Μενού
tromokratia
Τρομοκρατία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μάρτυρας που θεωρείται «κλειδί» για την τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή, καθώς γνώριζε τον 29χρονο κατηγορούμενο αλλοδαπό, Πακιστανικής καταγωγής, «σπάει τη σιωπή του» και μιλάει για πρώτη φορά για το προφίλ του νεαρού αλλοδαπού και κατηγορούμενου τρομοκράτη. Η σχέση, που έχουν οι δύο άνδρες εντοπίζεται από το 2017 όταν και πέρασαν μαζί από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπου και έμειναν για ένα μικρό διάστημα σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πόλη της Δράμας. Αξιο αναφοράς είναι ότι ο φίλος του έχει φεύγει, πλέον, από τη χώρα μας και μένει μόνιμα στην Ιταλία.

Το παρελθόν των δύο ανδρών αποτυπώνεται και στο προσωπικό προφίλ του 29χρονου στο Facebook, όπου και είχαν βγάλει κάποιες φωτογραφίες όσο βρίσκονταν στη Δράμα. Οπως ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο 29χρονος ποτέ δεν του έδειξε, όσο καιρό κρατούσαν επαφή, κάποιο σημάδι ριζοσπαστικοποίησης και έντονης ενασχόλησης. Είπε, μάλιστα, ότι ο στόχος του για να έρθει στην Ελλάδα ήταν καθαρά οικονομικός, όπως διαπίστωσε, καθώς ήταν μέλος μίας πολυμελούς οικογένειας στο ανατολικό Πακιστάν, για τους οποίους εργαζόταν και έστελνε τα χρήματα που συγκέντρωση στη χώρα καταγωγής του.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα εργαζόταν συνήθως ως λαντζιέρης σε εστιατόρια τα σεζόν στην Περιφέρεια, αλλά και ως εργάτης γης στην ύπαιθρο. Εκανε λόγο για ένα ήσυχο και κλειστό παιδί, το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν είχε δείξει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης και μάλιστα στο σημείο να αιματοκυλήσει -μαζί με έναν 27χρονο- το εβραϊκό εστιατόριο εν μέσω του εβραϊκού Πάσχα για 10.000 ευρώ. «Δεν πρόσεξα κάτι περίεργο, για να γίνει τρομοκράτης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο φίλος του 29χρονου αλλοδαπού.

«Ηταν ένα ήσυχο, κλειστό παιδί. Ηρθε στην Ελλάδα για να βρει ένα καλύτερο μέλλον και να βοηθήσει την οικογένειά του. Δεν είχα δει κάτι περίεργο, ούτε αντιλήφθηκα να είναι φανατικός ισλαμιστής ή κάτι τέτοιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο φίλος του. 

Πώς εμπλέκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την τρομοκρατική επίθεση

Προβληματισμένες είναι οι Αρχές σχετικά με τις προθέσεις δύο τρομοκρατών να πραγματοποιήσουν επίθεση στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, συγκεκριμένα, είναι ότι υπήρχε για πρώτη φορά σχέδιο μετά και το 1988 με την υπόθεση του «City of Poros» για επίθεση στην Ελλάδα. Οι πρώτες εικασίες σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την τρομοκρατική επίθεση σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και του «Live News» με τις κακές διπλωματικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τη Ρωσία λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ρόλο φέρεται να έπαιξε ότι τόσο στη Ρωσία, όσο και στο Ιράν είναι ενισχυμένος -λόγω και της εισβολής στην Ουκρανία- ο ρωσοιρανικός άξονας που στρέφεται ενάντια στη Δύση, όπου ανάμεσα στις χώρες που τη συναποτελούν (σ.σ. τη Δύση) βρίσκεται και η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στον «εγκέφαλο» του πυρήνα, ο οποίος ήταν αλλοδαπός Πακιστανικής καταγωγής που έμενε στο Ιράν, χρησιμοποιούσε τηλέφωνο με αριθμό από το Ντουμπάι, όπου (σ.σ. Ντουμπάι) υπήρχαν παρόμοιες πληροφορίες -προ ημερών- για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και στην Ολλανδία.

Μάλιστα, ο «εγκέφαλος» του πυρήνα έλεγε στους ομοεθνείς του ότι θα έστελνε τα χρήματα από την τρομοκρατική επίθεση στους συγγενείς τους στο Πακιστάν. Βασικό είναι ότι στις απομαγνητοφωνήσεις γίνεται λόγος για «τυφλά χτυπήματα», γεγονός που μεταφράζεται ότι οι δύο δράστες, ηλικίας 27 και 29 ετών, σκόπευαν να χτυπήσουν οπουδήποτε μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματα. Βάσει αυτού πηγάζει ότι το κίνητρό τους ήταν κυρίως, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οικονομικό.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο εγκέφαλος στο Ιράν 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΥΠ για το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο φέρονται να ανήκουν οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στόχευαν να πραγματοποιήσουν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή, με ανθρώπινα θύματα, στην περιοχή του Ψυρρή. Η επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζεται μεγάλος όγκος ψηφιακών πειστηρίων, η ανάλυση των οποίων αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το εάν τελικά οι δύο συλληφθέντες είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα άτομα για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν. Παράλληλα, στο επίκεντρο των ερευνών είναι ο κύκλος επαφών τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές έχουν ελέγξει περίπου 15 άνδρες πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά παραμονής στη χώρα και είχαν επαφές με το συγκεκριμένο δίδυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης, εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που σκόπευε να αιματοκυλίσει το εστιατόριο στου Ψυρρή, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους ως μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 15.000 με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.