Μενού
tromokrates-ekam
Τρομοκράτης, ΕΚΑΜ | Eurokinissi, MEGA
  • Α-
  • Α+

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα το μεσημέρι οι δυο νεαροί από το Πακιστάν οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να υλοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στο Ψυρρή. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και κατ´ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και για το πλημμέλημα της πρόκλησης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωσης λόγω του ότι οι φέρονται να έπαιρναν εντολές από 30χρονο συμπατριώτη τους που βρίσκεται στο Ιράν. Παράλληλα οι αστυνομικοί αναμένουν τις απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τα ευρήματα στους χώρους που διέμεναν οι δυο συλληφθέντες ενώ αναζητούν και την ομάδα υποστήριξης που θα είχαν οι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων τους προκύπτει ότι ο ένας από αυτούς είχε καταφέρει να στρατολογήσει ομοεθνή τους, για να πάρει μέρος στην επίθεση, ο οποίος μάλιστα διαθέτει ήδη οπλισμό. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως μετά την επίθεση στο εστιατόριο κατά την οποία σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε θύμα θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να χαθούν τα ίχνη τους και παράλληλα ενδεχομένως να ξεκινούσαν οι διαδικασίες να κατευθυνθούν προς το Ιράν όπου θα άνοιγαν εστιατόριο όπως προκύπτει από όσα τους είχε πει ο 30χρονος καθοδηγητής τους. Ωστόσο από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει πως θα υλοποιούσαν ένα ακόμη σχέδιο που θα αφορούσε εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς να έχει εξακριβωθεί εάν θα ήταν έλληνες ή ξένοι στο στόχαστρο τους.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν για τη δράση των δυο αλλοδαπών θα δώσουν τα στικάκια που κατασχέθηκαν. Επίσης δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο των επαφών με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου καθώς έπρεπε να βρουν τρόπους απόκτησης όπλων και εκρηκτικών χωρίς να έχει επίσης προσδιοριστεί πως θα καταβάλλονταν τα χρήματα για αυτές τις προμήθειες που τους ήταν αναγκαίες για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους καθώς στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Για το λόγο αυτό ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τον 30χρονο ο οποίος τους πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους για την επίθεση στο εστιατόριο όπως τη χρήση αερίου ή ακόμα και να ανατίναζαν την κουζίνα.

Επιπροσθέτως ένα άλλο ερώτημα ήταν πως θα κατάφερναν να μπουν στο εσωτερικό ενός καταστήματος με μέτρα ασφαλείας καθώς θυμίζουν κατάστημα πώλησης πολυτελών κοσμημάτων. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι να επιχειρούσαν να μπουν από «πίσω πόρτα» ή να είχαν συνεργό που θα προσποιούνταν τον πελάτη για να μπουν από την κεντρική είσοδο. Υπενθυμίζεται πως οι δυο Πακιστανοί είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας πριν από περίπου πέντε χρόνια και απασχολούνταν σε εποχικές εργασίες. Το περασμένο χρονικό διάστημα απασχολούνταν σε χωράφια σε Λακωνία και Ζάκυνθο.