών της υποδομής, στις μεθόδους λειτουργίας και στη σύνδεση με το Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρέος ιρανικού δικτύου που λειτουργεί από το Ιράν σε πολλές χώρες», τονίζει επίσης. Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως: «Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται λόγω του ρόλου της συνεχώς για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν σε όλο τον κόσμο».